Reklam Kurulu, Aldatici Reklamlar Ve Haksiz Ticari Uygulamalar Için 3,5 Ayda 94 Milyon TL Ceza Kesti

Reklam Kurulu’nun 16 Nisan 2024 tarihinde gerçeklestirilen 344 sayili toplantisinda, tüketicileri aldatan, yaniltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksiz ticari uygulamalar incelendi. Toplantida görüsülen 161 adet dosyadan 139’u mevzuata aykiri bulunurken, söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkinda durdurma cezasi ile birlikte toplam 28 milyon 884 bin 143 lira idari para cezasi uygulanmasina karar verildi.

Ticaret Bakanligi’ndan yapilan açiklamaya göre, Reklam Kurulu, yilin ilk 3,5 ayinda toplam 639 adet dosya hakkinda görüs ve degerlendirmelerde bulundu. Aldatici reklam veya haksiz ticari uygulama oldugu tespit edilen 554 adet dosya hakkinda durdurma cezasinin yani sira, toplam 94 milyon 139 bin 110 lira idari para cezasi uygulanmasina karar verildi.

Son toplantinin gündem konusunu tüketicileri yaniltan indirimli satis reklamlari olusturdu

Açiklamada, çok sayida üründe çesitli oranlarda indirimlerin yapilacaginin ilan edildigi indirimli satis kampanyalarinin, tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de çokça tercih edilen bir pazarlama yöntemi olduguna dikkat çekilerek çesitli ürünlere uygun sartlarda ulasabilmeye imkan saglayan çevrimiçi alisveris kanallarinin yayginlasmasiyla birlikte indirim kampanyalarinin siklastigi ve çesitlendigi, bununla beraber çesitli tüketici magduriyetlerinin de arttigi gözlemlendigi vurgulanarak, "Bu çerçevede, yakindan takip edilen tüketicileri aldatan, yaniltan, gerçekte oldugundan daha fazla indirim yapiliyormus algisi olusturulan indirimli satis reklamlari ve uygulamalari hakkinda incelemelere devam edildi. Nisan ayi kurul gündeminde görüsülerek karara baglanan dosyalarla birlikte yilin ilk dört ayinda Reklam Kurulu tarafindan 51 adet indirimli satis dosyasi hakkinda durdurma cezasi ve toplam 11 milyon 457 bin 805 lira idari para cezasi uygulanmasina karar verildi" denildi.
Kaynak: İHA