Kök Hücre, Otizmde Tedavi Yaklasimini Degistirebiliyor

Kök hücre uzmani Prof. Dr. Erdal Karaöz, kök hücrenin, otizmde tedavi yaklasimini degistirebilecegini söyledi.

Kök Hücre, Otizmde Tedavi Yaklasimini Degistirebiliyor
Liv Hospital’in, Türkiye Otistiklere Destek ve Egitim Vakfi ile birlikte düzenledigi etkinlikte, Selçuk Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sema Hakki’nin “Sevgi, Genetik, Saglik” konseptindeki resimlerinden olusan sergi yogun ilgi gördü. Sergi, 28 Nisan’a kadar gezilebilecek.

Prof. Dr. Karaöz, kaybedilen hücreleri yerine koyabilen bir teknoloji veya ilacin söz konusu olmadigini ancak modern tibbin tedavi edemedigi hastaliklarda islevselligini kaybetmis hücrelerin yerine koymayi amaçlayan yegane yöntemin kök hücre esasli hücresel tedaviler oldugunu belirterek, “Otizm spektrum bozuklugu son yillarda ülkemizde ve dünyada oldukça artmis durumda. Bazi ülkelerde yüzde 1 oraninda dense de bilimsel çalismalar bu oranin attigini gösteriyor. Çocuklarin yüzde 80’i genetik problemden dolayi bu saglik sorunuyla karsi karsiya kaliyor. Otizm gelisimsel dönemde beynin gelismesiyle alakali bir problem. Sinir hücreleri arasindaki baglantilarin bozulmasi sonucu ortaya çikan bir problem. Günümüzde tedavisi söz konusu degil ama bir takim terapilerle palyatif çözümler üretilebilmekte. Yayinlanan makaleler, kök hücrelerin, otizmin sebep oldugu klinik sonuçlar üzerinde olumlu etkileri olabilir diyor. Yüzde 100 tedavi edilebilir bir hastalik degil. Dereceleri var. Asil amaç özellikle agir vakalarin erken dönemde yakalandigi zaman 3 ila 7 yas arasinda kök hücrelerin bazi olumlu etkileri olabiliyor. Konusamayan çocuklarin konustugu, göz temasinin arttigini söylüyor bilimsel çalismalar. Ülkemizde kök hücreyle ilgili basta merkezi sinir sistemi ve kas sistemini ilgilendiren dejeneratif hastaliklar olmak üzere kalp-damar sistemi ve otoimmun bazi hastalik modellerinde oldukça ilgili kurumlardan yasal izinler alinarak yapilan uygulamalarda basarili sonuçlara ulasildi. Sinir gelisim bozuklugu olan Otizm Spektrum Bozuklugu’nun da tam olarak etkili bir tedavisi bulunmuyor. Her yil bu tedavi için yapilan arastirmalarda milyarlarca dolar harcaniyor. Son yillarda yapilan çalismalarda hücresel tedavi uygulamalarinin yalnizca güvenli degil, ayni zamanda hastalarin davranislarinda iyilesmeler sagladigi rapor ediliyor. Hücresel tedavilerin güvenilirligi kanitlanmis, etkinligi ile ilgili ise oldukça umut verici sonuçlar rapor ediliyor olsa da, tedavilerin standardizasyonu ve etkinliginin tam olarak kanitlanabilmesi için daha detayli çalismalara ve klinik arastirmalara halen ihtiyaç duyulmaktadir” diye konustu.

Resimleri sergilenen Prof. Dr. Sema Hakki da, "2008 yilindan beri profesyonel olarak resim yapiyorum. Resimlerimle, insanlari ulasmayi seviyorum. Yaptigim resimlerden gelen gelirle ihtiyaci olan çocuklara tedavilerinde yardimci olmak istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA