Tokat'ta Oy Haklari Elinden Alindi Iddiasiyla 13 Kisi Adliyeye Basvurdu

Tokat’ta kendilerinden habersiz sandik görevlisi olarak yazildiklarini iddia eden 13 kisi, adliyeye suç duyurusunda bulundu.

Tokat'ta Oy Haklari Elinden Alindi Iddiasiyla 13 Kisi Adliyeye Basvurdu
Olay 31 Mart seçimlerinde Tokat’in merkeze bagli Çerçi köyünde meydana geldi. Iddiaya köyde ikamet eden 21 kisi, kendi bilgileri olmadan baska köylerde sandik görevlisi yazildiklari gerekçesiyle köylerinde oy kullanamadi. Seçim günü oy kullanmaya giden vatandaslar hayatinin sokunu yasadi. IYI Parti sandik görevlisi yazildigi gerekçesiyle 21 kisi oylarini kullanamadi. Oy kullanamayan vatandaslar durumu arastirmak için Yüksek Seçim Kuruluna geldiklerinde bilgileri olmadan IYI Partiden sandik görevlisi yazildiklarini gördü. Konuyu arastirdiklarinda mevcut muhtar Yücel Yönel’in seçimi kazanmak için rakibi Sadik Akbas’a verilecek garanti oylari engellemek için isimlerinin IYI Partiye bildirildigini ögrendi. Oy kullanamayan 21 kisiden 13’ü Yüksek Seçim Kuruluna giderek konuyu yargiya tasidi.

“13 kisi savciliga suç duyurusunda bulunduk”

Konuyla ilgili açiklama yapan muhtar adayi Sadik Akbas, “Seçim günü benim seçmenler yanima gelerek baska köylerde sandik görevlisi olduklari gerekçesiyle oy kullanamadiklarini söylediler. Arastirdigimizda mevcut muhtar CHP’nin eski ilçe baskanina giderek köyümüzde fakir var sandik basinda biraz para alsinlar diye soruyor. Baskanda kendi partisini ariyor ve dolu oldugunu ögrenince IYI Partiyi ariyor. IYI Partide de bosluk olunca sahislarin T.C’sini gönder diyor. Mevcut muhtar bana oy verecek potansiyeldeki seçmenlerin T.C’lerini nereden aldiysa almis ve baskana göndermis. Telefon numaralarini da gönderiyoruz diyerek kendi yegenlerinin numaralarini gönderiyor. Mesajlar da verdikleri numaralara gittigi için benim seçmenlerin bilgisi olmuyor. Seçime 10 gün kala göreviniz var mesaji gelince gidip imzaliyor ve kagitlari aliyor. Seçmenlerin bundan hiç haberi yok. Sadece seçim günü oy kullanmaya geldiginde ögreniyor. 13 kisi savciliga suç duyurusunda bulunduk. Orada da bizimle birlikte toplam 21 kisinin magdur oldugunu ögrendik. 6 oyla seçimi kaybettim” dedi.



“Özgür irademizi kullanamadik”

Oy kullanmayan magdurlardan Hulusi Ulukaya,ise “Oyumuzu kullanmak için sandiga gittigimizde oyu kullanamayacagimizi söylediler. Neden diye sordugumuzda baska köylerde görevli oldugumuzu ifade ettiler. Kim yazdi, neden yazildi, T.C’lerimiz nasil aldilar bilinmiyor. Her sey sahte ve imzamizi atmislar. Biz oy kullanamadik magduruz. Özgür irademizi kullanamadik” dedi.

Suç duyurusunda bulunan diger vatandaslar da magdur olduklarini ifade etti.

Kaynak: İHA