Bayraktar TB3'ün Toplam Uçus Saati 272 Saat 47 Dakikaya Ulasti

Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar TB3 SIHA test uçuslarina hiz kesmeden devam ediyor. Hafta boyunca süren testlerde iki prototipi de test uçuslari gerçeklestiren Bayraktar TB3’ün toplam uçus saati 272 saat 47 dakikaya ulasti.

Bayraktar TB3'ün Toplam Uçus Saati 272 Saat 47 Dakikaya Ulasti
Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar TB3 Silahli Insansiz Hava Araci (SIHA) test uçuslarini ara vermeden sürdürüyor. Hafta boyunca gerçeklestirilen testlerde iki prototipi de uçus icra eden milli SIHA’nin toplam uçus saati 272 saat 47 dakikaya ulasti.

Iki Bayraktar TB3 havada

Cumhuriyet’in 100. yilini taçlandirmak amaciyla 27 Ekim 2023 tarihinde ilk uçus testini basariyla tamamlayarak gökyüzü ile bulusan Bayraktar TB3 SIHA’nin iki prototipi de test uçuslarini Tekirdag’in Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nde sürdürüyor. Bayraktar TB3 PT-1 ve PT-2, geçtigimiz hafta boyunca orta irtifada icra edilen sistem ve dayanim performanslarinin ölçüldügü testlerin tamamini basariyla tamamladi.

Toplam uçus 272 saate ulasti

Bayraktar TB3 SIHA bugüne kadar gerçeklestirilen test uçuslarinda toplam 272 saat 47 dakika havada kaldi. TEI tarafindan yerli olarak gelistirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SIHA, 20 Aralik 2023’te gerçeklestirilen uzun uçus testinde yere inmeden 32 saat havada kalmis ve gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etmisti.

Milli SIHA, milli kamera

Bayraktar TB3 SIHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafindan milli olarak gelistirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. Icra edilen test kapsaminda dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Kesif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu basariyla gerçeklestirildi.



TCG ANADOLU’dan ilk uçus 2024’te

Bayraktar TB3 SIHA, katlanabilen kanat yapisiyla TCG Anadolu gibi kisa pistli gemilerden kalkis ve inis kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahli insansiz hava araci olacak. Baykar Yönetim Kurulu Baskani ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yili içinde TCG Anadolu gemisinde testlere baslanmasini planladiklarini açiklamisti. Bayraktar TB3’ün sahip olacagi kabiliyetler bu siniftaki insansiz hava araçlari açisindan da önemli bir yenilik olacak. Görüs hatti ötesi haberlesme kabiliyetine de sahip olacak milli SIHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek.

Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilindaki IHA Ar-Ge sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. Öte yandan Baykar 2021 ve 2022 yillarinda Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan 2023’te de sektörün ihracat sampiyonu oldugu açiklanan Baykar, geçen yil 1.8 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Son yillarda gelirlerinin yüzde 90’indan fazlasini ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacilik sektöründeki ihracatin 3’te 1’ini tek basina yapti. Öte yandan Bayraktar TB2 SIHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için ise simdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlasmasi imzalandi.
Kaynak: İHA