Edirne'de Tunca Nehri Kuruma Noktasina Geldi

Edirne’de kuraklik nedeniyle dibi gören Tunca Nehri’nde su içerisinde yasayan canlilar olumsuz etkilenirken, vatandaslar ise son bir yila göre 4 kat su seviyesi azalan ve yasanan kuraklik sebebiyle tedirgin oluyor.

Edirne'de Tunca Nehri Kuruma Noktasina Geldi
Küresel isinmayla birlikte bu kez kuraklik alarminin verildigi il Edirne oldu. Geçtigimiz yillarda ve bu yil boyunca hava sicakliginin mevsim normallerinin üzerinde seyrettigi ve yagislarin yetersiz oldugu Edirne’de önemli su kaynaklarindan biri olan Tunca Nehri’nin debisi en dip seviyeye kadar düstü.

Tunca Nehri’nin Suakacagi istasyonundaki son ölçümde saniyede 4 metreküp olarak kaydedilen nehrin debisi, geçen yil ayni tarihte 16 metreküp saniye olarak ölçülmüstü. Hem hayvanlara hem tarima can suyu olan nehrin debisi bir önceki yila göre tam 4 kat azaldi.

Kurakligin vurdugu Tunca Nehri’nde debinin düsmesiyle birlikte adaciklar olustu. Araç lastiklerinin ve atiklarin yüzeye çiktigi nehrin bazi bölgelerinde vatandaslar da rahatça yürüyebiliyor. Nehrin ortasindaki adaciga yürüyerek gelen bir vatandasin oltayla balik tuttugu görüldü.

Edirne’de kuruma noktasina gelen Tunca Nehri kentte turistik gezi yapanlari ve vatandaslari ise tedirgin ediyor.

“Canlilarin çok zor durumda oldugunu görüyorum”

Edirneli üniversite ögrencisi Cennet Cemre Aydin, “Tunca Nehri kenari yazin ve kisin sürekli geldigimiz bir yer oldugundan dolayi buradaki suyun hemen hemen her seviyesine hakimiz aslinda. Su an baharin ilk dönemi olmasina ragmen suyun bu kadar çekilmesi bize 3 ay sonra yeni sorunlar doguracaktir. Nehirde kano etkinliklerine de katilan birisi olarak suyun hem kirliligi hem de suyun içerisinde yasayan canlilarin çok zor durumda oldugunu görüyorum. Bu nedenle 3 ay sonraki halimizi düsünemiyorum. Umarim su yükselir ve bu seviyede kalmaz” dedi.



“Nehirdeki canlilar kuraklik nedeniyle yüzmekte zorlaniyor”

Edirne’de arkadasiyla Tunca Nehri’ni ziyaret eden ve Edirne’de egitim gören lise ögrencisi Aysenur Milet, Tunca Nehri’nin çok kurak olduguna deginerek, “Bulgaristan’dan dogan Tunca Nehrinin daha baharin basinda olmamiza ragmen kurakliktan çok etkilendigini görüyoruz. Nehrin içindeki canlilar kuraklik nedeniyle olusan yosunlardan dolayi yüzmekte zorlaniyor. Kuraklik nedeniyle nehrin dibindeki çöplerde yüzeye çikmis. Baharin daha basinda olmamiza ragmen kurakligin bu kadar etkisini göstermesi beni oldukça sasirtti. Su anda derslerimize konu olan bu kurakligin ileriki dönemlerde daha da fazla ciddiyetini koruyacagini düsünüyorum” seklinde konustu.



“Su seviyesinin düsüklügünden dolayi baliklar son yasam savasini veriyor”

Nisan ayinda yagmur yagislarini beklediklerini ifade eden Edirneli vatandaslardan Memduh Sidim, “Türkiye’mizin ve serhat sehrimizin incileri olan Arda, Meriç ve Tunca nehirleri Edirne’de akmaktadir. Mevsim itibari ile kuraklik yasiyoruz. Bu nehir yataginin içerisinde çok sayida canli yasamaktadir. Su seviyesi çok düstügünden dolayi baliklar, kunduzlar, su maymunlari ve diger canlilar oksijen alamadiklari için çok zor durumda kalmislardir. Nisan yagmurlarini bekliyoruz. Su anda görünen bu su kirlilik ile beraber geçtigimiz yil kar ve yagmur yagislarinin az olusu nedeniyle büyük bir kuraklik olusturmaktadir. Su seviyesinin düsüklügünden dolayi baliklar son yasam savasini veriyor. Nehirde kuraklikla beraber çok kirlilik görünüyor. Nisan ayinda yagacak olan yagmurlar ile su seviyesinin normale dönmesini ümit ediyoruz” ifadelerine kullandi.
Kaynak: İHA