Tarihi Mahallede Bahar Güzelligi

Gümüshane’nin tarihi ve dogal güzellikleriyle ünlü Süleymaniye Mahallesi, baharin gelisiyle birlikte adeta renk cümbüsüne dönüstü. Tarihi yapilarin arasinda yükselen agaçlar, rengarenk çiçekleriyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Tarihi Mahallede Bahar Güzelligi
Türkiye’de adini degerli bir madenden alan tek sehir olan Gümüshane’nin eski yerlesim yeri olan tarihi Süleymaniye Mahallesi, tarihi ve dogal güzellikleriyle dikkat çekerken bahar mevsimiyle birlikte olusan renk cümbüsü de bölgeye gelenleri mest ediyor.

Agaçlarin çiçek açmasi, doganin canlanmasiyla birlikte essiz manzaralarin ortaya çiktigi, cami ile kilisenin yan yana bulundugu ve sehre adini veren “Gümüs” madenlerinin yüzyillar boyunca isletildigi mahalle, tarihten bugüne miras kalan camisiz minareleriyle de göz dolduruyor.

Yüzyillar boyunca Türk, Ermeni ve Rumlar’in bir arada yasamasi nedeniyle ’Hosgörü merkezi’ olarak da nitelendirilen, doga ile tarihi iç içe barindiran Süleymaniye Mahallesi geçmisin izlerini tasiyan camiler, minareler, kiliseler, hanlar, köprüler, hamamlar ve dükkanlar gibi 30’dan fazla tarihi eserin günümüze ulastigi 3.derece kentsel ve dogal sit alani.

Kayak merkezi yapilmasi planlanan zirvelerindeki beyaz kar örtülerinin eriyip yerini yesil manzaraya biraktigi bugünlerde mahalleye gelen ziyaretçiler tarihi bir yolculuga çikarak baharin getirdigi canli renklerin tadini çikarip farkli kültürlerin izlerini kesfediyor.

"Süleymaniye binalarin disinda hikayeleriyle de çok büyük hazineleri içeren bir sehir"

Sadece dogal güzellikleriyle degil ayni zamanda tarihi dokusuyla da öne çikan Süleymaniye Mahallesiyle ilgili akademik çalisma da yapan Süleymaniye Mahallesi Uygulama Oteli Isletme Müdürü Muhammet Kiliç, “Eski Gümüshane, kadim bir sehrin merkezi. Türk, Rum ve Ermenilerin yüzlerce yil baris içerisinde yasadigi bir sehir. Kanuni Sultan Süleyman Han’dan ismini alan camisiyle, hamamlariyla, kiliseleriyle, büyük bir medeniyeti bünyesinde barindiran, altin degerinde bir sehir. 1647 yilinda bölgeye gelen Evliya Çelebi’nin de seyahatnamesinde bahsettigi üzere 70 adet madenin bulundugu Gümüshane’de Kirkpavli ve Hazine Galerileriyle bölgenin en büyük madenlerine sahip bir merkez. Ayni zamanda çok büyük acilari, çok büyük üzüntüleri ve güzel anilari, hikayeleri bünyesinde barindiran, binalarin disinda hikayeleriyle de çok büyük hazineleri içeren bir sehir” dedi.

Bölgede geçmiste yasananlardan da örnekler aktaran Kiliç, “Kirk Pavli galerisinden bahsetmek gerekirse burada yüzlerce Rumun öldügü, hatta bu yüzden dolayi sadece Pavli adinda Kirk Rumun olmasi sebebiyle daga Kirk Pavli’nin adinin verildigi, bölgeden geçen kisilerin aglama seslerini bile duyabildigi, hatta geçenlerin sordugu zaman herkes kendi pavlisine aglar diye cevap verilmesinden kaynakli olarak herkes kendi balasina aglar sözünün de buradan geldigi düsünülen bir sehir” diye konustu.



"Sakin sehir patentini Gümüshane Merkez ilçesi alabilirse turizm alanindaki tanitim ve pazarlamasinin yolu çok daha kolay bir sekilde olacaktir"

Alanla ilgili bilimsel çalismalardan da bahseden Kiliç, “Doç. Dr. Murat Ödemis hocamizla birlikte bölgeyle ilgili yaptigimiz arastirmada özel ilgi turizmi kapsaminda bölgeyi inceledigimizde sürdürülebilir turizm temelinde, özgün mimari yapilarinin ön plana çikarildigi, kültürel ögelerinin yansitildigi bir master plani hazirlanabilir ve uygulanabilirse, barindirmis oldugu bu zengin kültür mozaigiyle, bölge ve Türkiye’de essiz bir destinasyon olarak parlayabilecek nitelikte bir sehir. Yine ayni sekilde Doç.Dr. Ismail Çalik hocamizla birlikte yürüttügümüz Gümüshane Merkez ilçesinin sakin sehir potansiyelinin SWOT arastirmasinda da Süleymaniye Mahallesi büyük bir kaynak olarak karsimiza çikmakta. Eger sakin sehir patentini Gümüshane Merkez ilçesi alabilirse turizm alanindaki tanitim ve pazarlamasinin yolu çok daha kolay bir sekilde olacaktir” diye konustu.



“Ilkbahar mevsimi nedeniyle çok güzel kadrajlar yakaladik”

Bölgedeki renk cümbüsünü ölümsüzlestirmek için alan giden fotograf sanatçilarindan Metin Aydin ise “Bugün Süleymaniye Mahallesi’ne geldik. Ilkbahar mevsimi nedeniyle çok güzel kadrajlar yakaladik. Agaçlar hep çiçek açti. Ayni zamanda yerlerde de çok güzel çiçekler var. Güzel fotograflar çektik. Süleymaniye Mahallesi merkeze çok yakin yürüyerek de gelinebilen bir yer. Mahallede eski konaklar var, camiler var, camisiz minareler var, hamamlar var, birçok çesme var. Gümüshane adini degerli bir madenden alan tek sehir. Bu mahalle de bu madenlerin çikarildigi yerlerden birisi. Burada cami ve kilise yan yana bir hosgörü merkezi de diyebiliriz buraya” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA