Kizilirmak Deltasi'nda Bahar Güzelligi

UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’ndeki yaban hayati ve bitki örtüsü ilkbaharin gelmesiyle birlikte daha da canlandi. Su papatyalariyla beyaza bürünen deltayi, Ramazan Bayrami tatilinde yaklasik 7 bin 500 kisi ziyaret etti.

Kizilirmak Deltasi'nda Bahar Güzelligi
Türkiye’nin en önemli sulak alanlarindan biri olan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’nde ilkbaharin gelmesiyle birlikte görsel sölen yasaniyor. Su papatyalari ve rengarenk çiçeklerle kaplanan deltada kartpostallik görüntüler olustu. 2023 yilinda yaklasik 100 bin kisinin ziyaret ettigi delta Ramazan Bayrami tatilinde ise yaklasik 7 bin 500 ziyaretçiyi agirladi. Yerli ve yabanci turistlerin ilgi gösterdigi deltada özellikle hafta sonlari yogunluk iki katina çikiyor.

Dogal yasama insan müdahalesi en aza indirildi

Samsun’un 19 Mayis, Bafra ve Alaçam ilçeleri sinirlarinda bulunan, 56 bin hektar alana sahip Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti, Türkiye’de yaban hayatinin korundugu en önemli noktalardan birisi olma özelligine sahip. 13 Nisan 2016’da, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasi Geçici Listesi’ne alinan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’nde, Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan uygulamalarla dogal yasama insan müdahalesi en aza indirildi.

2023 yilinda 100 bin kisi ziyaret etti

Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin koruma amaçli çalismalarinin olumlu geri dönüsleri hizla alinan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’ni ziyaretçiler sadece bisiklet, elektrikli bisiklet, akülü araçlarla deltayi gezebiliyor. Bu kapsamda 2023 yilinda deltayi yaklasik 100 bin kisinin ziyaret ettigi belirtildi. Uygulanan tedbirlerle birlikte deltadaki gerek kuslarin gerek diger yaban hayvanlarinin sayisi her geçen yil artarken göçmen kuslar deltada yogun bir sekilde gözlemlenebiliyor.

“Ülkemiz için çok önemli bir alan”

Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’nin Türkiye’de dogal yasamin ve yaban hayatinin korundugu en özel alanlardan birisi oldugunu belirten Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Halit Dogan, “Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti hem sehrimiz hem ülkemiz için önemli bir nokta. Yaban hayatinin koruma altinda oldugu ve bu kapsamda tüm tedbirlerin uygulandigi bu özel alani ülkemizde ve yurt disinda daha çok insanin görmesini haberdar olmasini istiyoruz. Büyüksehir Belediyesi olarak doga harikasi bölgenin korunmasini saglamanin yaninda misafirlere de en iyi hizmeti sunabilmenin gayreti içindeyiz. Özellikle kus gözlemcilerin, fotografçilarin, doga tutkunlarinin yogun ilgi gösterdigi bölge özelikle ilkbaharda yemyesil ve çiçeklerle rengarenk bir görünüme kavustu. Kiymetli hemsehrilerimi ve kentimize il disindan gelen yerli ve yabanci turistleri mutlaka Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’ni ziyaret etmeye davet ediyorum” dedi.



365 ayri türe ev sahipligi yapiyor

UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti, habitat çesitliligi ve fauna açisindan zengin popülasyonuyla nesli tükenme tehlikesi altindaki 24 kus türünden 15’ine, ülkede görülen 500 kus türünden de 365’ine ev sahipligi yapiyor. 140 tür kusun üredigi delta her yil 7 milyondan fazla göçmen kusun rotasinda yer aliyor. Özellikle bahar döneminde binlerce leylege ev sahipligi yapiyor.
Kaynak: İHA