Kilosu 50 Ile 350 TL Arasinda Açiklamasi Mersin'de Açikta Erik Hasadi Basladi

Türkiye’nin kayisi ve erik üretiminde ilk siralarda yer alan İçel’in Mut ilçesinde, seradan sonra açik alanda da erik hasadi basladi. Sezonda 100 bin ton rekolte beklenen ilçede açik alanda hasat edilen eriklerin boyuna göre 50 ile 350 TL arasinda alici buldugu belirtilirken, ilerleyen günlerde fiyatin biraz daha düsmesinin beklendigi kaydedildi.

Kilosu 50 Ile 350 TL Arasinda Açiklamasi Mersin'de Açikta Erik Hasadi Basladi
Turfanda erik üretimi ile dikkat çeken Mut’ta örtü altinda hasadin sona yaklasmasiyla açik bahçelere geçildi. Turfanda örtü altinda 150 dolara ihracat için alici bulan ürün, açik alandaki bahçelerde hasadin baslamasi ile fiyati düstü. Kilogrami elek gözüne göre 50 ila 350 liraya satilmaya baslanan erik üreticisinin yüzünü güldürdü. Bahçelerde tek tek toplanan erikler, elek makine yardimiyla boylarina göre ayrilarak sandiklara yerlestiriliyor. Erik, büyüklügüne göre 50, 100, 200, 250 ve 350 liradan alici buluyor. Ürünlerin bir kismi yurt içine, bir kismi da Rusya, Dubai, Avrupa ve Orta Dogu ülkelerine ihracata gönderiliyor. Bu yil özellikle Orta Dogu ülkelerinden çok fazla talep geldigi bildirildi.

Açikta erik hasadina baslandigini belirten Mut Ziraat Odasi Baskani Muharrem Yilmaz, "Erik sezonumuzun tüm vatandaslarimiza, çiftçilerimize hayirli ugurlu olmasini temenni ediyoruz. Bu yil tahmini olarak Mut ilçemizde 90 ile 100 bin ton arasi erik rekoltesi beklemekteyiz. Su an üreticilerimizin yüzünü erik fiyatlari güldürmekte. Zeytin eleklerini erikler içinde kullaniyoruz. En inceleri 50 lira en üs siniri da 350 lira arasinda fiyat oynamaktadir. Insallah bu fiyatlar bu sekilde devam ederse çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir. Çiftçilerimizin yüzünü güldürmesi demek hepimizin yüzünü güldürmesi demektir" dedi.

Erik fiyatlarindan memnun olan üretici Hünkar Yildiz, "İçel Mut ilçemizde açikta erik hasadi baslamistir. Erik fiyatlarimiz elek gözlerine göre 50 liradan baslayip 350 lira arasinda degismektedir. Bütün müstahsil vatandaslarimiza hayirli ugurlu bir yil geçmesini temenni ederim" diye konustu.

Kaynak: İHA