Yilin Ilk Çeyreginde Tasfiyelik Satislardan 913 Milyon Lira Gelir Elde Edildi

Ticaret Bakanligi, e-ihale yöntemiyle yilin ilk 3 ayinda yapilan toplam 3 bin 807 ihalede 913 milyon liradan fazla gelir elde edildigini kaydedildi.

Ticaret Bakanligi’ndan yapilan yazili açiklamada, ‘Gümrük ve Kaçakçilikla Mücadele Mevzuati’ çerçevesinde gerçeklestirilen çalismalarda tasfiyelik hale gelen esya ve araçlarin satisinin 2014 yilindan itibaren elektronik ihale yoluyla gerçeklestirildigini bildirdi. Türkiye’de kamu idareleri içinde uygulanan ilk elektronik ihale sistemi olan e-ihale uygulamasiyla çalismalarin seffaf ve ulasilabilir olmasinin amaçlandigi vurgulanan açiklamada, bu sistem sayesinde Türkiye yasayan tüm vatandaslarin e-devlet ve ‘www.eihale.gov.tr’ adresinden ihalelere katilabildigi ve internet baglantisinin oldugu her yerden teklif verebildigi kaydedildi.

Hasilatta yüzde 141 artis

Yapilan açiklamada, e-ihale yoluyla, ticari araçlardan binek araçlara, kuyumculuk sektöründen tekstil sanayine, elektronik esyadan mobilyaya, gida sanayinden kozmetik sektörüne kadar genis bir yelpazede pek çok esya piyasa degerinde ve rekabetçi ortamda, etkin bir sekilde satisi gerçeklestirilerek Türkiye ekonomisine kazandirildigi ifade edildi.

E-ihale yöntemiyle bu yilin ilk çeyreginde gerçeklestirilen toplam 3 bin 807 ihaleden 3 bin 332’sinde satis gerçeklestigi bilgisi verilen açiklamada, ihaleler kapsaminda bin 81 araç satisindan yaklasik 478 milyon lira, 2 bin 251 esya grubu satisindan 435 milyon lira olmak üzere toplam 913 milyon liranin üzerinde gelir elde edildigi bildirildi.

Ayrica geçen yilin ayni dönemine göre araç satislarinda yüzde 77, esya satislarinda yüzde 299 ve hasilatta ise yüzde 141 oraninda artis saglandigi bilgisi verilirken ek olarak bu yilki toplam 84 farkli gruptaki ihalelerin yüzde 38’sini elektronik esya, yüzde 11’ini makine aksami ve yedek parça, yüzde 8’ini demiryolu ve benzeri hatlara ait tasitlar, yüzde 4’ünü yagli tohum ve meyveler, yüzde 3’ünü cam ve cam esya, yüzde 2’sini demir veya çelikten esyanin olusturdugu aktarildi.

Bakanliga bagli satis magazalarindan 53 milyon lira gelir

Açiklamada, tasfiyelik hale gelen esyanin satisinin, elektronik ihale uygulamasinin yani sira bakanliga bagli perakende satis magazalari araciligiyla da gerçeklestirildigi hatirlatilarak, bu çerçevede 2024’te satis magazalarinda 45 bin 18 toplam satisin yapildigi bildirildi.

Satislardan, geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 26 oraninda gelir artisi saglandigi belirtilen açiklamada, “Elektronik esya (cep telefonu, airfryer, küçük ev aleti ve benzeri) grubunda 28 milyon lira, optik alet ve cihazlar grubunda 5 milyon lira, oyuncaklar, oyun ve spor malzemeleri grubunda 2 milyon lira olmak üzere perakende satis magazalarimizdan toplamda 53 milyon lira gelir elde edilmis olup, geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 26 oraninda gelir artisi saglanmistir. Ticaret Bakanligi olarak, ticari hayattaki piyasa bozucu ve rekabete aykiri eylemlerle mücadelemiz araliksiz devam ederken, ülke ekonomisine ve toplumsal refahimiza katki saglayacak çalismalarimiza azami hassasiyet göstererek devam edilmektedir” ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA