Gürcistan'da 'Yabanci Etkinin Seffafligi' Yasa Tasarisi Protestolari Devam Ediyor Açiklamasi 14 Gözalti

Gürcistan’da geçtigimiz yil gösterilere yol açan "Yabanci Etkinin Seffafligi" yasa tasarisina yönelik protestolar devam ederken, parlamento önünde aksam saatlerinde düzenlenen gösteride 14 kisi gözaltina alindi.

Gürcistan'da 'Yabanci Etkinin Seffafligi' Yasa Tasarisi Protestolari Devam Ediyor Açiklamasi 14 Gözalti
Gürcistan’da ifade özgürlügünü kisitlayacagi ve sivil toplum kuruluslarini bastiracagi gerekçesiyle geçtigimiz yil büyük tepki çeken "Yabanci Etkinin Seffafligi" yasa tasarisina yönelik protestolar devam ediyor. Baskent Tiflis’teki parlamento binasi önünde aksam saatlerinde bir araya gelen binlerce kisi, tartismali yasanin yeniden parlamentoya sunulmasina tepki gösterdi. Gösterinin ilerleyen dakikalarinda protestocular ile polis arasinda arbede çikti.

Içisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, çikan olaylarda 1 polisin yaralandigi ve 14 göstericinin gözaltina alindigi aktarildi. Açiklamada, "Kolluk kuvvetleri, eylemi düzenleyenlere ve katilimcilara Içisleri Bakanligi temsilcilerinin yasal gerekliliklerine uymalari, özgür toplanma ve ifade özgürlügünün yasal sinirlarini asmamalari, eylemin katilimcilarina ise defalarca çagrida bulundu. Yasal gereklilikler dikkate alinarak kamu düzeninin bozulmasi, kolluk kuvvetlerine direnme ve sözlü tacizde bulunmalari nedeniyle 14 kisi gözaltina alindi" ifadeleri kullanildi.

Gürcistan parlamentosunda yumruklu kavga

Yasa tasarisini sunan iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin parlamento çogunlugu lideri Mamuka Mdinaradze, tasari hakkinda konusma yaptigi sirada muhalefetteki Vatandaslar Partisi Milletvekili Aleko Elisasvili’nin saldirisina ugramisti. Yasanin Rusya’yla baglantisi olmadigini savunan Mdinaradze’ye hakaret eden Elisasvili, sözlü saldirisina yumrukla devam etmisti. Elisasvili’nin yumruklu saldirisinin ardindan iktidar ve muhalefetteki milletvekilleri de birbirine girmisti. Bazi milletvekillerinin hafif yaralandigi olayda, Hukuk Komitesi’ndeki görüsmelere kisa bir ara verilmisti.

"Yabanci Etkilerin Seffafligi" yasa tasarisi

Gürcistan’da iktidara yakin Halkin Gücü Partisi’nin "Yabanci Etkinin Seffafligi" yasa tasarisini Mart 2023’te parlamentoya sunmasinin ardindan protestolar baslamisti. Protestocularin “Rus yasasi” olarak nitelendirdigi yasa tasarisina göre yillik finansmanlarinin yüzde 20’sinden fazlasini yurt disindan alan sivil toplum ve medya kuruluslari, her yilin ocak ayinda kendilerini "yabanci ajan" olarak kaydettirmek zorunda kalacak. Kaydi yapmayanlar 25 bin lari (yaklasik 300 bin lira) para cezasina çarptirilacak. Yasanin kabul edilmesinin Gürcistan’da basin özgürlügünü kisitlayacagi, sivil toplum kuruluslarini bastiracagi ve ülkenin Avrupa Birligi’ne entegrasyon sürecine zarar verecegi belirtiliyor. Göstericiler ve muhalefet partileri, yasa tasarisinin Rusya’daki "Yabanci Ajanlar Yasasi"na benzedigini ifade ediyor. Ayrica ABD, Avrupa Birligi ve Birlesmis Milletler de söz konusu yasaya tepki gösteriyor.

Iktidardaki Gürcü Hayali Partisi, ülkedeki siddetli protestolarin ardindan 9 Mart 2023’te yasa tasarisinin geri çekildigini açiklamisti. Söz konusu yasa tasarisi bu yil 8 Nisan tarihinde yeniden parlamentoya sunuldu.

“Kuruluslarin finansmani seffaf degil”

Iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin parlamento çogunlugu lideri Mamuka Mdinaradze, geçtigimiz hafta yaptigi açiklamada ülkesinde faaliyet gösteren STK’larin finansmaninin yüzde 90’indan fazlasinin seffaf olmadigini ifade ederek, uluslararasi kuruluslarin Gürcistan’daki STK ve basin kuruluslarina sagladiklari finansman hakkinda seffaf bilgi alinmasinin imkansiz oldugunu belirtmisti.

Gürcistan Cumhurbaskani Salome Zurabisivili ise yasa tasarisinin Rusya’nin talimatiyla hazirlandigini belirterek, hükümeti ülkenin AB ile entegrasyonunu "sabote etmekle" suçladi.
Kaynak: İHA