Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü Saniklarinin Yargilanmasina Baslandi

Suç örgütü lideri oldugu ileri sürülen Ayhan Bora Kaplan ile suç örgütü süphelisi 28’i tutuklu 61 sanigin yargilanmasina baslandi.

Ankara 32. Agir Ceza Mahkemesince Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü’ndeki salonda görülen durusmaya tutuklu ve tutuksuz saniklar, ile taraf avukatlari katildi.

Iddianamenin özetinin okunmasi ve saniklarin kimlik tespitinin ardindan mahkeme baskani salonda Bora Kaplan’in 5 avukati bulundugunu, fakat yalnizca 3 avukatla durusmaya katilabilecegini söyledi.

Beyanlarin ardindan sanik savunmalarina geçildi.

Sanik Adnan Kaplan, Erkan Dogan’in sikayeti nedeniyle gözaltina alinarak tutuklandigini anlatti. "Albüm" isimli barda vale olarak çalistigini yasanan olaylarla ilgili bir bilgisi olmadigini öne süren Adnan Kaplan tahliyesini talep etti.

Sanik Ali Dönmez, araç kiralama isi yaptigini 2018 yilinda "Albüm" ve "Tren" isimli isletmelerde vale olarak çalistigini dile getirdi. Herhangi bir suç örgütüne üye olmadigini savunan Dönmez, "Araba kiralama isi yapiyorum herhangi bir örgüte üye degilim. Çalistigim mekanlarinda kime ait oldugu hakkinda bir bilgim yoktur. Tahliyemi talep ediyorum" diye konustu.

Ayrica Dönmez, kayitlarda geçen "arkadas" kodunu bozuk para istemek için kullandigini da savunmasina ekledi.

Sanik Ali Salli, oto kiralama sirketi oldugunu herhangi bir suç örgütüyle iliskisinin olmadigini ileri sürdü. Yazili savunmasini mahkeme sunan Salli, "Ben neden yattigimi bilmiyorum geciken adalet adalet degildir. Hasta bir esim var. Bu sebeplerden dolayi tahliyemi talep ediyorum. Aksi takdirde en yüksek adli kontrol sartiyla serbest birakilmayi talep ediyorum" dedi.

Sanik Arif Bugra Mesen de 2018-2019 yillari arasinda "Loop" isimli barda valelik yaptigini, saniklardan bazilarini bu nedenle tanidigini söyledi.



"Nezarette ses tonunu ilk defa duydum"

Vale olarak suç örgütüne nasil üye oldugunu anlamadigini ifade eden Mesen, "Ben Bora Kaplan dediginiz adami hiç tanimam. Nezarette ses tonunu ilk defa duydum. 8 aydir tutukluyum hiçbir suça karismadim hiç bir örgüte üye degilim tahliyemi talep ediyorum" diye konustu.

Sanik Baris Kurt, Kaplan’i mekandan tanidigini, onun haricinde kimseyi tanimadigini dile getirirken, savcilik sorgusunda siyasi görevleri nedeniyle Erkan Dogan ile Bora Kaplan’i tanimadigini söyledi.



Saniklardan Bora Kaplan’i da tanidigini ifade eden Kurt ancak herhangi bir örgütsel faaliyetlerde bulunmadigini savundu. Beyanlarin ardindan durusmaya 1 saat ara verildi.



Olayin geçmisi

Iddianameye göre sorusturma, 7 Eylül 2023’te Ankara Cumhuriyet Bassavciligina giderek Bora Kaplan ve suç örgütü üyelerinden sikayetçi olan müsteki Erkan D’nin beyanlari üzerine baslatildi.

Suç örgütünün Kaplan’in talimati ve bilgisi dogrultusunda, farkli tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’in öldürülmesi, müstekiler Altan T., Murat Y, Serhat T. ve Serdar H.’nin silahla yaralanmasi, müsteki Erkan D’nin 2 gün boyunca alikonularak iskence edilmesi, müsteki Mehmet Taha E’nin sahibi oldugu isletmelerin zorla alinmasi, müsteki Muhammed S’nin 2 otomobilinin gasbedilmesi ve zorla çek yazdirilmasi ile müsteki Emirhan B’nin darbedilmesi olaylarini gerçeklestirdigi bildirildi.

Bora Kaplan ve örgütün diger yöneticileri, suç örgütünün isledigi tüm suçlardan sorumlu tutuldu.

Iddianamede, Bora Kaplan ve diger örgüt yöneticileri Fethi Koyuncu, Mutlu Ayas, Yusuf Izzet Savas, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik hakkinda "suç islemek amaciyla silahli örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", 7 kisiye yönelik "kasten yaralama", 2 kisiye yönelik "kisiyi hürriyetinden yoksun kilma", 2 kisiye yönelik "nitelikli yagma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya degistirme", "suç üstlenme" ve 2 kez "suçluyu kayirma" suçlarindan biri agirlastirilmis 2’ser kez müebbet ve 169 yil 6’sar aya kadar hapis cezasi istendi.

Diger 55 sanik için de çesitli sürelerde hapis cezasi talep edildi.
Kaynak: İHA