Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü Davasi Yarin Devam Etmek Üzere Ertelendi

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ile suç örgütü süphelisi 28’i tutuklu 61 sanigin yargilandigi dava, yarin devam etmek üzere ertelendi.

Ankara 32. Agir Ceza Mahkemesince Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü’ndeki salonda görülen durusmaya, tutuklu ve tutuksuz saniklar ve taraf avukatlari katildi.

Durusmanin ögleden sonraki bölümünde savunma yapan sanik Bayram Ali Aydinlar, müsteki Emirhan D.’nin darbedilmesi olayina iliskin iddialar üzerine yargilandigini, olaya herhangi bir dahli olmadigini iddia etti. Aydinlar, "Emirhan bizde bodyguarddi, arkadaslariyla eglenmeye geldi, taskinlik yapti. Patronumu aradim ’Gelen personel içeride taskinlik yapti’ diye. Uyardigim için azmettirici olarak benden sikayetçi oldu" dedi.

Sanik Burak Kapucu da herhangi bir örgüte üye olmadigini savundu. Günlük kiralik daire isi yaptigini söyleyen Kapucu, "Otel gibi bir isletme. Kartli sistemle açiliyor odalar. Temizlik görevlileri paspasin altina birakilan kartlari alip, misafir çikinca odayi temizliyorlar. Hiçbir temizlik görevlisi sikayetle gelmedi. Iddia edilen bodyguardlarin vurulmasi olayiyla bir alakam yoktur" dedi.

Kapucu ayrica, mahkeme heyetinden tahliyesini talep etti.

Söz alan sanik Bora Kaplan, "Bunlar iyi çocuklar, efendi çocuklar. ’Isletme açalim’ dediler ’Tamam’ dedim. Adi geçen mekanlarin tuglalarini ben tasidim" ifadelerini kullandi.

Mahkeme baskani, Kaplan’a tüm sanik savunmalarinin ardindan kendisinin savunmasini alacagini söyledi.



Sanik Deniz Ürcan ise su ifadelere yer verdi:

"Suç örgütüne üye degilim. Ayhan Bora Kaplan bizim komsumuzdu, oradan taniyorum. Ilk tanidigim zamanlar Kizilay’da CD satiyordu. Sonrasinda mekan açti. Olaylarda adi geçen Fethi Koyuncu’yu tanimam. Hamile esim var, beraatimi talep ediyorum."

Sanik Dogus Can Ugurlu da barlarda güvenlik görevlisi olarak çalistigini, herhangi bir örgüte üye olmadigini iddia etti.

Bu sirada sanik avukatlari, salonda bulunan bazi emniyet görevlilerinin sorusturma asamasinda tutanak tuttuklarini belirterek, bu görevlilerin salondan çikartilmasini talep etti. Görüsü sorulan cumhuriyet savcisi, yargilamalarin aleni ilkesi geregince durusmalarin herkese açik olmasi ve bu yönde aksi bir karar alinmadigi dikkate alinarak, avukatlarin taleplerinin reddine karar verilmesini istedi. Ara kararda mahkeme, salondaki görevlilerin sorusturma esnasindaki belgeleri degistirme ihtimallerinin bulunmamasi, durusmanin aleni olmasi ve durusma salonundan çikarilmalarini gerektirecek somut bir durum bulunmamasi gerekçesiyle avukatlarin taleplerini reddetti.

Saniklar Emir Akyol, Ersoy Yahya ve Ferit Çelik de suç örgütüne üye olmadiklarini ve suçssuz olduklarini savunarak, beraat talebinde bulundu. Durusma yarin devam etmek üzere ertelendi.

Olayin geçmisi

Iddianameye göre sorusturma, 7 Eylül 2023’te Ankara Cumhuriyet Bassavciligina giderek Ayhan Bora Kaplan ve suç örgütü üyelerinden sikayetçi olan müsteki Erkan D’nin beyanlari üzerine baslatildi. Suç örgütünün Kaplan’in talimati ve bilgisi dogrultusunda farkli tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’in öldürülmesi, müstekiler Altan T, Murat Y, Serhat T. ve Serdar H’nin silahla yaralanmasi, müsteki Erkan D’nin 2 gün boyunca alikonularak iskence edilmesi, müsteki Mehmet Taha E’nin sahibi oldugu isletmelerin zorla alinmasi, müsteki Muhammed S’nin 2 otomobilinin gasbedilmesi ve zorla çek yazdirilmasi ile müsteki Emirhan B’nin darbedilmesi olaylarini gerçeklestirdigi bildirildi.

Bora Kaplan ve örgütün diger yöneticileri, suç örgütünün isledigi tüm suçlardan sorumlu tutuldu. Iddianamede, Ayhan Bora Kaplan ve diger örgüt yöneticileri Fethi Koyuncu, Mutlu Ayas, Yusuf Izzet Savas, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik hakkinda "suç islemek amaciyla silahli örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", 7 kisiye yönelik "kasten yaralama", 2 kisiye yönelik "kisiyi hürriyetinden yoksun kilma", 2 kisiye yönelik "nitelikli yagma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya degistirme", "suç üstlenme" ve 2 kez "suçluyu kayirma" suçlarindan biri agirlastirilmis 2’ser kez müebbet ve 169 yil 6’sar aya kadar hapis cezasi talep edildi. Diger 55 sanik için de çesitli sürelerde hapis cezasi talep edildi.
Kaynak: İHA