Izmir'de Lezzet Ve Estetik Bir Araya Geldi

Izmir, mutfak sanatlarinin tasarimla bulusacagi önemli bir etkinlige ev sahipligi yapti. Istanbul Beykent Üniversitesi, Izmir Kavram Meslek Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarim ve Mimarlik Fakültesi’nin ortaklasa düzenledigi Mutfak Sanatlarinda Tasarim ve Göstergebilim Sempozyumu’nda; mobil fotografçilik, tabaklama tasarimi ve daha birçok farkli baslikta atölyelere de yer verdi.

Izmir'de Lezzet Ve Estetik Bir Araya Geldi
Mutfak sanatlarini tasarim ve göstergebilimle bulusturan sempozyum Izmir’de gerçeklestirildi.

Sempozyum, sinema, mobil fotografçilik, görsel iletisim tasarimi, video tasarimi, sosyal medya ve göstergebilim gibi çesitli konulari kapsayan atölyeler ve sunumlarla dolu bir programla katilimcilara farkli bir deneyim sundu. Düzenlenen atölyelerde katilimcilar; yemek pisirme, tabaklama tasarimi, mobil yemek fotografçiligi ve reels video hazirlama gibi pratik bilgilere erisme imkâni sagladi.

Izmir Kavram Meslek Yüksekokulu (IKMYO) Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan’in açilis konusmasi ve sunusuyla baslayan sempozyumda, alaninda uzman konusmacilar önemli basliklari ele aldi. Istanbul Beykent Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Oguz Makal "Sinema Sanatinda Yemek", Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarim ve Mimarlik Fakültesi (EÜ GSTMF) Dekani Prof. Dr. Alev Fatos Parsa "Gida Göstergebilimi" basliklarinda sunumlar gerçeklestirdi.

“Sinema sanati bu sempozyumun ana konusu oldu”

Prof. Dr. Oguz Makal, sempozyumla ilgili yaptigi konusmada;

“Insanin varolusunun temelinde yer alan yemek ayni zamanda sosyal, kültürel ve sanatsal etkilesim, iletisimin de bir parçasidir. Karmasik ve degisken anlam katmanlari içeren yemek üretim-tüketimi ve hikayelerinin en çok görünür oldugu sinema sanati bu sempozyumun ana konusu oldu. Ayrica bu sempozyumda gündelik hayatta önemli yeri olan yemegin pisirmeden tabaklama tasarimina, fotograf sanatindan sosyal medyadaki sunumuna kadar çesitli konularda kiymetli sunumlar gerçeklestirildi.

Ögleden sonra oturumlarinda ise ögrenciler tabaklama tasariminin, fotograf sanatinin ve reels videosu hazirlamanin inceliklerini alaninda uzman akademisyenlerden uygulayarak ögrenme sansina sahip oldular. Bu sempozyuma ev sahipligi yapan basta IKMYO Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan’a, EÜ GSTMF Dekani Prof. Dr. Alev Fatos Parsa’ya, EÜ GSTMF’nin ve IKMYO’nun kiymetli akademisyenlerine tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Sempozyum ortaklarindan Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alev Fatos Parsa, “Bu sempozyum, yemegin sadece bir ihtiyaç olmanin ötesinde, kültürel, sosyal ve sanatsal bir olgu olarak ele alindigi, disiplinlerarasi bir diyalog ve bilgi alisverisinin mükemmel bir örnegi oldu. Istanbul Beykent Üniversitesi, IKMYO ve diger katkida bulunanlarla is birligi içinde gerçeklestirilen bu etkinlik, ögrencilere ve katilimcilara yemek tasarimi, fotografçilik ve sosyal medya içerik üretimi gibi konularda pratik beceriler kazandirmakla kalmadi, ayni zamanda bu alanlardaki uzmanlardan dogrudan bilgi alma firsati sunarak teorik bilginin pratige dönüsümünü sagladi. Türk Kizilay Kadin Izmir ve diger tüm destekçilere, bu zengin içerikli ve ilham verici etkinligi mümkün kildiklari için minnettarim. Bu sempozyumun gastronomi ve tasarim alanlarinda yeni fikirler ve is birlikleri için saglam bir temel olusturduguna inaniyorum” seklinde açiklamada bulundu.

Prof. Dr. Küçükaltan: Gastronomi bir sanattir

Gastronominin içerisinde pek çok disiplini barindiran bir yemek sanati olduguna vurgu yapan Prof. Dr. Derman Küçükaltan ise “Gastronomi bir sanattir. Çünkü sinema, fotografçilik, tasarim, estetik hep bu sanatin paydaslari, olmazsa olmazlaridir. Bu sempozyumda yemegin bu yönlerini de degerli akademisyenlerle sergiledik. Ögrencilerimize bu yönüyle bir ufuk açtik. Bu sempozyumda degerli katkilarini sunan Prof. Dr. Alev Fatos Parsa’ya ve Prof. Dr. Oguz Makal’a ve Ege Üniversitesi’nin çok degerli genç akademisyenlerine tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: İHA