Yalova'da Tersanelerin 'Yükünü' Kadin Forklift Operatörleri Kaldiriyor

Yalova’nin Altinova ilçesinde faaliyet gösteren bir tersanede is garantili kursa katilan 8 kadin, forklift operatörü sertifikalarini aldi. "Kadinsin yapamazsin" diyenlere inat forklift operatörü olan kadinlar, simdilerde ise ailelerinin gurur kaynagi oldu.

Yalova'da Tersanelerin 'Yükünü' Kadin Forklift Operatörleri Kaldiriyor
Yalova’da faaliyet gösteren bir tersanenin yani sira ISKUR ve Il Milli Egitim Müdürlügü is birligiyle kadinlara özel forklift operatörlügü kursu açildi. Is garantili kursa katilan 8 kadin sertifikalarini Yalova Valisi Hülya Kaya’nin elinden aldi. Büyüyen tersane sektöründe forklift operatörlügüyle ilgili ciddi bir ihtiyaç oldugunu anlatan Vali Kaya, "Bunu nasil asabiliriz diye düsündügümüzde aslinda kadinlarin da bu alani çok rahat doldurabilecegini, tamamlayabileceklerini fark ettik. ISKUR bünyesinde bu pozitif ayrimciligi da hem ortaya çikaracak bir proje baslamis oldu. Kadinlarimiza burada ücretsiz forklift kullaniciligiyla ilgili egitimler verildi.

Daha sonra da burada zaten is garantili, islerine devam edecekler. Aslinda kadin erkek ayrimi yapmaksizin elimizdeki insan kaynagini en iyi sekilde kullanmaliyiz. Kadinlarimiz da bunu basarabilecek potansiyele sahip. Biz sadece onlara imkan vermis olduk" dedi.



"Güçlü kadin rolünü de aslinda tüm alanlara yaymis oluyoruz"

Kadinlarin azmi ve basarisinin diger hemcinslerine örnek olduguna vurgu yapan Kaya, "Güçlü kadin rolünü de aslinda tüm alanlara yaymis oluyoruz. Kafamizdaki güçlü kadin modeli sadece kamudaki, siyasetteki kadin modeli degil aslinda. Sanayide de güçlü kadin profili çikartabiliriz. Dolayisiyla biz buradan bütün kadinlarimiza sesleniyoruz. Bu alanda, kendini gelistirip, yetistirmek isteyen kadinlarimiza her zaman imkan, sartlar var. Biz sizin yaninizdayiz. Bundan sonraki yollari çok açik, öyle görünüyor. Buradaki bir operatörün almis oldugu maas su anda bizlerin almis oldugu maaslardan çok yüksek. Önlerinde uzun ve parlak bir kariyer var. Bu alandan hiçbir sekilde vazgeçmesinler" ifadelerini kullandi.

8 Mart’larin kadin haklarina dikkat çekmek için kutlandigini belirten Kaya, "Kadin erkek esitliginin, firsat esitliginin altini çizmek için kutluyoruz ya da aniyoruz. Herhalde bir 10-20 yil sonra bunu kutlamamiza, anmamiza gerek kalmayacak. Bu yolda ilerliyoruz. Yani ben ilk meslege basladigimda, bir 20 yil öncesinde çok zordu kamuda bile yönetici olmak. Simdi bakiyorum her alanda kadinlar çok basarili. Hiç tahayyül edemedigimiz yerlerde kadinlar yer aliyor. Türkiye de bu alanda çok hizli adimlar atiyor. Umudum o ki biz artik 8 Mart gününü unutalim, tarihe gömelim" diye konustu.



"Ilk basta yargiladilar"

Kadin forklift operatörü Emine Alay, meslek edinmekten dolayi mutlu oldugunu ifade etti.

Alay, ilk basta ’yapamazsin, nasil yapacaksin, erkek isi bu’ gibi tepkiler aldigini belirterek, "Genç kizligimda traktör de kullanmistim. Özenti vardi ve oldu basardim. Iki çocugum var. Kizim 19, oglum 15 yasinda. Ilk basta onlar da yadirgadilar. Kadina yakisir mi gibilerinden" dedi.



"Kimden ne eksigim var yaparim dedim"

26 yasindaki Nisanur Karaman ise is ilani gördügünü ve kendisi için uygun oldugunu düsündügünü belirterek, "Neden olmasin diye basvurdum açikçasi, neden yapmayayim dedim. Rahat kullanabildigimi düsünüyorum. Annem ilk basta ‘sogugu var, sicagi var, o kadar insan içinde nasil yapacaksin, sana mi kaldi’ gibisinden sözler söyledi.

Neden olmasin, kimden ne eksigim var yaparim dedim. Su anda destekliyorlar" ifadesini kullandi.

"16 yasindaki kizim benimle gurur duyuyor"

35 yasindaki 2 çocuk annesi Saliha Duman ise temizlik personeli olarak çalistigi kurumda simdi forklift operatörü oldugunu dile getirdi. Forklift sürmeyi çok sevdigini ifade eden Duman, "Sinifta küçük yük tasiyan küçük bir makine söyleyin demisler. Kizim bagirmis forklift diye. Ögretmeni nereden biliyorsun demis. O da annem forklift operatörü demis. 16 yasindaki kizim benimle gurur duyuyor. Çok güzel bir sey. Meslegimi sorduklarinda hemen söylüyorum" seklinde konustu.



"Erkekler ne yapiyorsa biz aynisinin fazlasini yapabiliyoruz"

Tugba Ersoy da çay servis elemani olarak çalistigi kurumda bu kursun açilmasi üzerine basvurdugunu anlatti. Ilk basta zor geldigini söyleyen Ersoy, "Ögrendikçe basarmak çok güzel bir duygu. Gurur duyduk kendimizle. Isimi seviyorum. Senin merakin var yaparsin dediler abilerim. Ailem destek verdi. Kadinlarin yapamayacagi, basaramayacagi bir sey yok. Erkekler ne yapiyorsa biz aynisinin fazlasini yapabiliyoruz" dedi.

Programa Il Milli Egitim Müdürü Halil Ibrahim Akmese, ISKUR Il Müdürü Erhan Dede ve tersane yetkilileri de katildi.

Kaynak: İHA