TÜBITAK Baskani Mandal Açiklamasi 'Küresel Isinmadan Nedeniyle Akdeniz'den Karadeniz'e Göç Olacak'

Hitit Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen Bilim ve Teknoloji Festivali’nde konusan TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, küresel isinmaya dikkat çekerek, “Bulundugumuz cografya bundan çok daha fazla etkilenecek kisimda. Özellikle Akdeniz havzasi. Su anki senaryolar, modellemeler Akdeniz’den Karadeniz’e göçün olacagi yönünde. Eger herhangi bir çözüm üretilmezse Kuzey’e dogru göç olacak” dedi.

TÜBITAK Baskani Mandal Açiklamasi 'Küresel Isinmadan Nedeniyle Akdeniz'den Karadeniz'e Göç Olacak'
Hitit Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen Bilim ve Teknoloji festivali basladi.

Bilim ve Teknoloji Festivali bünyesinde, Makine ve Imalat Teknolojileri alaninda ihtisaslasan Hitit Üniversitesi’nin, bu alandaki yetkinliklerini ve yenilikçi hamlelerini dis paydaslar bulusturdugu etkinlikte 150 proje sergileniyor. Festival, Hitit Üniversitesi’nin de ortagi oldugu ve Avrupa Birligi tarafindan desteklenen “STEM’de Kadinlar, Güçlü Yarinlar” projesi etkinliklerini de kapsarken, Avrupa’nin çesitli ülkelerinden gelecek olan ögrenci ve akademisyenlerin katilimlari ile gerçeklestirilecek. Kiz ögrencilerin ve kadinlarin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarina katilimini önemseyen ve destekleyen Hitit Üniversitesi, bu etkinlikler çerçevesinde düzenlenecek interaktif atölyeler ve panellerle STEM alanindaki basarilariyla öne çikan kadin liderleri, arastirmacilari ve girisimcileri gençlerle bir araya getirmeyi hedefliyor.

Bilim ve Teknoloji Festivalinin açilisinda konusan Prof. Dr. Hasan Mandal, bilim ve teknoloji kimin elindeyse gücün onda oldugunu belirterek, “Yanlis insanin elindeyse yanlis sekilde sekillenir. Bilim ve teknolojiyi sadece bazi üniversitelerin degil her üniversitenin, sadece belli illerin degil tüm illerin her alanda hakim kilmadigimiz önemli bir araç olarak görmedigimiz müddetçe sorunlarin üstesinden gelmemiz mümkün degil” dedi.



"Iklim su an dünyanin en önemli gündemi"

Dünyanin en önemli gündeminin iklim olduguna dikkat çeken Mandal, “Iklim su an dünyanin en önemli gündemi. Gida, su, enerji ve bunun yani sira beraberinde getirdigi ne yazik ki toplumsal güçlükler. Bunun içinde zorunlu göç var. Yurt disindan gelecek bir göç degil yurt içinde. 6 Subat’ta asrin felaketinde bunu yasadik. Bunun beraberinde getirebilecegi toplumsal güçlükler, ekonomik güçlük dijitallesme. Dijitallesme bir taraftan çözüm gibi gözüküyor. Ala ayni zamanda beraberinde getirebilecegi riskler yanlis bilgi, dezenformasyon, yapay zeka teknolojilerinin olumsuz sonuçlari, siber güvensizlik noktasi gibi basliklar gündemde. Dünya çözüm arayisinda. Bugüne kadar el edilen birikimler bu tür sorunlarin üstesinden gelebilmek için mümkün degil. Bu yüzden yeni bakisa ihtiyaç var” diye konustu.



"2023 yili dünya tarihinin en sicak yiliydi”

2023 yili dünya tarihinin en sicak yili olduguna dikkat çeken Mandal, “2050 yili için hedeflenen maksimum ve buna uyumlu sekilde gidilmesi hedeflenen 1.5 derecelik sicaklik 1.48 derece olarak gerçeklesti. 37 yillik bir kayip var. 2050’de buna uyumlasilmis olsaydi biz buna uyumlastirilmis teknolojiler gelistirebilecektik. Ocak ayi dünyanin en sicak ayi oldu. Subat verileri daha yayinlanmadi. Subat ayi da ayni sekilde. Dünyanin yani sira Türkiye’nin de bundan etkilenmesinde ciddi bir farklilik var. Bulundugumuz cografya bundan çok daha fazla etkilenecek kisimda. Özellikle Akdeniz havzasi. Su anki senaryolar, modellemeler Akdeniz’den Karadeniz’e göçün olacagi yönünde. Eger herhangi bir çözüm üretilmezse Kuzey’e dogru göç olacak, ülke içinde göç. Dünyadaki sicaklik artisi 2 derece ise Çorum’daki artis 2.3 derece. Eger çözümü birileri bulsun bizde bunu uygulariz diyorsak dünyanin bulacagi çözüm bizim için yeterli degil. Savunma sanayinde nasil bunu yaptiysak bu sorunla ilgili çözümü de kendimiz bulmamiz gerekiyor. Türkiye’nin 12. Kalkinma Plani arasinda yer alan Yesil Dönüsüm ve Dijitallesme basligi hakkinda da bilgi veren Cumhurbaskanimiz tarafindan yayinlanan 12. Kalkinma planimizin vizyon cümlesi Türkiye yüzyilinda çevre duyarli, afetlere dayanikli, ileri teknolojiye dayali yüksek katma deger üreten, geliri adil paylasan istikrarli, güçlü ve müreffeh bir Türkiye. Ilk kez arastirma ve gelistirmenin agirlikli oldugu bir kalkinma plani. Buna ulasmak için neleri yapmamiz gerektigine baktigimizda tüm basliklarda bilim ve teknoloji var” ifadelerini kullandi.

Programa, Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, CHP Çorum milletvekili Mehmet Tahtasiz, Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ile Düzce, Çankiri, Kirsehir, Ordu, Gümüshane ve Sinop’taki üniversitelerin rektörleri ile davetliler katildi.

Kaynak: İHA