Kastamonu'da Ilk Kez Kurulan Kadin Bando Takimi Ilk Gösterisini Yapti

Kastamonu’da Halime Çavus Kadin Dernegi’nin 20 üyesi tarafindan olusturulan bando takimi, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü etkinlikleri çerçevesinde ilk gösterisini sundu. Kadin Bando Takiminin gösterisine çok sayida kadin yürüyerek destek verdi.

Kastamonu'da Ilk Kez Kurulan Kadin Bando Takimi Ilk Gösterisini Yapti
Kastamonu’da Halime Çavus Kadin Dernegi’nin 20 üyesi tarafindan ilk kez kadin bando takimi kuruldu. Dernek üyelerinden majör Berrin Canli öncülügünde 3,5 aydir Merkez Spor Salonu’nda çalismalarini yürüten bando takimi, ilk gösterisini de 8 Mart Dünya Kadinlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi’nde yapti. Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Kampüsü içerisinde kadin bando takimi, marslar çalarak yürüyüs yapti. Yürüyüse Kastamonulu çok sayida kadinda destek verdi.

Yürüyüsün ardindan Kastamonu Üniversitesi Kadin ve Aile Çalismalari Uygulamalari ve Arastirma Merkezi ile Halime Çavus Kadin Dernegi tarafindan 8 Mart Dünya Kadinlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Konferans Salonunda program düzenlendi.

Programda konusan Kadin ve Aile Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Çigdem Gülmez, “Birlesmis Milletler, her yil için özel bir tema belirlemeye basladi.

Bu yilin temasiysa “Kadinlara yatirim yapin: Ilerlemeyi hizlandirin” Dünya Kadinlar Günü kadinlarin toplumda, siyasette ve ekonomide kat ettikleri mesafenin kutlandigi bir tarih haline gelirken, günün siyasi kökleri, süregelen toplumsal cinsiyet esitsizligi konusunda farkindalik olusturmak için grevler ve protestolar düzenlenmesiyle sürdürülüyor. Bu tema, tüm dünyada kadinlarin karsilastigi zorluklara isik tutarken, ayni zamanda toplumsal cinsiyet esitligi, adalet ve daha kapsayici bir dünya için atilmasi gereken adimlari vurgulamaktadir. BM, dünyanin 2030 yilina kadar toplumsal cinsiyet esitligi hedefine ulasabilmesi için yilda 360 milyar dolarlik yatirima daha ihtiyaç duyuldugunu söylüyor. Afganistan, Iran, Ukrayna ve ABD gibi pek ok ülkede kadinlar, ülkelerinde savas, siddet ve politika degisiklikleri yasanirken haklari için mücadele etti. Filistin topraklarinda 5 aydir yasanan son çatismalar sirasinda binlerce kadin hayatini kaybetti. Bu anlamli günde, dünyanin dört bir yaninda, özellikle Filistin’de ve savas, çatisma, yoksulluk ve ayrimciligin pençesinde yasayan kadinlari anmak istiyorum. Onlarin hikayeleri, mücadeleleri ve direnisleri, bizlere insanlik durumunun en aci verici yönlerini hatirlatiyor. Filistin’de ve dünyanin baska yerlerinde, kadinlar her gün hayatta kalma, çocuklarini koruma mücadelesi veriyor. Onlarin karsilastigi zorluklar, bizlere cinsiyet esitliginin sadece bir bölgenin veya ülkenin meselesi olmadigini, evrensel bir sorun oldugunu hatirlatiyor. Kadinlarin yasamlarinda karsilastiklari zorluklari asmada gösterdikleri direnç ve basarilarini kutlamak için buradayiz. Ancak unutmamaliyiz ki, bu basarilar ancak kolektif çabalarimizla sürdürülebilir. Bu nedenle, tüm katilimcilari aktif birer katilimci olmaya ve bu degisim yolculugunda yer almaya davet ediyorum” dedi.

Halime Çavus Kadin Dernegi Baskani Avukat Sule Özbay ise, “Tarimdan hukuka, ticaretten, is hayatina kadar kadinin bulundugu her alanda girisim ruhuna sahip her kadinin yaninda yer almak amaciyla kurulduk. Bunun yaninda amaçlarimiz arasinda farkindalik olusturan projelere yer vermek de var. Bu noktada Kastamonu kadininin, Halime Çavuslarin, Serife Bacilarin ve Rahime Kaptanlarin isimlerinin ulusal ve uluslararasi alanda duyurmak için çalismalarimiz olacak. Bugün bando takimimizla karsiniza çiktik. Bir gösteri yaptik. Programimizda Bozkurtlu kadinlari konu aldigimiz kisa film gösterilerimiz var. Basarili kadinlar hayat hikayelerini anlatacak” diye konustu.

Konusmalarin ardindan “Kastamonu’dan Zirveye Giden Yol: Kadinlari Basari Serüveni” basligi adi altinda Türkiye Noterler Birligi Baskan Yardimcisi Fulya Uysal Güler, Özel Bireyler ve Aileleri Dernegi Baskani Huriye Boyraz, özel birey annesi Satiye Zeynel Abidin ve Ragbi Milli Takim oyunculari Büsra Yildiz ile Irmak Karabas, dinleyicilerle yasam öykülerini paylasti.

Öte yandan Halime Çavus Kadin Dernegi Bando Takimi’nin önümüzdeki günlerde farkli yerlerde gösteriler yapmayi planladigi ögrenildi.
Kaynak: İHA