Belgesellere Konu Olan Yaren'in Ardindan Esi Nazli Da Balikçi Adem Amca'nin Yanina Geldi

Bursa’nin Karacabey ilçesinde balikçi Adem Amca ile 13 yillik dostlugu dünyanin gündemine oturan Yaren’in esi Nazli da Adem Amca’nin yanina geldi. Yaren Leylek ile esi Nazli’nin bulusma ani an be an kameraya yansidi.

Belgesellere Konu Olan Yaren'in Ardindan Esi Nazli Da Balikçi Adem Amca'nin Yanina Geldi
Baharla birlikte tüm Türkiyenin merakla bekledigi Adem Amca ve Yaren Leylek’in kavusmasi geçtigimiz günlerde gerçeklesmisti. Türkiye’de gündem olan bu kavusmanin ardindan Yaren Leylek’in esi de dün aksam saatlerinde yuvaya ulasti.

Lüylek Köyü’nde 13 yildir balikçi Adem Yilmaz’in kayigina konan Yaren Leylek bu dostlugu ile gönüllere taht kurmustu. Yaren her yil göçten dönünce Eskikaraagaç’taki yuvasina konarak yazi bu köyde geçiriyor. Yaren her sabah balikçi Adem Yilmaz ile birlikte baliga gidiyor.

Her yil göçten ilk önce Yaren gelirken bir kaç gün içinde esi Nazli’da onun yanina ulasiyor.

Bu yilki kavusmalari ise dün gerçeklesti. Karacabey Belediyesinin yarenleylek.com üzerinden açtigi canli yayinda Yaren’i ve esini ayni anda görenler büyük mutluluk yasadi.

O anlari doga fotografçisi Alper Tüydes sosyal medyadan duyurdu. Alper Tüydes, sabah saatlerinde "Yaren Leylek esini bekliyor" diye bahsetmisken aksamüstü esi Nazli da köydeki yuvasina kondu. Böylece alti ay sonra yeniden yuvada bulustular. O anlar da an be an kayit altina alindi. Tüydes, ikilinin çok mutlu oldugunu ifade etti

Bu arada bu yilki kavusma sonrasi Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan yavrulara yeniden verici takmayi planladiklarini kaydetti.

Öte yandan, Türkiye’yi Avrupa Leylek Köyleri Birliginde temsil eden tek köy olan Bursa’nin Karacabey ilçesine bagli Eskikaraagaç Leylek Köyü, her yil göç döneminde on binlerce leylegin geçtigi bir göç rotasi üzerinde. Köy, ayni zamanda yerlesik leyleklere de ev sahipligi yapiyor.

Bundan 13 yil önce, Uluabat Gölünde balik tutarken kayigina konan Yaren Leylek ile dostlugu baslayan Adem Yilmaz’in tanik oldugu bu hikaye, fotograflanmasiyla birlikte uluslararasi bir üne de kavusmustu. Hikâye, Yunanistan’da gölge oyunu olarak oynatilirken Avusturya ve Almanya’da ders kitaplarina konu oldu. 2019 yilinda Burak Dogansoysal’in filme aldigi ve Karacabey Belediyesi’nin katkilariyla hazirlanan ‘Yaren’ adli belgesel ise Prag Film Ödüllerinden en iyi belgesel ünvanliyla dönmüstü. Geçtigimiz yil ise Karacabey Belediyesi, Balikçi Adem ve Yaren Leylek’in heykelini yaptirarak, hikayenin köy meydaninda ölümsüzlesmesini saglamisti.

Turizme de katkisi var

Yaren Leylek ve Adem Amca’nin bu masalsi hikayesi, köyde turizm hareketliligini de beraberinde getirirken, köyde adeta Yaren Leylek turizmi basladi.

Hikâyeyi duyan ve leylekleri yakindan görmek isteyen on binlerce dogasever, her yil Bursa’nin Karacabey ilçesindeki Leylek Köyü Eskikaragaç’i ziyaret ediyor. Yaren Leylek’in köyde koruyucu ailesi görevini de Beyzanur Çakil üstleniyor.

Adem Amca ve Yaren’i görmeye gelenler arasinda; Ata Demirer, Aslihan Gürbüz, Yildiray Sahinler gibi ünlü isimler de yer alirken, Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan da hikayeyi 7/24 canli izlemek isteyenler için internet üzerinden Yaren Leylek yayinini açtiklarini duyurdu. Yarenleylek.com veya YouTube üzerinden kullanicilar, 7/24 leylek yuvasini canli olarak izleyebiliyor.
Kaynak: İHA