Bayburt'ta Güvenlik Bilgilendirme Toplantisi Yapildi

Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Güvenlik Bilgilendirme Toplantisi’nda basin mensuplariyla bir araya gelerek, açiklamalarda bulundu.

Bayburt'ta Güvenlik Bilgilendirme Toplantisi Yapildi
Vali Eldivan, Bayburt’un asayis olaylarinda en güvenilir illerden biri olduguna dikkat çekerek, “Sizlerin evinizde huzurla uyumanizi, çocuklarinizi güven içinde okullarina göndermenizi saglamak için terör örgütleri, organize suç örgütleri, zehir tacirleri, tefeciler, göçmen kaçakçilari, siber ve asayis suçlari ile mücadele ve trafik olaylarini önleme konularinda yogun bir mesai içerisindeyiz” dedi.

Bayburt Valiligi Toplanti Salonu’nda Il Jandarma Komutani Albay Dr. Talha Övet, Il Emniyet Müdürü Nihat Uzun, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Baskani Murat Okutmus ve ilde görev yapan basin mensuplarinin katildigi toplantida açiklamalarda bulunan Vali Mustafa Eldivan sunlari kaydetti:

"Ilimizi asayis olaylari açisindan en güvenli illerden biri haline getirmek için Bayburt Valiligi olarak Emniyet ve Jandarma birimlerimizle bir bütünlük içerisinde tüm gücümüzde çalismaktayiz. Sizlerin evinizde huzurla uyumanizi, çocuklarinizi güven içinde okullarina göndermenizi saglamak için terör örgütleri, organize suç örgütleri, zehir tacirleri, tefeciler, göçmen kaçakçilari, siber ve asayis suçlari ile mücadele ve trafik olaylarini önleme konularinda yogun bir mesai içerisindeyiz.

Sunun bilinmesini isterim ki; ne sebeple olursa olsun basta terör örgütü olmak üzere suç örgütlerine, zehir tacirlerine nefes aldirmayacagiz. 31 Mart 2024 tarihinde yapilacak olan Mahalli Idareler Seçimlerinde vatandaslarimizin huzur ve güven içerisinde oy kullanmalarini saglamak için her türlü güvenlik önlemlerini aliyoruz. Yaptigimiz bu çalismalar kapsaminda 2024 yili ocak ve subat ayina ait asayis ve güvenlikle ilgili bazi bilgileri ve yaptigimiz çalismalari sizlerle paylasmak istiyorum."

Asayis olaylari, narkotik suçlar, terörle mücadele, kaçakçilik suçlari gibi birçok konuda bilgi aktaran Vali Eldivan, konusmasina söyle devam etti: "Asayis olaylari incelendiginde 2023 yilinin ilk 2 ayinda 273 olay meydana gelmisken, alinan tedbirler ve icra edilen devriye faaliyetleri sayesinde, 2024 yilinin ayni döneminde 210 asayis olayi meydana gelmistir. Olay sayisinda yüzde 23 düsüs saglanmistir. Ayni zamanda 2024 yilinda asayis olaylarinin tamami aydinlatilmis olup, faili meçhul olay bulunmamaktadir.

2024 yilinda kisilere karsi 119 malvarligina karsi 37 olay meydana gelmis olup, olaylarin tamami aydinlatilarak yüzde 100 basari saglanmistir. 4 hirsizlik failleri yakalanmistir. Ilimiz genelinde son bir aydir hirsizlik meydana gelmemistir.

6284 sayili kanun kapsaminda 30 olay meydana gelmis, 34 kadin vatandasimiz hakkinda tedbir karari alinmis olup, takibi yapilmaktadir.

Bölgemizde aranan sahislarin takibi titizlikle devam etmektedir. 2023 yili ilk 2 ayinda, 44 2024 yilinin ayni döneminde 62 sahis yakalanmis olup, yakalama orani yüzde 41 artmistir.

2023 yilinda, 50 bin 142, 2024 yilinda 89 bin 125 sahis sorgusu yapilarak bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 78, 2023 yilinda 31 bin 723, 2024 yilinda 54 bin 553 araç sorgusu yapilarak bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 72 artis saglanmistir."

Narkotik suçlarla mücadele

14 operasyonda, 15 süpheli sahis yakalandigini toplantida duyuran Vali Eldivan, "Yapilan operasyonda yakalanan süpheli sahislarindan 1,67 gram metamfetamin maddesi, 14,57 gram esrar maddesi, 69 adet sentetik ecza ele geçirilmistir. Ayrica 1 adet av tüfegi ile birlikte 11 adet fisek ve 2 aranan sahis yakalanmistir. 2023 yili ilk 2 aya göre kiyaslama yapildiginda operasyon sayisinda yüzde 16 artis, yakalanan sahis sayisinda yüzde 21 azalis ve tutuklanan sahis sayimiz aynidir. Yakalanan esrar maddesinde yüzde 609 artis, sentetik ecza maddesinde yüzde 100 artis, metamfetamin maddesinde yüzde 91 azalis olmustur" dedi.

Terörle mücadele

Terörle mücadelenin kararlilikla devam edecegini, terör örgütlerine destek verenlere göz açtirmayacaklarini, bu çerçevede çalismalarin titizlikle sürdürüldügünü aktaran Vali Eldivan, "1 Sahis FETÖ/PDY Terör Örgütü Üyesi olmak suçundan, 1 sahis PKK/KCK Terör Örgütüne finansman saglamak suçundan 3 sahista PKK/KCK Terör örgütü propagandasi yapmak suçundan toplam 4 sahis gözaltina alinmis ve sahislarin adli mercilere sevki saglanmis, 1 sosyal medya hesabi ile 3 internet sitesinin erisimi engellenmistir. 2023 yili ile 2024 yili Ocak ve Subat ayi mukayese edildiginde islem yapilan sahis sayisinin yüzde 150 arttigi görülmüstür" diyerek konustu.

Kaçakçilik ve organize suçlarla mücadele

Kaçakçilik, Organize ve Mali Suçlar çerçevesinde 12 olayda 17 süpheli sahsa adli islem uygulandigini ifade eden Vali Eldivan, "2023 yilinin ilk 2 ayina oranla 2024 yili ilk 2 ayinda yapilan çalismalar sonucu yakalama oranlari yüzde 120 artis göstermistir" seklinde konustu.

Göçmen kaçakçiligi ile mücadele

10 operasyonda, 11 süpheli sahisin yakalandigi bilgisini paylasan Vali Eldivan, "Yapilan operasyonlarda ülkeye kaçak girmeye çalisan 32 yabanci uyruklu sahis engellenmis ve deport edilmek üzere Il Göç Idaresi Müdürlügüne teslim edilmistir. 1 yabanci uyruklu sahis da sinir disi edilmistir. 2023 yili ilk 2 aya göre kiyaslama yapildiginda operasyon sayisinda yüzde 600 artis, yakalanan sahis sayisinda yüzde 900 artis ve tutuklanan sahis sayisinda ise yüzde 100 artis saglanmistir" sözlerini kullandi.

Toplum destekli faaliyetler

2024 yilinin ilk aylarinda 630 vatandasa trafik egitimi, 9 okulda 420 ögrenciye Jandarmanin Tanitimi ve Çevre Bilinci egitimi, 140 kadin vatandasa En iyi Narkotik Polisi Anne egitimi verildigini aktaran Vali Eldivan, konusmasini su sözlerle tamamladi: "2 bin 867 adet sanal dolandiricilik ve KADES brosür dagitimi gerçeklestirilmistir. 191 kadin vatandasimiza KADES egitimi, 140 kadin vatandasimiza En iyi Narkotik Polisi Anne egitimi verilmistir. Pazar yeri, ikametgâh, okul, is yeri ve Muhtar olmak üzere toplam 396 bilgilendirme ziyareti yapilmistir."
Kaynak: İHA