Güney Afrika, Uluslararasi Adalet Divani'ndan Gazze'de Açligin Önlenmesi Için Harekete Geçmesini Istedi

Güney Afrika, Uluslararasi Adalet Divani’nin (UAD) Gazze Seridi’nde felakete yol açacak bir kitligi önlemek üzere alinmasina hükmettigi geçici tedbirlerin güçlendirilmesi için acil bir basvuruda bulundugunu duyurdu.

Güney Afrika, Uluslararasi Adalet Divani'ndan Gazze'de Açligin Önlenmesi Için Harekete Geçmesini Istedi
Güney Afrika, bir kez daha Gazze Seridi için Uluslararasi Adalet Divani’na (UAD) basvuruda bulundu. Güney Afrika tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Güney Afrika bugün Uluslararasi Adalet Divani’na, mahkemenin 26 Ocak 2024 tarihinde Gazze Seridi’nde felakete yol açacak bir kitligi önlemek üzere alinmasina hükmettigi geçici tedbirlerin güçlendirilmesi için acil bir basvuruda bulundu” denildi.

“Gerçek sayilarin çok daha yüksek olduguna inanilmaktadir"

Söz konusu basvurunun Gazze Seridi’nde sadece geçtigimiz hafta en az 15 çocugun açlik nedeniyle hayatini kaybetmesi nedeniyle gerekli hale geldigi ifade edilen açiklamada, “Gerçek sayilarin çok daha yüksek olduguna inanilmaktadir. Birlesmis Milletler uzmanlari, askeri faaliyetler durdurulmadigi ve abluka kaldirilmadigi takdirde ölümlerin katlanarak artacagi uyarisinda bulunuyor” denildi.

Açiklamada, “Çatismanin tüm taraflari, tüm çatismalarin ve düsmanliklarin derhal durmasini ve tüm rehine ve tutuklularin derhal serbest birakilmasini saglamalidir. Taraflar, Soykirim Suçunun Önlenmesi ve Cezalandirilmasi Sözlesmesi kapsamindaki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli tüm tedbirleri derhal almalidir. Taraflar, mahkemenin davada verebilecegi her türlü kararla ilgili olarak diger tarafin haklarina zarar verecek veya mahkeme önündeki ihtilafi agirlastirabilecek ya da çözümünü zorlastirabilecek her türlü eylemden ve özellikle silahli eylemden derhal kaçinmalidirlar” denildi.

Israil’in Gazze’deki Filistinlilerin karsi karsiya kaldigi kitlik ve açligi gidermek için acilen ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin ve insani yardimin saglanmasini mümkün kilacak tedbirleri almasi gerektigi belirtilen açiklamada, “Israil devleti, mahkeme tarafindan emredilen tüm geçici tedbirlere islerlik kazandirmak için bu karar tarihinden itibaren bir ay içinde mahkemeye açik bir rapor sunacaktir” ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, Güney Afrika’nin talebi üzerine, UAD’nin Israil’in digerlerinin yani sira, soykirimi ve soykirima tesviki önlemek ve cezalandirmak için harekete geçmesini ve kusatma altindaki Gazze’ye temel hizmetlerin ve insani yardimin derhal ve etkili bir sekilde saglanmasini emrettigi hatirlatildi.

“Ne yazik ki Israil, Mahkeme’nin baglayici kararina uymamistir”

Söz konusu geçici tedbirlerin mahkeme tarafindan, davayla ilgili nihai kararina kadar Filistinlilerin haklarina telafisi mümkün olmayan ve geri döndürülemez zararlar verilmesini önlemek amaciyla verdigi belirtilen açiklamada, “Ne yazik ki Israil, Mahkeme’nin baglayici kararina uymamis, bunun yerine Filistin halkina yönelik soykirim eylemlerini tirmandirmistir. 15 Subat 2024 tarihinde, Israil’in Refah’a yönelik saldiri tehdidine cevaben Güney Afrika’dan mahkemeye gönderilen bir mektubun ardindan mahkeme, Israil’e ‘Refah’taki tehlikeli durumun, 26 Ocak 2024 tarihinde belirttigi geçici tedbirlerin derhal ve etkili bir sekilde uygulanmasini gerektirdigini’ hatirlatmistir. Bu tedbirler arasinda Israil’in ‘Gazze Seridi’ndeki Filistinlilerin emniyet ve güvenligini’ saglama yükümlülügü de yer almaktadir” denildi.
Kaynak: İHA