Bakan Simsek Ve Kacir Batman'da Fabrika Açilisina Katildi

Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, Sanayi ve Teknoloji Bakani M. Fatih Kacir ile birlikte Batman’da medikal malzeme üretimi yapacak olan bir fabrikanin açilisini gerçeklestirdi.

Bakan Simsek Ve Kacir Batman'da Fabrika Açilisina Katildi
Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde yapimi tamamlanarak hizmete sunulan fabrikanin açilisinda konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani M. Fatih Kacir, fabrika açilisinda bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, hayirli olmasi temennisinde bulundu. Teknolojik gelisim ve dijital dönüsümün tüm sektörlerde oldugu gibi saglik sektöründe de yeni bir devrimin kapilarini araladigini belirten Bakan Kacir, “Yapay zeka, artirilmis gerçeklik, büyük veri analitigi, robotik gibi bilgi teknolojilerinin saglik sektöründe kullaniminin yayginlasmasi, teshis ve tedavi hizmetlerinin sunum sekli ve kalitesinde önemli dönüsümlere sebep oluyor. Ancak Covid-19 salgini, teknolojik dönüsümün etkisiyle hizla gelisen saglik sektörünün pek çok açidan sorgulanmasina sebep oldu. Dünyanin en güçlü ekonomileri arasinda yer alan ülkeler, salgin karsisinda güçlerinin ne kadar kirilgan oldugu gerçegiyle yüzlesmek zorunda kaldi. Türkiye ise hem içeride salginla mücadele ederek saglik sistemini etkin bir sekilde yönetmeyi basardi hem de 160 ülke ve 14 uluslararasi kurulusun salginla mücadelesine tibbi ekipman ve ayni yardimlarla destek verdi. Buradaki en önemli etkenler kuskusuz ki Türkiye’nin gelecegi öngören bir saglik hizmetleri altyapisi ve planlamasi ile donanimli ve fedakar saglik insan gücüne sahip olmasidir” dedi.

Bakan Kacir, pandemi döneminde hastanelerin en kritik ihtiyaçlarinin basinda yogun bakim solunum cihazlarinin geldigini söyledi.

Bu cihazlari ya da parçalarini parasini verseniz dahi satin alamayacaginiz bir dönem yasandiginin altini çizen Bakan Kacir, “O dönemde Baykar, Arçelik ve ASELSAN’in destek ve çabalari ile BIOSYS’in gelistirdigi yerli solunum cihazini 14 gün içerisinde seri üretime geçirmeyi basardik. 3 ay içerisinde 5 bin adet cihazimizi hastanelerimizle bulusturduk. Yüz binlerce vatandasimiza nefes olduk. Somali gibi yogun bakim solunum cihazinin hiç olmadigi ülkelere bu cihazlari göndererek, dost ve mazlum ülkelere yardim elimizi uzattik. Iste Milli Teknoloji Hamlesi’nin ruhu tam olarak budur. Stratejik alanlarda kritik teknolojileri devlet millet el-ele yerlilestirmektir. Bu salgin bizlere elbette saglik yatirimlarinin önemini ve saglikta millilesme, öz yeterliligin ve yerlilesme hamlesinin ne kadar kritik oldugunu bir kez daha göstermis oldu. Bu gerçekten hareketle Milli Teknoloji Hamlesi rehberliginde hazirladigimiz ’Akilli Yasam ve Saglik Ürün ve Teknolojileri Yol Haritasi’ ile stratejik alan olarak belirledigimiz ilaç, tibbi cihaz ve saglik bilisim teknolojilerinde yerli ve milli üretimi odagimiza aldik” seklinde konustu.



“2023’te 315 yatirim tesvikiyle 9 bin istihdam saglandi”

Pandemi sürecinde saglik alanindaki yatirimlari hedeflerine aldiklarini belirten Bakan Kacir, “Klinik ve bilisim teknolojilerindeki patent sayilarini ve Ar-Ge harcamalarini artirmayi hedefledik ve saglik alanindaki girisimleri öncelik olarak belirledik. Saglik sektörü ve ilgili endüstrileri, yatirim tesvik sisteminde öncelikli yatirim tesvikleri kapsamina aldik. Sadece 2023 yilinda saglik sektöründe 315 yatirima tesvik belgesi düzenleyerek, 55 milyar liradan fazla yatirimi harekete geçirdik ve yaklasik 9 bin nitelikli istihdamin önünü açtik. TEKNOFEST kapsaminda Biyoteknoloji Inovasyon ve Saglikta Yapay Zekâ Yarismalari düzenledik. Katma degerli üretimi tesvik etmek ve cari açigi azaltmak üzere hayata geçirdigimiz Teknoloji Odakli Sanayi Hamlesi Programi kapsaminda biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlar ve protezlerden yenilikçi esdeger ilaçlara kadar toplam büyüklügü 22 milyar lirayi geçen 56 yatirim projesini destekliyoruz. Yakin zamanda kamuoyu ile paylastigimiz yatirimcilarimizin uzun vadeli ve uygun kosullarda yatirim kredisine erisimini kolaylastiracak” ifadelerini kullandi.

“Yatirim taahhütlü avansas kredi destegi”

Bakan Kacir, Türkiye’nin uluslararasi rekabet gücünü artiracak ve milli ekonominin yükselisini destekleyecek Yatirim Taahhütlü Avans Kredisi Programi çerçevesinde saglikta katma degerli üretim kabiliyetlerini güçlendirdiklerini söyledi.

Bugüne kadar saglik alaninda 17 büyük ölçekli yatirim projesi için basvuru aldiklarini belirten Kacir, sunlari kaydetti:

“Saglik sektöründe Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin gelisimi de hassas oldugumuz bir diger konu. Bugüne kadar teknoparklarimizdaki 2 binden fazla teknoloji girisiminin saglik teknolojileri alanindaki 15 binden fazla projesine destek verdik. Ilaç, tibbi cihaz ve medikal sektörü basta olmak üzere saglik alaninda faaliyet gösteren öncü firmalarimiz bünyesinde yer alan 68 Ar-Ge merkezinde 2 bine yakin arastirma projesi yürütüyoruz.”

“BIOSYS 100 milyon dolarin ülkede kalmasini sagladi"

TÜBITAK destek programlarinda Ar-Ge ve yenilik konu basliklari altinda saglik sektöründe pek çok alanda çalismalara öncelik verdiklerini ifade eden Bakan Kacir, “2012 yilinda Ankara’da Bakanligimiz tekno-girisim sermayesi destekleriyle kurulan, TÜBITAK ve KOSGEB destekleriyle gelisim saglayan BIOSYS, sagladigimiz destekler ve insa ettigimiz Ar-Ge ve inovasyon altyapisinin imkanlarini en üst düzeyde degerlendirdi. Önemli basarilara imza atti. ASELSAN ve USHAS isbirligi ile son 4 yilda 75 milyon dolar ihracatin gerçeklesmesini saglayan firmamiz, ülkemizin ihtiyaç duydugu saglik teknolojilerini gelistirerek 100 milyon dolarin da bu topraklarda kalmasini sagladi. Bakanligimizin sagladigi can suyu ile hayat bulan ve ülkemizin saglik teknolojilerinde vizyonu ile hizla büyüyen teknoloji girisimlerine en iyi örnek” dedi.



“Bu sene 530 milyar lira destek verecegiz”

Bakan Kacir’in ardindan kürsüye gelen Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek ise, açilisi gerçeklestirilen fabrikanin önemine degindi. Bu yil yatirim tesviklerine 530 milyar lira destek vereceklerini vurgulayan Bakan Simsek, “Bu organize sanayi bölgesinde birçok fabrikanin açilisinda bulundum. Ama bu en anlamlisi. Ilk defa Batman’da yüksek teknoloji ürün üretecek bir fabrika açilisi yapiyoruz. BIOSYS gerçekten büyük bir basari hikayesi. Üretim üssünün Batman’da olmasi büyük bir gurur kaynagi. Onun için tebrik ediyorum, hayirli olsun. Bu organize sanayisinde 220 fabrika ya insaat halinde ya da faal halde. Nereden nereye. 20 yilda Batman sanayilesti, üretiyor, Batman Türkiye’nin önemli bir büyüme motoru islevi görüyor. Bu çok önemli. Batman çok rahat bir sekilde bu bölgede önemli bir üretim üssü olmaya aday. Bu kültür var. Bugün yüksek teknoloji ürün üretecek bir tesisin açilmasi bu nedenle çok degerli. Biz hükümet olarak AR-GE’ye, degisime, dijital dönüsüme, yesil dönüsüme çok önem veriyoruz. Savunma sanayisinde yakaladigimiz büyük basariyi bütün diger alanlarda Türkiye yakalayabilir. Saglik teknolojileri konusunda, yarin birgün tarim, iklim teknolojileri konusunda çok rahat bir sekilde Türkiye bunlari basarabilir. Sanayicilerimize sesleniyorum; biz size bütçeden destek verecegiz. Bu sene yatirim tesviklerinde 530 milyar lira destek verecegiz. Muazzam bir destek. Amacimiz Türkiye’nin katma deger zincirlerini artirmak. Sanayisini, ihracatini daha sofistike kompleks ürünlere daha yüksek teknolojik ürünlere evrimini saglamak” dedi.

Amaçlarinin Türkiye’yi dünyanin sayili ekonomileri arasina sokmak olduguna dikkati çeken Bakan Simsek, “Ilk defa geçen sene Türkiye’nin gayri milli hasilasi 1 trilyon 100 milyar dolari asti. Satin alma gücü kalitesi ile Türkiye 3.1 trilyonluk bir ekonomi ile dünyanin en büyük 11. ekonomisi. Cari olagan kurulda da dünyanin 17. büyük ekonomisi noktasinda” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan fabrikanin açilisi gerçeklestirildi.



8 bin metrekarelik alanda 150 milyon TL’lik yatirim

8 bin metrekare kapali alanda 150 milyon liralik yatirimla kurulan ve açilisi gerçeklestirilen fabrikada ilk etapta yogun bakimda ihtiyaç duyulan mekanik ventilatör, nöromonitör, nemlendirici ve yüksek akis oksijen terapisi cihazi üretilecek. Ayrica ilerleyen süreçte endoskopik kapsül, hemodiyaliz cihazi ve anestezi cihazlari gibi kritik ürünler de üretilerek, saglik alaninda yerlilesme hamlesine katki saglanacak.
Kaynak: İHA