Baskan Böcek Açiklamasi 'Yerelden Kalkinmada Model Olduk'

Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin yerelden kalkinmada model olduguna belirterek, “Antalya’da destek verdigimiz kooperatif sayisini 53’e çikarttik. Kooperatiflerimizin enerji maliyetlerini yüzde 80’ini karsiliyoruz. Kooperatiflere bu yil 80 milyon TL bütçe ayirdik” dedi.

Baskan Böcek Açiklamasi 'Yerelden Kalkinmada Model Olduk'
Antalya Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanliginda tarafindan düzenlenen “Antalya’nin Kooperatif Bulusmasi” toplantisi ASAT Toplanti Salonu’nda gerçeklestirildi.

Programda konusan Baskan Muhittin Böcek, Antalya’nin tarim ve turizm sektöründe Türkiye için önemli bir sehir oldugunu, Büyüksehir Belediyesi olarak tarimda yapilmasi gereken çalismalari sektörün bilesenleri ile bir araya gelerek yaptiklarini söyledi.

Baskan Böcek, özellikle kooperatifçiligi gelistirmek adina önemli adimlar attiklarini belirterek, “Antalya’da destekligimiz kooperatif sayisini 53’e çikarttik. Kooperatiflerin enerji maliyetlerinin yüzde 80’ini ödüyoruz. Kooperatiflerimize bu yil 80 milyon TL destek ayirdik. Tarimin önemli bir ihtiyaci olan kapali devre sulama sistemine önem verdik ve 11 ilçemizde 20 kapali devre sulama sistemi kurduk. 21’incisin yakin zamanda açacagiz. Korkuteli’nin Beyiçsusuz Mahallesi’nde gri suyu denilen aritma suyunu tarimda kullanacagiz” diye konustu.



"Türkiye birincisiyiz"

Antalya Büyüksehir Belediyesi olarak uyguladiklari yerelden kalkinma modeli ile Türkiye’de birinci sirada yer aldiklarini söyleyen Baskan Muhittin Böcek, “Fidan, tohum, su, elektrik, fide gibi birçok alanda tarim sektörünü destekliyoruz. Konya yüzölçümü olarak Hollanda’dan büyük. Ancak tarimda Hollanda bizlerden çok önde. Hollanda devleti tarim sektörüne verdigi destekle birinci sirada yer aliyor. Çiftçimiz devletten destek görmeyince Büyüksehir Belediyesi olarak biz üstlendik. Antalyali çiftçimizi yer alanda destekledik. Simdi Antalya altin çagini yasayacak diyorlar. Altin çagi mi Rantin çagi mi olacak” dedi.



"Hizmette siyasi görüse bakmam"

Türkiye’nin örtü alti üretimin yüzde 50’sinin Antalya’da yapildigina dikkat çeken Baskan Muhittin Böcek, konusmasini söyle sürdürdü:

“Siyaset seçim zamani yapilir. Ancak biz bu dönem tarimda bile siyaset yapildigini gördük. Verimli topraklar üzerinde siyaset üstü davranmaliyiz. Herkesin bir siyasi görüsü vardir. Hiçbir zaman halkimiza hizmet yaparken siyasi görüsüne bakmadim. Antalya’mizda Halk Ekmek özellestirilmis. Biz Halk Ekmek Fabrikasini yeniden kurduk ve halkimiza ekmegi 4.5 TL’den satiyoruz. Antalya’da 5 ton suyu bir ekmek parasi yaptik. Ekmek su anda 10 TL’ye buldu. 5 ton su yine ayni fiyatta hayvancilik sektörü için su önemlidir. Besicimize 50 ton suyu 50 TL yaptik”.

"Antalya model oldu"

Tarim yazari Ali Ekber Yildirim, geçmis dönemlerde Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin kooperatifçilikte model alindigini ancak Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek’in bu dönemde Izmir’i geride birakarak yerelden kalkinma modelinde Antalya’nin Izmir’i yerini aldigini kaydetti.

Ali Ekber Yildirim, söyle konustu:

“Baskan Böcek bir sistem üzerinde tarim sektörünü destekledi. Çok önemli destekler verdi. Süt tanki, üzüm sikma makinasi, ceviz kirma makinasi, enerji destegi, sulama destegi, tohum, yem, fide, gübre, Antep fistigi gibi her ilçeye uygun desteklemeler verdigini gördük, izledik. Bu yapilan destekler çiftçinin yararina olan seyler. Tarim her seyin üzerinde diyoruz Milli Savunma kadar önemli diyoruz, ancak Milli Savunmanin yüzde biri kadar desteklenmiyor”.

Kooperatifçilik

Su Politikalari Dernegi Baskani Dursun Yildiz ise önümüzdeki sürecin en tehlikeli olayinin iklim degisikligi olduguna deginerek, “Iklim krizi temelde bir su krizidir. Su krize girdiginde her sey sekteye ugrar. Antalya gibi turizm ve tarimin en temel olmazsa olmaz kaynaklarindan biri sudur. Üretmek zorundayiz. Üretmek için birçok destege ihtiyacimiz var bunlardan en önemlisi örgütlenme destegidir. Örgütlenmenin en temel adi kooperatifçiliktir. Antalya Büyüksehir Belediyesi yerelden kalkinmayi önemsemis ve kooperatifçilik alaninda önemli destekler sagliyor” ifadelerini kullandi.

"Türkiye’ye anlatilmali"

Ekonomist- gazeteci Meliha Okur moderatörlügünde gerçeklesen ‘Tarimsal Örgütlenme’ konulu panelde Antalya Ziraat Odasi Baskani Nazif Alp, gazeteci Ali Ekber Yildirim, Antalya Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav konusmasi olarak yer aldi. Toplantinin moderatörü Meliha Okur, Antalya’nin kirsal kalkinma modelinde çok önemli bir model olusturdugunu, bu modelin tarim sektörünün gelismesinde, kooperatifçiligin gelismesinde tüm Türkiye’ye anlatilmasi gerektigini vurguladi.

"Önemli destekler veriyor"

Antalya Ziraat Odasi Baskani Nazif Alp ise çiftçilerin en önemli isteginin ÖTV’siz mazot oldugunu belirterek, “Ülkenin kalkinmasi tarimdan geçer. Üretici her alanda desteklenmelidir. Bizim gibi sahil bandinda üretim yapan çiftçilerin en büyük girdi maliyeti mazot, gübre ve ithal edilen ilaçlardir. Günlük yevmiye ücretleri 750 TL’den basliyor. Tarim sektöründe istihdam edilen elaman kalifiyeli olmali. Tarim artik bilgi ve teknoloji ile yapiliyor. Antalya Büyüksehir Belediyemiz sagolsun, üreticimize çok önemli destekler veriyor. Özellikte kooperatiflere verilen enerji destegi ile kooperatifler ayakta kaliyor. Kooperatiflerin ayakta kalmasi demek üretim demek” diye konustu.

Toplantiya Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Antalya Ziraat Odasi Baskani Nazif Alp, Ekonomist-gazeteci Meliha Okur, Tarim Yazari Ali Ekber Yildirim, Su Politikalari Dernegi Baskani Dursun Yilmaz, kooperatif ve sektör temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA