UNESCO'da '30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü' Etkinligi Yapildi

Fransa’nin baskenti Paris’teki Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) binasinda "30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü" etkinligi düzenlendi.

UNESCO'da '30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü' Etkinligi Yapildi
Etkinlige Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, UNESCO’nun 42. Genel Konferansi Baskani Simona-Mirela Miculescu, UNESCO Yönetim Kurulu Baskani Vera El Khoury Lacoeuilhe ile UNESCO’nun Ekolojik ve Yer Bilimleri Bölümü Direktörü ve Insan ve Biyosfer Sekreteri Antonio de Sousa Abreu’nün yani sira çok sayida davetli katildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan da etkinlige video mesaj gönderdi. Türkiye’de farkli belediyelerin sifir atik girisimi kapsaminda yaptigi projeleri anlatan videonun gösteriminin yapildigi etkinlikte, katilimcilar, Emine Erdogan’in önderlik ettigi Küresel Sifir Atik Iyi Niyet Beyanini imzaladi.

Büyükelçi Aybet burada yaptigi konusmada, 30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü’nü kutlamak için bir araya geldiklerini ve bunu ikinci kez UNESCO merkezinde kutladiklarini ifade etti.

Uluslararasi Sifir Atik Günü’nün atik üretim konusunda farkindalik olusturmayi ve atiklarin çevre üzerindeki etkisini en aza indirmeyi amaçladigini kaydeden Aybet, bu önemli günün, sürdürülebilir tüketim ve üretimin tanitimi için iyi bir firsat oldugunu vurguladi. Aybet, "Her yil dünya çapinda topraklarimizi, suyumuzu ve havamizi kirleten milyarlarca ton atik üretiliyor" diyerek, sifir atik konusunda insanlarin dünya kaynaklariyla olan baglarini da tekrar gözden geçirmesi gerektigine isaret etti. Sifir atik konusundaki girisimlerin benimsenerek dogal kaynaklarin muhafaza ve iklim degisikligiyle mücadele edildigini belirten Aybet, bunu benimsemenin ayrica ekonomik bir firsat oldugunu aktardi. Aybet, Sifir Atik Projesinin Emine Erdogan himayesinde 2017’de baslatildigina dikkati çekti. Sifir Atik Projesi’nin ana hedefinin, atiklarin geri kazanim oranini 2035’e kadar yüzde 60’a tasinmasi oldugunun söyleyen Aybet, bu projenin, baslangicindan bu yana Türkiye ekonomisine 185 milyar Türk Lirasi kazandirdigini ifade etti.

Aybet, ayrica proje sayesinde 490 milyon agacin kesilmekten kurtarildigini ve 5,9 milyon ton sera gazi emisyonunun önlendigini aktardi.

"Sifir Atik Projesi artik küresel bir hareket haline geldi”

Sifir Atik konusunda 21 milyon kisiye egitim verildigini dile getiren Aybet, "Türkiye’nin basarili Sifir Atik Projesi artik küresel bir hareket haline geldi" dedi.

UNESCO’nun 42. Genel Konferansi Baskani Miculescu da Birlesmis Milletler (BM) rakamlarina göre, dünyada her yil 2,24 milyar ton kentsel kati atik, 37 milyon plastik atik üretildigini, ve 931 milyon ton gidanin atiga dönüstügünü belirtti.

Miculescu, "Bu plastik atiklarin her yil parçalanarak okyanuslara karismasi bekleniyor" diyerek, söz konusu atiklarin ekosistemlere zarar verdiginin altini çizdi. Söz konusu atiklarin ekosistemlere zarar verdigini ifade eden Miculescu, Emine Erdogan’a, ülkesinin atik ve çevre sorunlariyla ilgili paradigma degisimine sagladigi katkidan ötürü hayranligini dile getirdi.

UNESCO Yönetim Kurulu Baskani Lacoeuilhe de herkesin satin aldigi ürünlerin nereden geldigine ve etkilerine dikkat etmesi gerektigini vurguladi. Lacoeuilhe, mümkün oldukça ürünleri yeniden kullanmak ve geri dönüstürmek gerektigini belirterek, bu bilincin çocuklara da kazandirilmasinin önemine dikkati çekti.

Kadinlarin sürdürülebilir tüketim konusunda önemli bir rolü olduguna isaret eden Lacoeuilhe, kadinlarin çevreyi muhafaza etmek konusunda öncü rol oynadiginin altini çizdi.

Antonio de Sousa Abreu de dünyada her yil milyarlarca ton atik üretildigini vurgulayarak, "Bu nedenle UNESCO, sifir atiga dogru ilerlemenin hayati önemini vurgulayan bu girisimi üstlenen Türkiye delegasyonuna çok minnettar" ifadesini kullandi.

Sifir Atik Projesi

Emine Erdogan’in himayelerinde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca 2017’de baslatilan Sifir Atik Projesi, sürdürülebilir kalkinma ilkeleri çerçevesinde atiklari kontrol altina alma, gelecek nesillere temiz ve gelismis bir Türkiye ile yasanabilir dünya birakma amaci tasiyor.

Sifir Atik Projesi kapsaminda sifir atik yönetim sisteminin kurulmasina iliskin genel ilkelerin ve uygulama esaslarinin belirlenmesini saglayarak sifir atik yaklasiminin ülke genelinde benimsenmesi, uygulanmasi ve yayginlastirilmasi amaciyla hazirlanan Sifir Atik Yönetmeligi 12 Temmuz 2019 tarihli ve 30829 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Türkiye 2018’den bu yana çevre ve sürdürülebilirlik alanlarinda ulusal ve uluslararasi uzman isimlerin, kurum ile kuruluslarin, sivil toplum kuruluslarinin, özel sektör temsilcileri ile bireylerin ayni platformda bulustugu Sifir Atik Zirveleri gerçeklestirildi.



BM Genel Kurulunda kabul edilen "sifir atik" karari

Eylül 2022’de BM 77. Genel Kurulu görüsmeleri sirasinda New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelen Emine Erdogan, ikili iklim kriziyle mücadele kapsaminda "Küresel Sifir Atik Iyi Niyet Beyani"ni imzaladi.

BM Genel Kurulu, 14 Aralik 2022’de Türkiye’nin ana sunucusu, 105 ülkenin ise ortak sunucu oldugu "sifir atik" kararini fikir birligi ile kabul etti.

Genel Kurulun bu kararla 30 Mart’i Uluslararasi Sifir Atik Günü ilan etmesinin yani sira BM Genel Sekreteri Guterres’ten, yerel ve ulusal sifir atik girisimlerini tesvik etmek için bilgi, deneyim ve uzmanliga dayali, cinsiyet dengesi ve adil cografi temsil dikkate alinarak gönüllü ve seçkin kisilerden olusan 3 yil görev yapacak bir danisma kurulu kurmasi istendi.

Sifir atik girisimleri, çevreye duyarli atik yönetimi, sürdürülebilir tüketim ve üretim konularinin BM bünyesinde ele alinmasina devam edilmesi gerektigi vurgulanan kararla, üye devletler, BM ile diger uluslararasi ve bölgesel örgütler, sifir atik girisimlerini uygulamaya tesvik edildi.
Kaynak: İHA