Putin Açiklamasi 'Ukrayna'ya Verilen F-16'Lar Nerede Olursa Olsun Mesru Hedefimiz Olacak'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rusya’nin herhangi bir NATO ülkesine yönelik saldiri plani bulunmadigini ancak Bati tarafindan Ukrayna’ya verilecek F-16 savas uçaklarinin nerede olurlarsa olsun mesru hedefleri olacagini söyledi.

Putin Açiklamasi 'Ukrayna'ya Verilen F-16'Lar Nerede Olursa Olsun Mesru Hedefimiz Olacak'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, çalisma ziyareti gerçeklestirdigi Tver bölgesindeki Torzhok kasabasinda askeri pilotlarla bir araya geldi. Putin burada yaptigi konusmada, ABD öncülügündeki askeri ittifakin Sovyetler Birligi’nin 1991’deki çöküsünden bu yana doguya, Rusya’ya dogru genisledigini ancak Moskova’nin bir NATO ülkesine saldirma planinin olmadigini söyledi.

Putin, "Bu ülkelere saldirma niyetimiz yok. Baska bir ülkeye saldiracagimiz fikri tamamen saçmalik" dedi.

Rusya’nin yalnizca halkini korudugunu belirten Putin, "Sinirlarimiza kadar geldiler. Biz NATO blogundaki ülkelerin sinirlarina dogru mu ilerledik? Kimseye dokunmadik. Okyanusu asip, ABD’nin sinirlarina mi gittik? Hayir. Onlar bize yaklasiyorlar ve çok yakindalar. Biz ne yapiyoruz? Biz sadece tarihi topraklarimizdaki insanlarimizi koruyoruz" ifadesini kullandi.

“F-16’lar savas alanindaki durumu degistirmez”

Bati’nin Ukrayna’ya F-16 savas uçaklari gönderme plani ile ilgili konusan Putin, Ukrayna’ya F-16 tedarik edilmesinin ve pilotlarin egitilmesinin savas alanindaki durumu degistirmeyecegini söyledi.

Rusya’nin tanklar, zirhli araçlar ve roketatarlar dahil diger ekipmanlari imha ettigi gibi savas uçaklarini da vuracagini ifade eden Putin, "Savas uçaklari üçüncü ülkelerin havaalanlarindan kullanilirsa nerede olursa olsun bizim için mesru hedef haline gelecek" seklinde konustu.

Hollanda, Aralik 2023’te Ukrayna’ya 18 adet F-16 savas uçagi gönderilecegini açiklamisti. Danimarka, Norveç ve Belçika da ABD’nin verdigi pilot egitimi tamamlanir tamamlanmaz Ukrayna’ya F-16 savas uçaklari teslim edeceklerini duyurmustu.
Kaynak: İHA