IIBF'den TÜBITAK Destekli 'Konuk Bilim Insani Ziyareti' Etkinligi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) Bilim Insani Destekleme Programi kapsaminda Anadolu Üniversitesi Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) tarafindan “Konuk Bilim Insani Ziyareti Cross-Culturel Management: A Swedish Experience” etkinligi düzenlendi.

IIBF'den TÜBITAK Destekli 'Konuk Bilim Insani Ziyareti' Etkinligi
Üç ayri oturumdan olusacak bulusmalar kapsamindaki ilk konferans, Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Egitim Enstitüsünde gerçeklestirildi.

IIBF Ögretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Aglargöz’ün ilgili ögretim üyesi olarak yer aldigi “Konuk Bilim Insani Ziyareti” etkinliginin ilk konusmacisi Isveç Lund Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Hultén oldu.

“Kültürleri tanimak etkilesimi güçlendirir”

Konusmasinda pazarlama ve yönetimde kültürleri tanimanin önemini vurgulayan Isveç Lund Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Hultén, sunlari söyledi:

“Ailemiz tarafindan egitilirken çevre faktörü de gelisimimiz üzerinde büyük ölçüde etki ediyor. Örnegin Ispanya, Italya gibi sicak bölge insanlari ile Iskandinavya, Almanya, Isveç gibi soguk bölge insanlari arasinda yapisal farklar olusur. Bu farklar yasam tarzlarini, hayati algilayis ve yasayis biçimlerine yansir. Soguk bölge insanlari duygularin gösterilmesini, her seyin paylasilmasini pek dogru bulmazken sicak bölge insanlari duygularini, düsüncelerini rahatlikla paylasir. Bu gibi yapisal farklar ve kültürel normlar göz önüne alindiginda yönetimde ve pazarlamada basari artar. Örnegin Ikea’nin ayni ürünü pazarlamak için Isviçre’de servis ettigi reklam Suudi Arabistan’da servis ettigi reklamdan farklidir. Görseller toplumsal normlara göre düzenlenir. Soldan saga okuyan toplumlarda 3 görselli bir reklam dogru algilanirken sagdan sola okuyan toplumun bireyleri verilmek istenen mesaji farkli okuyabilir. Bu kapsamda kültürlerin taninmasi ve organizasyonlarda uyum içerisinde sürdürülmesi etkilesimi güçlendirir.”

Konuk bilim insani ziyareti etkinlikleri, 29 Mart Cuma gününe kadar farkli konu baslikli oturumlarla devam edecek.
Kaynak: İHA