Alanya Üniversitesi'nin Ögrencilerine TÜBITAK Destegi

TÜBITAK Bilim Insani Destek Programlari Baskanligi (BIDEB) tarafindan yürütülen “2209-A Üniversite Ögrencileri Arastirma Projeleri Destekleme Programi” 2023/2 dönemi bilimsel degerlendirme sonuçlari açiklandi. Sonuçlara göre, Alanya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü ögrencilerinin basvurdugu iki projenin ikisi de destek almaya hak kazandi.

Alanya Üniversitesi'nin Ögrencilerine TÜBITAK Destegi
Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Zehra Kaya danismanliginda, bölüm ögrencileri Emine Aydin ve Esra Bamyaci’nin gelistirdigi "Ejder meyvesinden farkli tatlarda tropikal meyve sosu ürünleri gelistirme ve mutfakta çesitli uygulamalari” baslikli proje ile Erolcan Beypazarli ve Selale Beyza Topan’in gelistirdigi “Spirulina ve Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) ile Besin içerigi ve Fonksiyonel Bilesenlerce Zengin, Düsük Kalorili Alternatif Türk Lokumu Ürünü Gelistirme ve Bazi Kalite Özelliklerinin Degerlendirilmesi” baslikli proje TÜBITAK tarafindan desteklenecek.

“Hedefimiz besin degeri yüksek gidalar üretmek”

Projelerin danismani olan Dr. Ögretim Üyesi Zehra Kaya sunlari söyledi: “Akademisyen olarak ögrencilerimize çalismalarinda tam destek vermemizin yaninda, TÜBITAK gibi önemli bir kurumdan fikirlerine destek görmeleri onlari ayrica tesvik ediyor. Çalismalarinda motive oluyorlar ve bilime katkida bulunmak istiyorlar. Ögrencilerimize çalismalarinda ilerlemeleri adina her zaman yol gösterip, danismanlari olarak destek vermeye hazirim. Bunun gibi proje desteklerinin gelecekte diger fikir sahibi olan ögrencilerimiz için de ilham verici olmasini isterim”. “Projelerimizde son zamanlardaki gida ve gastronomi sektörünün popüler alanlarindan olan yerel üretimin degerlendirilmesi, saglikli ve besleyici fonksiyonel gida gibi konulari ön plana çikartmak istedik. Bu çalismalarla hem bilime hem de ülke ekonomisine katkida bulunacak alternatif ve besin degeri yüksek gidalar üretmek hedefimiz. Ögrencilerimizi tekrar tebrik ediyor, basari ile projelerini tamamlamalarini diliyorum.”

“Tarimsal faaliyetleri desteklemek istedik”

Projelerden biri olan "Ejder meyvesinden farkli tatlarda tropikal meyve sosu ürünleri gelistirme ve mutfakta çesitli uygulamalari” baslikli projenin yürütücüsü Emine Aydin ve proje ortagi arastirmaci Esra Bamyaci düsüncelerini paylastilar. Ögrencilerden Emine Aydin: “Alanya’da uygun hava sartlarindan dolayi tropikal meyve yetistiriciligi yaygindir ve ekonomik kaynak konumuna gelmistir. Hem saglik açisindan hem de görüntülerinden dolayi ilgi odagi haline gelen ejder meyvesi de bunlardan birisidir. Bu çalisma ile, yerel ürün yetistiriciligini tesvik etmek ve Alanya’nin zengin tarimsal faaliyetlerini tanitmak istedik. Bildigimiz üzere Türkiye mutfagi çok zengin bir geçmise sahiptir. Gastronomi ve mutfak sanatlari ögrencisi olarak bunlara sahip çikmak bizim en önemli görevimizdir. Bu düsünceler ile yola çiktigimiz bu çalismada hem gastronomi dünyasina ejder meyvesinden farkli soslar yaparak katkida bulunmak istedik hem de Alanya’nin tarimsal faaliyetlerini küçük bir adimla desteklemek istedik.”

“Sagliga yararli besinler”

Esra Bamyaci ise, “Türkiye’de iklim ve verimli topraklariyla bilinen Akdeniz bölgesinin tropik meyve yetistiriciligine elverisli oldugu gözlemlenmis tropik tarim bölgesi olarak belirlenmistir. Yapacagimiz çalisma ile, ülkemizde son yillarda oldukça popüler hale gelen tropik ejder meyvesinin hem sagliga yararlarini arastirmayi hem de mutfaklara farkli reçeteler kazandirmayi hedefliyoruz. Ejder meyvesinin besin degeri, tat ve renk zenginligi ile ülkemizin zengin mutfagindaki ürünlerimizde gözlerimize ve damaklarimiza hitap etmesini gastronomi mutfak sanatlari ögrencisi olarak görmek isterim. Bu düsüncelerimizle basladigimiz arastirmamizda, bölgemizin verimli topraklarinda yetisen ejder meyvesinden farkli soslar yaparak gastronomi dünyasina kazandirmayi istiyoruz. Bu süreçte bizi her zaman destekleyen projedeki danismanimiz Zehra hocamiza tesekkür ediyoruz” dedi.



“Amacimiz fonksiyonel Türk lokumu üretmek”

Destege hak kazanan “Spirulina ve Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) ile Besin içerigi ve Fonksiyonel Bilesenlerce Zengin, Düsük Kalorili Alternatif Türk Lokumu Ürünü Gelistirme ve Bazi Kalite Özelliklerinin Degerlendirilmesi” baslikli diger bir projenin yürütücüsü Erolcan Beypazarli ve proje ortagi arastirmaci Selale Beyza Topan ise düsüncelerini ifade ettiler. Erolcan Beypazarli “Projemizde ülkemizin en geleneksel ve dünyaca taninan sekerleme ürünü olan Türk lokumuna alternatif bir seçenek gelistirmek istedik. Bunun için ise seker alternatifi olarak tercih edilen Stevia bitkisinden yararlanarak düsük kalorili, diyabetik Türk lokumu üretmek ve bu tarifi mutfaklara kazandirmak istiyoruz. Böylece ülkemizde en sik karsilasilan hastaliklarindan biri olan diyabete sahip insanlarin da tüketebilecegi bir sekerleme alternatifi üretmis olacagiz. Bu projede yer aldigim için çok mutluyum. Ekip arkadasima ve fikirlerimize daima destek olup bize yön veren Dr. Ögretim Üyesi Zehra Kaya hocama tesekkür ederim” diye konusurken, Selale Beyza Topan ise “Projemizde diyabetik olmasinin yaninda, protein kaynagi ayni zamanda süper gida olarak bilinen spirulina ile ayni zamanda besin degeri yüksek, fonksiyonel bir Türk lokumu üretmek amaçlarimizdan biridir. Kültürümüzde sikça tüketilen lokum üzerinde çalismalar yapmak benim için çok degerlidir. Tüm çalismalarimizin sonucunu görmeyi hevesle bekliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA