Hamsi Ihracatinda Sona Dogru

Türkiye genelinde bu yilin Ocak-Subat döneminde 18 ülkeye yapilan hamsi ihracatindan 577 bin 463 kilogram karsiligi 2 milyon 119 bin 896 dolarlik döviz saglandi.

Hamsi Ihracatinda Sona Dogru
En fazla hamsi ihracati 524 bin 936 dolar ile Belçika’ya, 401 bin 109 dolar ile Amerika Birlesik Devletleri’ne 368 bin 287 dolar ile Fransa’ya yapilirken geçen yilin ayni döneminde ise 19 ülkeye 303 bin 752 dolar karsiligi 1 milyon 569 bin 373 dolarlik ihracat yapilmisti.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi (DKIB) Baskan Yardimcisi Ahmet Hamdi Gürdogan, hamsiyi ayiklanmisin yani sira artik konserve olarak da ihraç edilmeye baslandigini söyledi.

Bu sezon hamsi ihracatinin önceki sezona göre daha verimli geçtigini belirten Gürdogan, 15 Nisanda baslayacak olan av yasagi nedeniyle hamsi ihracatinda bundan sonra herhangi bir hareketlilik beklemediklerini kaydetti.

Hamsi ihracatinda miktar bazinda yüzde 90 artis yasadiklarini ifade eden Gürdogan, “2024 yili Ocak-Subat döneminde hamsi ihracatindan 2 milyon dolar civarinda bir gelir söz konusu. Deger bazinda yüzde 35, miktar bazina baktigimiz zaman ise yüzde 90 artti. 2023 yilinda ise deger bazinda 1 milyon 569 bin dolar iken ayni zamanda miktar bazinda da 303 bin 752 kilogram olarak gerçeklesmisti. Hamsi ihracati en fazla Amerika Birlesik Devletleri, AB Almanya, Belçika gibi ülkelere yapilirken verim açisindan geçen seneye göre daha iyi. 15 Nisanda av yasagi baslayacak bunun için hamsi ihracatinda herhangi bir hareketlilik beklemiyoruz” dedi.



"Balik av sezonu erken baslamasin"

Hamsi sezonunun boy konusu dikkate alinarak daha geç baslamasindan yana olduklarini belirten Gürdogan, “Hamsi avinda boy konusu dikkate alinarak sezona erken degil daha geç baslatilmasinin altini çizmek istiyoruz. Çünkü gelecek nesillere aktarmak adina var olan hamsi stoklarini korumak gerekirse avlanma tarihleriyle oynamamiz gerektigini belirtmek isterim. Özellikle balikçilikla geçinen sektör temsilcilerimiz yeterli balik bulamamalarindan dolayi Afrika, Moritanya gibi ülkelere avlanmaya gittiklerini belirtmek isterim. Dolayisiyla elimizdeki stoklari çok daha verimli kullanmak adina körfez balikçiligi dedigimiz ufak baliklarin büyütülme konusundaki çalismalara agirlik vermeliyiz. Örnegin istavrit olmak üzere diger balik çesitlerini büyütmek için KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinde uygulamalar neticesinde özellikle Japonya’daki yarim ada, deltalardaki sistemle büyütüp katma degerli ürünler elde etme çalismalarini baslatmamiz lazim. Bunun örnegi Japonya, Norveç’te çok yaygin. Biz sadece denizdeki baliklari oldugu gibi avliyoruz, onlari büyütme konusunda çalismalarin baslamasini arzu ediyoruz” diye konustu.

Hamsinin ayiklanmis olarak ihracinin yani sira artik konserve olarakta göndermeye basladiklarini kaydeden Gürdogan, “Hamsiyi ayiklanmis olarak da yolluyoruz. Artik konserve olarak da yollamaya basladik. Dolayisiyla katma degerli ürünler olarak yollandigi için rakamlarda da artis oluyor. Dünyadaki sistemlere entegre oldugumuz zaman uzun vadede yani dayanikli tüketim mallari haline getirilmesi gerekiyor konserve gibi dondurulmus ürenler gibi. Dolayisiyla hamsiyi taze olarak uzak yerlere yollayamayacagimiz yerlere soguk zincirle göndermemiz çok daha rantabl oldugunu miktarda ve ihracatta artis olmasini gözlemliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA