Azerbaycan Disisleri Açiklamasi 'Ermenistan-AB-ABD Toplantisi, Bölgede Yeni Ayrim Hatlari Olusturuyor'

Azerbaycan Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ayhan Hacizade, Avrupa Birligi (AB), Ermenistan ve ABD’nin önümüzdeki ay Brüksel’de gerçeklestirecegi üçlü toplantinin, Ermeni tarafini iyi niyetle müzakereye tesvik etmek yerine bölgede yeni ayrim hatlari olusturdugunu ifade etti.

Azerbaycan Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ayhan Hacizade, Belçika’nin baskenti Brüksel’de 5 Nisan’da Avrupa Birligi (AB), Ermenistan ve ABD’nin gerçeklestirecegi toplantiya iliskin sorulari cevapladi. Hacizade, "Bilindigi gibi Azerbaycan tarafi, Avrupa Birligi’nin ve özellikle bazi üye ülkelerin bölgemize yönelik yaklasim ve eylemlerine iliskin tutumunu defalarca açikça ifade etmistir. Azerbaycan ile Ermenistan arasinda devam eden baris sürecini, çatisma sonrasi normallesmeye iliskin tüm konularda her zaman yapici bir tutum sergileyen Azerbaycan’in baslattigi bir gerçektir. Ayrica 6 Ekim 2022’deki dörtlü Prag toplantisinda Azerbaycan, sinirin Ermenistan tarafina 40 kisilik AB izleme heyetinin (EUMCAP) konuslandirilmasini istedi. Bunun Azerbaycan ile Ermenistan arasinda güvenin insasina katkida bulunmasi bekleniyordu. Ne yazik ki ilk 2 aylik görev süresinden sonra Azerbaycan’in onayi olmadan EUMCAP, önemli ölçüde süre uzatimi ve çok daha fazla sayida gözlemciyle birlikte Ermenistan’daki AB Misyonuna (EUMA) dönüstürüldü. Misyon, o zamandan beri aktif olarak Azerbaycan karsiti propaganda araci olarak kullaniliyor. Bu nedenle EUMA’nin belirtilen görev tanimina uygun olarak tamamen tarafsiz, sivil ve silahsiz bir misyon olarak faaliyet göstermesini saglamak, ayrica Azerbaycan’in egemenligine ve toprak bütünlügüne yönelik veya mesru güvenlik çikarlarini etkileyecek her türlü faaliyetten kaçinmasi için AB tarafina ciddi sekilde gerekli tüm tedbirleri almasi yönünde çagrida bulunuldu" ifadelerini kullandi.

"Azerbaycan magdur olmasina ragmen AB ve ABD tarafindan hiçbir zaman kayitsiz sartsiz destek almadi"

Hacizade, "Endise verici bir diger konu ise Fransa öncülügünde daha fazla askeri teçhizat (ölümcül ve saldiri silahlari dahil) saglanmasi yönünde yeni vaatler içeren, Ermenistan’i askerilestirme kampanyasidir. AB’nin bir diger üyesi Yunanistan da geçtigimiz günlerde Ermenistan’la askeri is birliginin derinlestirilmesine iliskin açiklamalarda bulunmustu. Ayrica, Avrupa Baris Fonu çerçevesinde Ermenistan’a askeri yardim yapilmasinin planlanmasi ve 5 Nisan’da yapilacak toplantinin askeri unsurlari da kapsadigi yönündeki bilgiler, bölgede barisi tesis etme çabalarini baltalamakta ve endiseleri artirmaktadir. Ilginçtir ki Azerbaycan yaklasik 30 yildir silahli saldiri, isgal ve etnik temizligin magduru olmasina ve Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin Ermenistan’in isgalci güçlerinin derhal, tamamen ve sartsiz olarak geri çekilmesini talep eden 4 kararina ragmen AB ve ABD tarafindan hiçbir zaman bu tür kayitsiz sartsiz destek almamistir” degerlendirmesinde bulundu.

"Konferans tam anlamiyla seffaf bir sekilde yürütülmüyor"

AB-Ermenistan-ABD toplantisinin bölgede devam eden baris sürecine muhtemel etkisi sorulan Hacizade, "AB ve ABD’nin eylemlerinin tek tarafli ve ön yargili oldugu, çifte standart yaklasimina dayandigi açiktir. Söz konusu üçlü toplanti, tam anlamiyla seffaf yürütülmüyor, bölgesel kapsayiciliktan yoksun ve bölgede tesvik edilen, çok ihtiyaç duyulan güven insasina, bütünlüge aykiri hareket ediyor. Ermeni tarafini iyi niyetle müzakereye tesvik etmek yerine bölgede yeni ayrim hatlari olusturuyor" dedi.

Hacizade, “Ermenistan’daki intikamci ruh hali göz önüne alindiginda Washington ve Brüksel’in bu kadar açik bir Ermeni yanlisi kamuoyu açiklamasi, Ermenistan’da AB ve ABD’nin Azerbaycan’a karsi muhtemel provokasyonlarinda Ermenistan’i destekleyecegi yönünde tehlikeli bir yanilsamaya yol açabilir. Böyle bir durumda AB ve ABD, Ermenistan’in muhtemel istikrarsizlastirici eylemlerinin sorumlulugunu paylasacak” ifadelerine yer verdi. Hacizade, temel temellere dayanan kalici baris, istikrar ve güvenlige ulasmak için essiz bir firsat penceresinin mevcut oldugu bir dönemde, tüm taraflara baris çabalarina zarar verecek ve bölgede yeni gerilim dalgalarini tetikleyebilecek adimlardan kaçinma çagrisinda bulundu.
Kaynak: İHA