Katar Açiklamasi 'BM Kararinin Doha'daki Ateskes Görüsmelerine Hemen Etkisi Olmadi, Müzakereler Sürüyor'

Katar Disisleri Bakanligi Sözcüsü Macid el-Ensari, Gazze’de acil ateskes çagrisinda bulunan Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi kararinin Doha’daki ateskes görüsmeleri üzerinde hemen bir etkisi olmadigini, görüsmelerin devam ettigini söyledi.

Katar Disisleri Bakanligi Sözcüsü Macid el-Ensari, baskent Doha’da basin toplantisi gerçeklestirdi. Sözcü Ensari, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de acilen ateskes saglanmasi talep edilen karar tasarisinin kabul edilmesine deginerek, "Görüsmeler üzerinde hemen bir etkisini görmedik. Görüsmeler daha önce oldugu gibi devam ediyor" ifadelerini kullandi. Ensari, "Hala iyimseriz, ilk günden beri olumluyduk" diyerek müzakerelerde herhangi bir süre sinirlamasi olmadigini yineledi. Ensari, "Arabuluculuk çabalarimiz devam edecek. Tüm bölgesel ve uluslararasi ortaklarimizla is birligi yapiyoruz" seklinde konustu.

Müzakereler hakkinda bilgisi sahibi olan ve Reuters haber ajansina konusan bir kaynak, bir hafta önce Doha’ya gelen Israil istihbarat servisi MOSSAD heyetinin görüsmelere devam ettigini aktarirken, bazilarinin gelismeler üzerinde istisarelerde bulunmak üzere Israil’e dönecegini belirtti.



"Su ana kadar bir anlasmaya varilmamasinin tüm sorumlulugu Israil’e ait"

Hamas’tan müzakerelere iliskin yapilan yazili açiklamada ise, "Hamas hareketi kisa bir süre önce arabuluculara 14 Mart’ta ortaya koydugumuz konum ve vizyona bagli kaldigini bildirdi. Çünkü isgal (Israil), halkimizin ve direnisimizin hiçbir talebine (kapsamli ateskes, Gazze Seridi’nden çekilme, yerinden edilenlerin geri dönüsü ve esir takasi) cevap vermedi. Müzakere çabalarinin tikanmasi ve su ana kadar bir anlasmaya varilmasinin engellenmesi konusunda tüm sorumlulugu Netanyahu ve asirilik yanlisi hükümetinin tasidigini yineliyoruz" ifadeleri kullanildi.

"Israil, Hamas’in hayali taleplerine cevap vermeyecek"

Hamas’in ardindan Israil Basbakanlik Ofisinden de yazili açiklama geldi. Açiklamada, "Hamas bir kez daha ABD’nin uzlasma teklifini reddetti ve asiri taleplerini (savasin derhal durdurulmasi, Israil ordusunun Gazze Seridi’nden tamamen çekilmesi) yineledi. Hamas, BM Güvenlik Konseyi’nin kararini kutlarken, ABD’nin tüm uzlasma tekliflerini reddetti. Israil, Hamas’in hayali taleplerine yanit vermeyecek. Israil, savas hedeflerini takip edecek ve bu hedeflere ulasacaktir" denildi.
Kaynak: İHA