Yagislar Hem Çiftçiye Hem De Meriç Nehri'ne Yaradi

Edirne’de kurak geçen kis döneminin ardindan son haftalarda etkili olan yagislar, çiftçileri sevindirirken, kuraklikla karsi karsiya kalan Meriç Nehri’ne de can suyu oldu.

Yagislar Hem Çiftçiye Hem De Meriç Nehri'ne Yaradi
Edirne’de özellikle son haftalarda etkili olan yagislar, hem Meriç Nehri’ne hem de ekinini toprak bulusturan ve yagmur bekleyen çiftçiye can suyu oldu.

Geçtigimiz haftalarda tohumlari toprakla bulusturan üreticiler, son haftalarda etkili olan yagislarla birlikte rahat bir nefes aldi.

Ekinlerini haftalar önce toprakla bulusturan ve yesile bürünen tarlalarda son yagmurlar, nehirlere ve çiftçileri sevindirdi.

Bu kis yeterince yagis alamayan Meriç Nehri de devam eden son yagislarla birlikte bir nebze de olsa hayat buldu. Kentte son günlerde etkili olan yagislar, bir nebze de olsa nehirlerin debilerine yaradi.

Nehir ölçüm debi verilerine göre, geçtigimiz Subat ayinda saniyede 43 metreküp seviyelerinde akan Meriç Nehri’nin debisi, son yagislarin ardindan 66 metreküpe ulasarak artis gösterdi.

Edirneli vatandaslardan Salih Kiyak, “Edirne’de son haftalarda olusan yagislar gerek tarima gerekse barajlara katkisi dolayisiyla bekledigimiz sonuçtu. Faydali oldugu kanaatindeyiz, bereketli olsun Edirne’mize” dedi.

Vatandaslardan Kamil Vardar, “Birkaç gün yagmur yagisi olmasi nedeniyle nehir seviyelerinde artis yasandi. Daha önceki yilarda bu aylarda daha çok artis olurdu ama bu sene bekledigimiz artis olmadi. Son yagislar tarlalara çok faydali oldu. Tarlalar bir kuruydu ve kendine geldi. 10-20 senede bir böyle kurak dönemler oluyor” seklinde konustu.

Edirne Bosnaköylü üreticilerden Mehmet Atag, “Hava durumu çok güzel. Cenab-i Allah çok güzel bir yagmur verdi bize. Allah’tan hayirlisini dileriz. Bu sekilde devam ederse çok güzel olur. Bu yagislarin kislik yazlik ürünlere çok faydasi var, çünkü yarin öbür gün bu yagislar bize bereket verecek. Biz kislik ekin ektik, onlara çok büyük faydasi var. Mutluk olduk efendim mutlu” diye konustu.

Edirne Tayakadin köyünde üretici olan vatandaslardan Resul Sert, “Bir haftadan beri yagmurlar araliklarla devam ediyor. Tabii bu yagmurlar ekinlere, bugdaylara çok iyi geldi. Nehrin su seviyesi de gayet güzel bir sekilde yükseldi” ifadelerine yer verdi.

Edirneli vatandaslardan Metin Kafadar ise, “Yagislar bizi herhalde mutlu etti, yagisin mutlu etmedigi insan var mi? Su, tabiatin olmazsa olmazidir, su olmadi mi canli da olmaz yeryüzünde. Bizim için su çok önemi ve nehirlerimizin kaynagi Bulgaristan’dan geliyor. Eskiden bizim çocuklugumuzda Meriç Nehri’ndeki su yüzde yüz tasardi. Simdi bizi bu kadar artis da mutlu ediyor ama nehirlerimizin bu durumdan daha olmasi gerekiyordu. Çiftçiye bu yagmurlarin çok büyük faydasi oldu. Bu yagislar toprak zeminini hazirlayacak ve ekinlere iyi gelecek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA