Mimari Ölünce Gizemi 141 Yildir Çözülemedi

BARSELONA – Dünyanin sayili eserleri arasinda gösterilen ve mimar Antoni Gaudi’nin saheseri olarak görülen ‘La Sagrada Familia’da sona yaklasiliyor. Dünyanin en iyi mimarlarinin üzerinde çalistigi bazilikanin 2026 yilinda vinçsiz olarak görülecegi degerlendiriliyor.

Mimari Ölünce Gizemi 141 Yildir Çözülemedi
Dünyanin en güzel sehirleri arasinda yer alan Ispanya’nin Barselona kentine gelen turistlerin ilk ugradiklari mekanlardan birisi olan ‘La Sagrada Familia’ ihtisamli görüntüsünün yani sira, vinçlerin gölgesinde bulunmasi ile de dikkat çekiyor.

Mimari, eserini izlerken trenin altinda kaldi

‘Bitmeyen kilise’ olarak bilinen ‘La Sagrada Familia’nin yapimina 1882 yilinda halkin yardimlariyla baslandi. Mimar Antoni Gaudi, saheseri olarak adlandirdigi ‘La Sagrada Familia’nin görkemli bir yapida olmasini isteyerek, çizimlerinde karmasik mimariyi kullandi. Katolanya’nin önemli eserlerinde imzasi bulunan Mimar Antoni Gaudi, 7 Haziran 1926 tarihinde, 73 yasinda eserini karsidan izlemek isterken trenin çarpmasi neticesinde hayatini kaybetti. Mimar Antoni Gaudi La Sagrada Familia’ya gömülürken, projenin mimari gizemi ise 141 yildir çözülemedi.

Vinçlerin gölgesinde ziyaret ediliyor

Mimar Antoni Gaudi’nin gizemli çizimlerini çözebilmek ve La Sagrada Familia’yi tamamlayabilmek için dünyanin en iyi mimarlari yillardir proje üzerinde çalisma yürütüyor. Üzerinden geçen 141 yilda hala daha proje insaat halinde. Vinçlerin bulundugu La Sagrada Familia’yi görmek için milyonlarca kisi, Barselona’yi ziyaret ediyor.

Dört kulesinin tamamlanmasi için çalismalarin sürdügü La Sagrada Familia’da her sey planlandigi gibi giderse kilisenin insaati 2026 yilinda tamamlanacak. Sagrada Familia 172,5 metrelik boyuyla dünyanin en yüksek kilisesi olacak. Yapinin tamamlanan ilk bölümü olan ve Gaudi etkisini dogrudan tasiyan Dogus Cephesi, Gaudi’nin Barselona’daki diger alti yapisiyla birlikte UNESCO Dünya Mirasi listesinde yer aliyor.

“Tarihe çok önem vermisler”

La Sagrada Familia’yi görmek için Kocaeli’den Ispanya’ya giden Mehmet Ali Kaska, “Turistik amaçli Barselona’ya geldik, çok güzel, hareketli bir sehir. Yine tarihi dokuya çok dikkat edilmis. Bozulmamasi için ellerinden gelen en iyi çabayi gösteriyorlar. Katedrallerde güvenlik önlemleri çok fazla. Herhangi bir yere girdiginizde arama yapilmiyor ancak katedrallere girerken arama yapiliyor. Bu da onlarin tarihe ne kadar önem verdiginin göstergesi. La Sagrada Familia’yi gördük. Çok güzel bir yer. Örnegi çok zor bulunacak bir yer. Yarim kalmis hikayesi var” dedi.

Insaatin, Gaudi’nin ölümünün 100’üncü yildönümü olan 2026’ya kadar tamamlanmasi hedefleniyor. Ayni yil, UNESCO Dünya Mimarlik Baskenti olacak Barselona’nin Uluslararasi Mimarlar Birligi (UIA) Kongresine ev sahipligi yapmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA