Hamas, BM Güvenlik Konseyi'nin Ateskes Kararindan Memnun

Hamas, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yapilan oylamada Ramazan ayi boyunca kalici ve sürdürülebilir bir ateskes saglanmasi talep eden kararin kabul edilmesini memnuniyetle karsiladi.

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Seridi’nde Ramazan ayi boyunca kalici ve sürdürülebilir bir ateskes saglanmasi ve tüm rehinelerin derhal ve sartsiz olarak serbest birakilmasini talep eden kararin kabul edilmesi, Hamas tarafindan memnuniyetle karsilandi. Hamas tarafindan yapilan açiklamada, tüm Israil güçlerinin Gazze Seridi’nden çekilmesi ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesini saglayacak kalici bir ateskese ulasilmasinin gerekliligi vurgulanarak, her iki taraftaki mahkumlarin serbest birakilmasina yol açacak acil bir mahkum takasi sürecine girmeye hazir olundugu aktarildi. Filistinlilerin hareket özgürlügünün ve Gazze Seridi’nin tüm bölgelerinde insani yardima erisimin önemine vurgu yapilan açiklamada, Güvenlik Konseyi’ne Israil’e ateskese uymasi ve savasi durdurmasi için baski yapmasi çagrisinda bulunuldu. Açiklamada, Filistin halkinin baskenti Kudüs olan bagimsiz ve egemen bir devlet kurma hakki ile uluslararasi kararlar ve uluslararasi hukuk uyarinca geri dönüs ve kendi gelecegini tayin hakki olduguna dikkat çekildi.

“Israil’e haydut bir devlet olarak muamele etmek uluslararasi toplumun görevidir"

Hamas Siyasi Büro Üyesi Basem Naim ise, BM Güvenlik Konseyi kararini "önemli ve anlamli" olarak degerlendirerek, su anda önemli olanin uluslararasi toplumun Israil’i bu karari uygulamaya zorlamak için nasil çalistigini görmek oldugunu aktardi. Israil’in alikoydugu 7 binden fazla Filistinliyi esir olarak görmedigini ifade eden Naim, "Israilliler tarafindan kaçirilmis en az 7 bin Filistinli var ve biz bunlarin hepsini rehine olarak görüyoruz. Eger rehinelerin serbest birakilmasi gerekiyorsa, bu her iki taraf için de uygulanmali. Karari memnuniyetle karsiladik, ancak Israil’i zorlamak, bu çifte standardi sona erdirmek ve Israil’e haydut bir devlet olarak muamele etmek uluslararasi toplumun görevidir" dedi.

Kaynak: İHA