Çin Açiklamasi 'ABD Nihayet Konsey'in Acil Ateskes Taleplerini Engellemekten Vazgeçmeye Karar Verdi'

Çin’in Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptigi açiklamada, “ABD nihayet Konsey’in acil ateskes taleplerini engellemekten vazgeçmeye karar verdi” dedi.

Çin Açiklamasi 'ABD Nihayet Konsey'in Acil Ateskes Taleplerini Engellemekten Vazgeçmeye Karar Verdi'
BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Seridi’nde Ramazan ayi boyunca kalici ve sürdürülebilir bir ateskes saglanmasi ve tüm rehinelerin derhal ve kosulsuz olarak serbest birakilmasini talep eden kararin kabul edilmesinin ardindan Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun açiklamalarda bulundu. Zhang, Çin’in Gazze Seridi’nde ateskes çagrisi konusundaki tutumunun basindan beri açik oldugunu belirterek, "Konsey’in eylemlerinin defalarca veto edilmesinin ardindan ABD nihayet Konsey’in acil ateskes taleplerini engellemekten vazgeçmeye karar verdi. Tüm bunlara ragmen ABD hala her türlü bahaneyi bulmaya çalisti ve Çin’e karsi suçlamalarda bulundu. Uluslararasi toplum yapilanlari görüyor. ABD’nin suçlamalari kabul edilemez” dedi.

Gazze Seridi’ndeki çatismalarin baslamasindan yaklasik alti ay sonra 32 binden fazla masum sivilin hayatini kaybettigini aktaran Zhang, “Halihazirda hayatini kaybetmis olanlar için Konsey’in bugünkü karari çok geç geldi. Ancak Gazze’de esi benzeri görülmemis bir insani felaketin pençesinde kivranan milyonlarca insan için bu karar tam ve etkin bir sekilde uygulanmasi halinde uzun zamandir beklenen umudu getirebilir. Güvenlik Konseyi kararlari baglayicidir" dedi.



ABD çekimser kaldi

Cezayir, Guyana, Ekvador, Japonya, Malta, Mozambik, Sierra Leone, Slovenya, Güney Kore ve Isviçre tarafindan sunulan karar tasarisi, Gazze Seridi’nde Ramazan ayi boyunca kalici ve sürdürülebilir bir ateskes saglanmasi, tüm rehinelerin derhal ve kosulsuz olarak serbest birakilmasi çagrisinda bulunarak, Gazze Seridi’ne insani yardim saglanmasinin acil olarak ihtiyaç duyuldugunu vurguluyor. Karar tasarisi, 14 lehte ve 1 çekimser oy ile kabul edilirken, oylamada çekimser kalan ABD veto hakkini kullanmadi.
Kaynak: İHA