BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de Ateskes Talep Eden Karari Kabul Etti

Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde, Gazze Seridi’nde Ramazan ayi boyunca kalici ve sürdürülebilir bir ateskes saglanmasi ve tüm rehinelerin derhal ve kosulsuz olarak serbest birakilmasini talep eden karar kabul edildi. ABD, oylamada çekimser kalarak veto hakkini kullanmadi.

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de Ateskes Talep Eden Karari Kabul Etti
BM Güvenlik Konseyi’nde bir kez daha Gazze Seridi’nde ateskes öngören karar tasarisi oylamaya sunuldu. Oylama öncesi Konsey üyeleri geçtigimiz cuma günü Rusya’ya düzenlenen terör saldirisinda hayatini kaybedenler için bir dakikalik saygi durusunda bulundu. Cezayir, Guyana, Ekvador, Japonya, Malta, Mozambik, Sierra Leone, Slovenya, Güney Kore ve Isviçre tarafindan sunulan karar tasarisinda Gazze Seridi’nde Ramazan ayi boyunca kalici ve sürdürülebilir bir ateskes saglanmasi, tüm rehinelerin derhal ve kosulsuz olarak serbest birakilmasi çagrisinda bulunarak, Gazze Seridi’ne insani yardim saglanmasinin acil olarak ihtiyaç duyuldugu vurgulandi. Karar tasarisi 14 lehte ve 1 çekimser oy ile kabul edilirken, oylamada çekimser kalan ABD veto hakkini kullanmadi.

“Bu karar uygulanmalidir”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptigi açiklamada, “Güvenlik Konseyi Gazze konusunda uzun zamandir beklenen derhal ateskes ilan edilmesini ve tüm rehinelerin derhal ve kosulsuz olarak serbest birakilmasini talep eden bir karari onayladi. Bu karar uygulanmalidir. Basarisizlik affedilemez” dedi.



Israil’den ABD’ye tehdit

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde bugün oylanan karar tasarisini veto etmemesi halinde Israil heyetinin ABD’nin baskenti Washignton DC’ye yapacagi ziyareti iptal etmekle tehdit etti. Netanyahu, Gazze Seridi’nde ateskes çagrisinin rehinelerin serbest birakilmasi sartina baglanmamasi nedeniyle karsi çikiyor. Israil heyeti, ABD Baskani Joe Biden’in talebi üzerine Gazze Seridi’ne yapilan insani yardimlarin genisletilmesi ve Refah’a yönelik planlanan askeri harekata alternatif seçenekleri ele almak üzere Washignton DC’de ABD’li yetkililerle bir araya gelecekti.

ABD’nin “Gazze’de ateskes” tasarisina Rusya ve Çin vetosu

ABD’nin geçtigimiz cuma günü Konsey’e sundugu Gazze’de ateskesin zorunlulugundan bahseden ve Hamas’in 7 Ekim’deki operasyonunu kinayan karar tasarisi, 11 üye tarafindan desteklenmis, Rusya, Çin ve Cezayir tarafindan reddedilmis, Guyana ise çekimser kalmisti. Öte yandan ABD, 7 Ekim’den bu yana BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateskes çagrisinda bulunan 3 karar tasarisini da veto etmisti.
Kaynak: İHA