Iranli Eski Bakan Zarif Açiklamasi 'Ayn El-Esed Üssüne Saldiracagimizi Washington Biliyordu'

Eski Iran Disisleri Bakani Muhammed Cevad Zarif’’in 8 yillik Bakanlik dönemini kapsayan kitabinda Iran’in, Irak’taki ABD’ye ait Ayn el Esed üssüne saldiri gerçeklestirecegini Washington yönetiminin önceden bildigini yazdi.

Eski Iran Disisleri Bakani Muhammed Cevad Zarif’in 8 yillik bakanlik dönemini anlatan hatiralarini

Kitap haline getirildi.

Kitapta, Iran Devrim Muhafizlari Kudüs Gücü Komutani Kasim Süleymani’nin ABD tarafindan hedef alinmasi ve ardindan yasananlar yer aldi. Zarif kitabinda, “Gece saat 03.00’te Iran Ulusal Güvenlik Konseyi, Disisleri Bakan Yardimcisi Abbas Arakçi’ye haber göndererek, Isveç Büyükelçisinin aranmasini ve ona ABD’yi vuracagimizi haber vermesini talep ediyor. Arakçi de gece 03.30 siralarinda Isveç Büyükelçisine ulasiyor, onu uykusundan uyandiriyor ve mesaji iletiyor. Ardindan Arakçi beni de bilgilendirdi. Ancak bu saldiriyi yaptigimizda ABD’nin bizim gönderdigimiz mesajdan önce operasyonun o gece olacagindan haberdar oldugunu fark ettik. Kasim Süleymani suikasti sonrasi Irak’ta bulunan ABD’nin Ayn el-Esed üssüne saldiracagimiz Washington ve Bagdat hükümetleri tarafindan biliniyordu" ifadelerini kullandi.

“Irak’a operasyon öncesi haber vermek yerinde bir karar”

Zarif’in kitabinda dönemin Irak Basbakani Adil Abdülmehdi’nin Iran’in gerçeklestirecegi saldiridan haberdar oldugu ve saldiri bilgisinin Tahran yönetiminden önce Bagdat tarafindan ABD ile paylasildigi belirtildi. Zarif, "Iran Cumhurbaskani ve Disisleri Bakani, ABD üssüne yönelik saldiridan haberdar degilken dönemin Irak Basbakani ABD operasyonun olacagini biliyordu. Irak’a operasyon öncesi haber vermek yerinde bir karar. Ancak ülkenin Cumhurbaskani ve Disisleri Bakaninin bu operasyondan neden haberdar edilmedigi yerinde bir soru olacaktir" ifadelerini kullandi.

“Ruhani, ABD üssü operasyonunu devlet televizyonundan ögrendi”

Zarif’in ABD üssüne yönelik Iran saldirisi öncesine dair paylasimlarinin basinda yer almasinin ardindan dönemin Iran Cumhurbaskani Hasan Ruhani’ye yakinligi ile bilinen medya organlari da Ruhani’nin Irak’taki ABD üssüne yönelik saldiriyi devlet televizyonundan ögrendigi haberini yayinladi. Hasan Ruhani’ye yakinligi ile bilinen haber sitesi tarafindan saldiri gecesine dair verilen bilgide, "O gece üst düzey askeri yetkililer Cumhurbaskani ile acil görüsmek istediklerini bildirdiler. Ancak herhangi bir gerekçe gösterilmeden görüsme askeri yetkililerce iptal edildi. Ardindan Cumhurbaskani, ABD’nin Irak’taki ABD üssüne Iran’in operasyon düzenledigini devlet televizyonundan" ifadeleri kullanildi.

Süleymani, ABD operasyonunda öldürülmüstü

Iran Devrim Muhafizlari Kudüs Gücü Komutani Kasim Süleymani’nin 3 Ocak 2020’de ABD saldirisi ile öldürülmesinin ardindan Iran 8 Ocak’ta sabaha karsi ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’nü balistik füzelerle hedef almisti.

Trump açiklamisti

Eski ABD Baskani Donald Trump, 2 Kasim’da Texsas’ta yaptigi seçim konusmasinda baskanligi döneminde Iranli yetkililerin kendisiyle iletisime geçtigini belirterek Tahran’in, ABD üssüne düzenledigi saldiriyi önceden haber verdigini söylemisti. Trump, “Bizi aradilar ve dediler ki, ’Dinleyin, baska seçenegimiz yok. Sizi vurmak zorundayiz çünkü kendimize saygimiz var’. Bunu anliyordum. Onlari vurmustuk ve bir seyler yapmalari gerekiyordu" ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA