Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi 'Son 14 Çeyrektir Kesintisiz Büyüyoruz'

Ticaret Bakani Ömer Bolat, Edirne’nin Kesan ilçesinde “Esnaf Odalari ve Is Dünyasi ile Bulusma Toplantisi”nda yaptigi konusmada, "Son 14 çeyrektir kesintisiz büyüyoruz. Esnaflari dolastik iste sanayi ve ticaret odasinda sizlerle sohbet ettik. Eleman bulamamaktan yogun bir sikayet var. Eger bir ülkede büyüme varsa istihdam artiyor ve eleman bulamama problemi varsa o ülkenin ekonomisi iyidir" dedi.

Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi 'Son 14 Çeyrektir Kesintisiz Büyüyoruz'
Kesan’da SKM ve esnaf ziyaretlerinin ardindan Kesan TSO Konferans Salonu’nda baslayan toplantida konusan Bakan Bolat, Türkiye’nin Avrupa’ya ve dünyaya açildigi 5 önemli kapinin 4’ünün Edirne’de olduguna dikkat çekerek, sunlari söyledi:

“O yüzden Edirne tarihimizde baskentlik yapmis çok önemli tarihi sehrimiz oldugu kadar tarimda turizmde hizmetlerde ve egitimde üniversitesi ile beraber çok önemli bir yer tutuyor. Hükümetimiz 21 yil boyunca Edirne’ye kamu yatirimlari olarak 111 milyar Türk Lirasi yatirim yapti. Bunun yaninda 29 milyar lira çiftçilerimize tarimsal sübvansiyonlar verildi.

DSI’nin Edirne’de yaptigi projelerde ki 8 tane baraj, 55 tane sulama tesisi tamamlandi. Bunlara da 25 milyar Türk Lirasi kaynak harcandi. Yani Türkiye Trakya ile Anadolu ile bir bütündür. 21 yil önce esnaf basina 5 bin TL kredi alabiliyorlardi. O 5 bin liranin karsiligi 3 bin 300 Amerikan Dolari idi. bu kredinin faiz maliyetinde devletin katkisi yüzde 20’ydi. Bunlarin hepsini degistirdi hükümetimiz ve tam 4 milyon 300 bin kez esnaflarimiza krediler kullandirilmis. Bunun degeri 468 milyar Türk Lirasi. Bunun karsiligi da 15 milyar dolar. Yani esnaf basini 25 bin dolar destek veriliyor. Bir müjdeyi de burada paylasmak istiyorum; esnaflarimiz bu kredileri alirken bankalarin istedigi bir ekspertiz ücreti vardi. 16 bin TL civarinda bir rakam. 1 Nisan itibariyla 1 yili doldurmus kooperatiflerimiz ve esnaflarimiz ekspertiz ücretini ödemeyecek.”

“Birileri kriz edebiyati yapiyor felaket tellalligi yapiyor, birileri de fabrika üstüne fabrika yapiyor”

Türkiye’de 21 yildan bu yana ortalama ekonomik büyüme oraninin yillik yüzde 5,4 oldugunu belirten Bakan Bolat, “Hamdolsun Cumhurbaskanimiz her daim hükümetleri ile çalisanlarimiza, emeklilerimize enflasyonun üzerinde refah payi ücret artislarini her daim verdiler. Allah razi olsun kendilerinden. Son 14 çeyrektir kesintisiz büyüyoruz. Esnaflari dolastik iste sanayi ve ticaret odasinda sizlerle sohbet ettik. Eleman bulamamaktan yogun bir sikayet var. Eger bir ülkede büyüme varsa istihdam artiyor ve eleman bulamama problemi varsa o ülkenin ekonomisi iyidir. Ihracatimiz rekor kirdi. Cari açigimizi son 8 ayda 22,5 milyar dolar geriye çektik. Türkiye’nin Avrupa’ya yaptigi ihracatin Türkiye’nin toplam ihracatindaki payi yüzde 40. Türkiye’nin toplam ihracatinin yüzde 45’e Trakya’dan, Trakya’daki gümrük kapilarimizdan geçiyor. Kendi egitim uçagimizi, savas uçagimizi ve besinci nesil savas uçagini yapan 4 ülkeden biri olduk. Bunlar çalisan üreten Türkiye’nin ayak sesleri. Birileri kriz edebiyati yapiyor felaket tellalligi yapiyor, birileri de fabrika üstüne fabrika yapiyor. Cumhurbaskanimizin bizlere, ülkemize çizdigi vizyon olan Türkiye yüzyili vizyonu önümüzü aydinlatacak” dedi.

Kaynak: İHA