BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Hiçbir Sey Filistin Halkinin Toplu Cezalandirilmasini Hakli Gösteremez'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Misir ziyareti çerçevesinde ziyaret ettigi Refah Sinir Kapisi’nda yaptigi açiklamada, “Hiçbir sey Filistin halkinin toplu olarak cezalandirilmasini hakli gösteremez. Simdi her zamankinden daha acil bir insani ateskes zamanidir” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Misir temaslari kapsaminda Gazze’ye yardimlarin gönderildigi Refah Sinir Kapisi’ni ziyaret etti. Burada BM’nin insani yardim çalisanlariyla bir araya gelmesinin ardindan açiklamalarda bulunan Guterres, "Mülteciler Yüksek Komiseri olarak görev yaptigim dönemden bu yana her yil Ramazan ayinda zor durumdaki Müslüman toplumlara isik tutmak üzere bir dayanisma misyonu üstlendim. Bu Ramazan, Refah Sinir Kapisi’na Gazze’deki Filistinlilerin çektigi sikintilara, acilara ve bu sikintilari hafifletilmesinin önündeki engellere dikkat çekmek için geldim” dedi.

Sabah saatlerinde El Aris’te bir hastaneyi ziyaret ettigini ve yarali Filistinliler ve aileleriyle bir araya geldigini belirten Guterres, “Onlarin hikayeleri, yasadiklari ve katlandiklari tüm zorluklar ile Misir’in ve Misir halkinin cömertligi ile dayanismasi karsisinda son derece duygulandim. Tekrar söylüyorum: Hiçbir sey Filistin halkinin toplu olarak cezalandirilmasini hakli gösteremez. Simdi her zamankinden daha acil bir insani ateskes zamanidir. Silahlari susturmanin zamani geldi. Gazze’deki Filistinliler, kesintisiz bir kabusun içinde sikisip kaldilar. Topluluklar yok edildi. Evler yikildi. Bütün aileler ve nesiller yok edildi. Açlik ve kitlik halkin pesini birakmiyor” ifadelerini kullandi.

“Gazze’de pek çok insanin düzgün bir iftar yapamayacagini bilmek beni derinden üzüyor”

Ramazan’in merhamet, kardeslik ve baris degerlerini yayma zamani oldugunu vurgulayan Guterres, “Gazze’deki Filistinlilerin aylardir çektigi bunca acidan sonra Israil bombalari hala düserken, kursunlar hala havada uçusurken, toplar vurmaya devam ederken ve insani yardim hala engel üstüne engelle karsilasirken, Ramazan’i kutluyor olmalari korkunç bir durum. Ramazan ayinda sizlerle birlikte oruç tutarken, Gazze’de pek çok insanin düzgün bir iftar yapamayacagini bilmek beni derinden üzüyor” seklinde konustu.

Guterres, kapinin bir tarafinda uzun yardim kuyruklarinin diger tarafinda ise açligin olduguna dikkat çekerek, “Bu trajik olmaktan öte bir sey. Bu ahlaki bir rezalettir. Daha fazla saldiri her seyi daha da kötülestirecektir. Filistinli siviller, rehineler ve bölgedeki tüm insanlar için daha kötü. Tüm bunlar, acil bir ateskes zamanindan çok daha fazlasi oldugunu gösteriyor. Tekrar söylüyorum. Israil’in Gazze’ye insani yardim malzemelerinin tam ve sinirsiz erisimine yönelik kesin bir taahhütte bulunmasinin zamani gelmistir” dedi.



“BM’nin tüm üyelerini UNRWA’nin hayat kurtaran çalismalarini desteklemeye çagiriyorum”

Konusmasinda Ramazan’in merhamet ruhuna deginen Guterres, “Bu ruha uygun olarak, tüm esirlerin derhal serbest birakilmasinin zamani gelmistir. Ayrica, BM’nin tüm üyelerini Gazze’deki yardim operasyonlarinin bel kemigi olan UNRWA’nin hayat kurtaran çalismalarini desteklemeye çagiriyorum. Yardim akisini kolaylastirmak için Misir’la birlikte çalismaya devam etmeyi sabirsizlikla bekliyor. Misir’in Gazze halkini desteklemek için gösterdigi çabayi takdirle karsiliyoruz” diye konustu.

Gazze’deki Filistinlilerin yalniz olmadiklarini bilmelerini istedigini belirten Guterres, “Dünyanin dört bir yanindaki insanlar, hepimizin gerçek zamanli olarak tanik oldugu dehset karsisinda öfke duyuyor. Ben dünyanin büyük kisminin, artik yeter diyenlerin ve hala insanlik onuru ile terbiyesinin küresel bir toplum olarak bizi tanimlamasi gerektigine inanlarin sesini iletiyorum. Bu bizim tek umudumuz” ifadelerini kullandi.

“Tarihin dogru tarafini seçelim”

Gazze’yi hayat kurtaran yardimlarla doldurmanin zamaninin geldigini vurgulayan Guterres, “Seçim çok açik: ya yardim dalgasi ya da açlik. Yardimin tarafini ve tarihin dogru tarafini seçelim. Ben pes etmeyecegim. Hepimiz Gazze’de ve tüm dünyada ortak insanligimizin galip gelmesi için elimizden geleni yapmaktan vazgeçmemeliyiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA