TRT'nin 'Ramazan'da Bir Filistin Gecesi' Etkinliginin Ilki Düzenlendi

TRT’nin Filistin’de yasanan soykirima dikkat çekmek ve Gazze’de yasanan insanlik dramini duyurmak amaciyla 22-23 Mart tarihlerinde TRT Istanbul Ulus Kampüsü’nde gerçeklestirdigi “Ramazan’da Bir Filistin Gecesi” etkinliginin ilki düzenlendi. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci, "Ülkemiz gücünü, imkanini, teknolojisini, iradesini, sözünü ve eylemini her daim mazlumdan ve haklidan yana koymustur ve buna devam edecektir” dedi.

TRT'nin 'Ramazan'da Bir Filistin Gecesi' Etkinliginin Ilki Düzenlendi
TRT, Filistin meselesinin farkli boyutlariyla konusulmasini saglamak, Gazze’de yasanilan insanlik dramina dikkat çekmek amaciyla 22-23 Mart tarihlerinde TRT Istanbul Ulus Kampüsü’nde düzenledigi “Ramazan’da Bir Filistin Gecesi” etkinliginin ilk gösterimi gerçeklestirildi.

Etkinlige TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci ve Filistin’in Türkiye Büyükelçisi Faed Mustafa katildi.

Etkinligin ilk gününde TRT Uluslararasi Özel Haberler ve Içerikler departmanindan yönetmen Nawras Abu Saleh’in "Dijital Isgal" adli belgeseli ilk kez gösterildi. Belgesel, Israil’in isgalinin dijital yönünü ele alirken, AL Kassam’in bu isgale karsi kurdugu gizli istihbarat servisi görüntülerini ve röportajlarini ilk defa izleyici ile bulusturdu. Programda ayrica TRT Arabi’nin ürettigi "Tek Kurtulan" belgeselinin de gösterimi yapildi.

Etkinlikte konusan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci, "Türkiye’nin kamu yayincisi sorumluluguyla gerçeklestirdigimiz bu iftar programinda eli kanli Israil’in Gazze’de gerçeklestirdigi hudutsuz katliamlari bir kez daha haykirmak, unutturmamak ve zulmün siradanlastirilmasina izin vermemek için bir aradayiz. Hiçbir ahlaki, vicdani, hukuki siniri olmayan katil Israil’in bedel ödemekten azade olmadigini hatirlatmak için bir aradayiz. Iftar bereketine idrak bereketini de dahil edecek, Filistin davasinin bir kez daha gür sesi olacagiz. 7 Ekim’den bu yana her geçen gün daha da saldirganlasan Israil hükümeti çocuk kanindan beslenerek abad olamayacagini eninde sonunda bir gün anlayacak. Bugüne kadar Israil, Gazze’de 150’ye yakin basin mensubunu katletti. Israil kasitli bir sekilde gazetecileri hedef alarak soykirimin duyurulacagini engelleyebilecegi hezeyanina kapiliyor. Ancak ’Tekinsiz Siginak’ belgeselimizde Refah’ta sikisip kalan insanlarin hikayesini anlatan Nizar Sadavi gibi meslektaslarimiz sayesinde biz Gazze’nin her kösesinden yükselen çigligi dünyanin yüzüne çarpmaya devam edecegiz. Görünmez kilmak istedikleri soykirim ne yaparlarsa yapsinlar asikar. Batili hükümetler ve medya organlarinin çarpik, kirli, karanlik ve çikar odakli politikalari ve yayinlarina karsi bizler bugün ve yarin, yayin mecralarimizda ise her daim Filistin’in onurlu yürüyüsünü ve Israil’in vahsetini tüm boyutlariyla anlatmaya devam edecegiz" dedi.

Konusmasinin devaminda batinin bu süreçte insani ve ahlaki açidan sinifta kaldigini belirten Sobaci, "TRT olarak bizler dünyayi bu trajediye tanik etme ve her bir insana bu tanikligin sorumlulugunu yükleme gayreti içerisindeyiz. 7 Ekim’den bu yana gördük ki bati tüm dünyaya ihraç etmeye çalistigi sözde insani ve ahlaki degerlerin altinda kalmistir. Basin özgürlügünün ise batinin özgürlügünden baska bir sey ifade etmedigini çok açik bir sekilde kanitlamistir. Her geçen gün daha iyi anlasilmistir ki Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in ‘dünya 5’ten büyüktür’ ifadesi 8 milyarin hakkini gözeten bir gelecek insasinin yegane temelidir. Ülkemiz gücünü, imkanini, teknolojisini, iradesini, sözünü ve eylemini her daim mazlumdan ve haklidan yana koymustur ve buna devam edecektir” ifadelerini kullandi.

Gecenin sonunda ise TRT Uluslararasi Özel Haberler ve Içerikler bölümünden ödüllü yönetmen Ensar Altay’in Gazze’yi ele aldigi belgesel çalismasi "Sahit" izleyicilere sunuldu.

Etkinligin ikinci gününde Siyonist karsiti Yahudiler ve Eski Siyonistlerin anlatimiyla Siyonizmin bir devleti nasil insa ettigini ele alan belgesel ile TRT World’de 5 aydir her gün Gazze’den haber veren gazeteci Nizar Sadawi’nin günlük hayatini anlatan belgesel “Rafah: Tekinsiz Siginak” gösterilecek. Gösterimler sonrasi belgesellerin yönetmenleri tarafindan “Filistin’i Anlatmak” üzerine bir panel gerçeklestirilecek.
Kaynak: İHA