Kale Arge Motorlari, Türk Seyir Füzelerine Güç Veriyor

Kale Arge tarafindan üretilen motorlar, Türk seyir füzeleri olan SOM, Atmaca ve Çakir’a güç veriyor.

Kale Arge Motorlari, Türk Seyir Füzelerine Güç Veriyor
2013 yilinda kurulan, Kale Holding’in bir teknik grup sirketi olan Kale Arge yerli füzeleri için gelistirdigi motorlara iliskin toplanti gerçeklestirdi. Toplantida motorlarin üretim süreçlerine dair detayli bilgiler paylasildi. Kale Arge tarafindan gelistirilen Türkiye’nin ilk özgün Turbojet Motoru olan KTJ-3200, 330 mm çap, 50 kg agirliga sahip. Motor 3200 newtona kadar itki üretebiliyor. Yüksek teknolojiye sahip KTJ-3200, iki farkli varyanti ile yerli seyir füzeleri SOM ve Atmaca Füzelerine güç veriyor.

TSK ihtiyaçlarini karsilamak için seri üretime geçen KTJ-3200 Turbojet Motorun uçus testleri basariyla sürüyor. KTJ-3200’den alinan bilgi birikimi ve tecrübeyle, Kale Arge farkli Turbojet Motorlar da gelistiriyor. Bunlardan ilki KTJ-1750, 200 mm çap ve 22 kg agirligiyla 1750 newtona kadar itki üretebiliyor. Bu motorun dünya çapinda, kendi sinifindaki en yüksek itki / agirlik oranina sahip motorlardan biri oldugu belirtiliyor. KTJ-1750 hafif seyir füzeleri ve jet motorlu insansiz hava araçlari için itki sistemi çözümü olarak öne çikiyor. Halihazirda bir özgün yerli seyir füzesi olan Çakir’a güç veriyor. Mayis 2023’te Çakir ile ilk uçus testlerine basladi.

Bir baska uçus testi Mart 2024’te basariyla gerçeklestirildi.

KTJ-1750’ye yönelik üretim ve teslimatlar devam ediyor.

“Gelistirme ve seri üretim çalismalarini tamamen yerli sürdürüyor”

Kale Arge’nin tasarladigi KTJ-3700 motoru ise yer testlerine devam ediyor ve Türkiye’nin yeni seyir füzelerinden Kara Atmaca’ya güç verecek sekilde uçus testlerine hazirlaniyor. 2024 ikinci çeyrek baslarinda uçus testi yapilmasi planlaniyor. Kale Arge tüm bu gelistirme ve seri üretim çalismalarini, basta kardes sirketi Kale Havacilik’in üretim destegiyle, tamamen yerli olarak sürdürüyor. Yurtdisina bagli teknoloji, modül, komponent bulunmuyor. Bu açidan Kale motorlari, entegre edildikleri hava araçlarina herhangi bir yurtdisi ülkeden izin alinmaksizin “ihraç edilebilir” bir hüviyet kazandiriyor.

“Motorlarin yakin zamanda farkli ülkelere ihraç edilebilecegi öngörülüyor”

2024 ilk çeyregi itibariyle toplamda 200’ü mühendis yaklasik 250 kisilik bir ekibe sahip olan Kale Arge sirketi 2022 ve 2023’te yüzde 100 büyümüs durumda. Yerleskesini ve altyapisini, teknik olanaklarini, yetkinliklerini, teknolojisini sürekli gelistirme vizyonuyla hareket ediyor. Sirketin kendine ait bir Jet Motor Gelistirme ve Test Merkezi bulunuyor. Bu merkezde Türkiye’nin ilk ve tek Irtifa Test Sistemi basta olmak üzere birçok gelistirme ve test altyapisi bulunuyor. Bu sistemlerin etkin kullanimiyla, Kale motorlarinin farkli irtifa ve hiz sartlarindaki performans haritalari çikarilabiliyor ve hava araçlarinin kullanimina yönelik performans kodlari üretilebiliyor. Katma degeri çok yüksek olan bu motorlarin yakin zamanda farkli ülkelere ihraç edilebilecegi öngörülüyor.
Kaynak: İHA