Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi 'Dövize Erisimde Problemimiz Yok, Döviz Ihtiyacimiz Da Azalmis Durumda'

Kocaeli’de is insanlari ile bir araya gelen Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, "Dövize erisimde problemimiz yok, döviz ihtiyacimiz da azalmis durumda. Temellerimiz bu anlamda saglam. Buna ragmen son dönemde olusturulmaya çalisilan spekülatif hava var. Bunu kimsenin prim vermemesi gerekiyor. Rakamlar ortada, döviz ihtiyacimiz azaldi, dövize erisimimiz artti ve cari islemlerde iyi gidiyoruz" dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi 'Dövize Erisimde Problemimiz Yok, Döviz Ihtiyacimiz Da Azalmis Durumda'
31 Mart’ta gerçeklestirilecek Mahalli Idareler Seçimine sayili günler kala Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz Kocaeli’de bir dizi ziyaretlerde bulundu. Önce Kocaeli Valiligi ve Büyüksehir Belediyesini ziyaret eden Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, ardindan is insanlari ile bir araya geldi. Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz toplantida yaptigi konusmada, "Dünya, son 3-4 yil büyüme ve ticaret açisindan tarihsel ortalamalarin altinda. Önce pandemi, sonrasinda toparlanma süreçleri bunun yol açtigi enflasyon, enflasyona karsi ülkelerin ortaya siki para politikalari, bütün bunlar büyümeyi, ticareti daraltmis durumda. Bir taraftan da dünyada rekabet var. O rekabetin getirdigi yeni korumacilik egilimleri var. Bunlarin getirdigi ticareti daraltici etkiler söz konusu. Diger yandan maalesef savaslar, çatismalar yasiyoruz. Ukrayna-Rusya savasi, bu anlamda bütün dünyayi küresel ekonomiyi, özellikle Avrupa’yi çok etkileyen bir gelisme oldu. Diger yandan Körfez’de hepimizin içini yakan manzaralar, özellikle Gazze’de yasananlar. Bunlarda olumsuz gelismeler olarak karsimizda duruyor" diye konustu.



"Geçen yil Türkiye ekonomisi yüzde 4.5 büyüme kaydetti"

6 Subat depremine deginen Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, "Geçen yil tarihimizin en büyük depremini yasadik. Onun yaralarini sarmaya çalisiyoruz. Çabuk unutuyoruz maalesef. Üzerinden bir yil geçti. Acil müdahaleler yapildi bitti ama henüz depremin yaralarini tam anlamiyla sarmis degiliz. Kalici sekilde rehabilitasyonu saglamak belli zaman aliyor. Bunu da üç baslikta yapiyoruz. Kalici konutlar insa ediyoruz. Altyapiyi rehabilite ediyoruz. Diger taraftan da ekonomik, sosyal hayati canlandirmaya çalisiyoruz. Bu üç baslik altinda çalismalarimizi sürdürüyoruz. Geçen yil ve bu yil yogun bir mesai harciyoruz. Gelecek yildan itibaren insallah yükümüz hafifleyerek devam edecegiz. Bütün bu sartlar altinda küresel ekonomide yüzde 3 civarinda büyüme varken, geçen yil Türkiye ekonomisi yüzde 4.5 büyüme kaydetti.

Ilk defa tarihimizde 1 trilyon dolar seviyesini geçmis oldu. Milli gelirimiz 1 trilyon 119 milyar dolar oldu. Kisi basina gelirimiz ise 13 bin 110 dolar seviyesinde gerçeklesti. Yasadigimiz sartlari dikkate aldigimizda bunlar önemli rakamlar" seklinde konustu.



"Geçen yilin son çeyreginde sabit sermaye yatirimlarimizdaki artis yüzde 10.7 oldu"

Büyümenin kompozisyonunu da dönüstürme çabalarinin olduklarinin altini çizen Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, "Enflasyonu desteklemeyen, dezenflasyona daha çok destek olan bir büyüme kompozisyonu hedefliyoruz. Bu çerçevede tüketim harcamalarinin nispi payinin azalmasini, yatirimin ve ihracatin büyümemize daha fazla katki vermesini arzu ediyoruz. Bu yönde bir politika setimiz var. Bu yönde de gelismeler oldugunu ifade edebilirim. Geçen yilin son çeyreginde sabit sermaye yatirimlarimizdaki artis yüzde 10.7 oldu, çeyreklik bazda söylüyorum. Makine teçhizat yatirimlarindaki artis ise yüzde 14 gerçeklesti. Bunlar olumlu rakamlar. Yatirimin büyümemizde, milli gelirimizde daha fazla pay aldigini gösteren rakamlar. Tüketim harcamalarimiz da belli bir zaman sürecinden sonra ilk defa tek haneli büyümelere düsmüs oldu. Yine yüksek tüketimimiz var. Ama en azindan bir tek haneye düsmüs oldu" ifadelerini kullandi.

"2026’ya geldigimizde ise tek haneli enflasyonlara yeniden ulasacagiz"

Temel meselenin fiyat istikrari, enflasyon oldugunu belirten Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, "Enflasyonla ilgili olarak kararli sekilde mücadelemizi baslatmis durumdayiz. Politikalarimizi güncellemis durumdayiz. Bir taraftan para politikasiyla, diger yandan maliye politikasiyla ve yapisal reformlarla, 3 sütunlu politikayla enflasyonla mücadele ediyoruz. Ancak sunu açik yüreklilikle söylememiz lazim, tüm dünyada enflasyonla mücadele zaman alir. Bu bize özgü bir sey degil. Belli seviyeye gelmis olan enflasyonu düsürmek süreç meselesidir. Kararli sekilde mücadele edilmesi gereken bir hadisedir. Biz de hemen hükümeti kurduktan sonra yani Mayis seçimlerinden sonra bu mücadeleye basladik. Geldigimiz noktada aylik bazda etkileri görmeye basladik. Ocak, Subat ayinda sadece bu yilin bir miktar beklentilerimizin üstünde oldu. Nitekim Merkez Bankamiz hemen bu konuda pozisyon aldi. Sikilastirici bir takim tedbirler aldi. Yeniden patikamiza dönülmesi noktasinda tedbirleri hemen devreye soktu. Beklentimiz su; Mayis ayindan sonra Haziran ayi enflasyonunun çikmasiyla birlikte hep birlikte yillik bazda düsüsü görecegiz. Aylik ivme kayiplari daha önceden olacak. Ama yillik düsüs Haziran-Temmuz gibi gerçeklesmis olacak. Belirgin bir düsüsü, yilin ikinci yarisinda görecegiz. Dezenflasyon süreci baslayacak. 2025 yilinda orta vadeli programimizdaki hedefimiz yüzde 15 civarinda enflasyon. 2026’ya geldigimizde ise tek haneli enflasyonlara yeniden ulasacagiz. Bunu da laf olsun diye söylemiyoruz. Bunun planini, programini, politika setini olusturmus durumdayiz ve kararli sekilde de bunu hayata geçiriyoruz. Hep birlikte de sonuçlarini görecegiz" dedi.



"Dövize erisimde problemimiz yok, döviz ihtiyacimiz azalmis durumda"

Geçen yil cari islemler açiginda ciddi düsüs oldugunu söyleyen Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, "Geçen yil Mayis ayinda cari açik 60 milyar dolara kadar çikmisti. Son dönem ciddi yavaslamaya girdi, yil sonunu 45 milyar dolar cari açikla kapattik. Ocak ayinda ihracat dengesinin ve olumlu gelismeler etkisiyle 37.5 milyar dolara kadar düstü. Subat ayinin rakamlari henüz çikmis degil ama beklentimiz 32-33 milyar dolarlara kadar cari açigimizin gerilemesi. Yani geçen yilin ortalariyla mukayese ederseniz cari açigimizda neredeyse yari yariya düsüs oldugunu söyleyebiliriz. Dolayisiyla Türkiye’nin döviz ihtiyaci da azalmis durumda. Bir taraftan da yeni sartlar altinda dis finansmana erisimde de çok daha kolay bir döneme girdigimizi ifade edebiliriz. CDS dedigimiz ülke risk birimlerinin düsmesi hem özel sektörün, hem kamu sektörünün döviz kaynaklarina, finans kaynaklarina erisiminde oldukça kolaylastirilmis durumda. Bankacilik sistemimiz borçlarini çok rahat sekilde yenileyebiliyor. Dolayisiyla dövize erisimde problemimiz yok, döviz ihtiyacimiz da azalmis durumda, temellerimiz bu anlamda saglam. Buna ragmen son dönemde olusturulmaya çalisilan spekülatif hava var. Bunu kimsenin prim vermemesi gerekiyor. Rakamlar ortada döviz ihtiyacimiz azaldi, dövize erisimimiz artti ve cari islemlerde iyi gidiyoruz. Geçen yil hizmet gelirlerimiz de gayet iyi gerçeklesti. 100 milyar dolar civarinda hizmet gelirimiz oldu. Bunun için de geçen yil turizmden 54 milyar dolari asan gelirimiz oldu. Bu da bizim için çok kiymetli. Bu yil da 60 milyon turist, altmis milyar dolar turizm geliri diyoruz. Insallah buna da ulasiriz" diye konustu.



"32 milyon 222 bin kisilik istihdama ulasmis olduk"

Dis ticarette baktiginizda geçen yil ihracatimiz 256 milyar dolar oldu. Bu yila da ihracatimiz iyi basladi.

Ocak-Subat döneminde Subat dönemi yilliklandirilmis 12 aylik ihracatimiz 259 milyar dolara yaklasti. Dolayisiyla ihracatimizda da iyi gidiyoruz. Is gücü piyasalarinda, istihdamda da geçen yili iyi kapattik. TÜIK son ocak rakamlarini açikladi.

32 milyon 222 bin kisilik istihdama ulasmis olduk. Bu da tarihimizin en yüksek seviyelerinde, istihdam orani dedigimiz rakam yani çalisanlarin çalisma çagindaki nüfusa orani yüzde 49’a ulasti. Tarihimizin yine en yüksek istihdam rakamina ulasmis olduk. Geçen yilin en üst yillik bazda issizlik orani çikmis degil. Ama aylik bazdaki rakamlardan sunu rahatlikla söyleyebiliriz; geçen yili tek haneli bir issizlikle kapattik. Bu da sevindirici. Özellikle son dönemlerde kadin istihdamina, genç istihdaminda hizli artislar görüyoruz" seklinde konustu.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Is Dünyasi Bulusmasi Kapsaminda is insanlari ile Kocaeli Kongre Merkezi’nde bir araya geldigi toplantiya Vali Seddar Yavuz, Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, milletvekilleri ve çok sayida is insani katildi.

Kaynak: İHA