Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Tokat'ta 10 Bin Ev Yapacagiz'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, kentsel dönüsüm alanlarinin saha incelemesini yapmak üzere havayolu ile Tokat’a geldi. Bakan Özhaseki, “Istanbul’da ajanslara verilen para, kentsel dönüsüm için ayrilan paranin tam iki kati misli" dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Tokat'ta 10 Bin Ev Yapacagiz'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, kentte yapilmasi planlanan kentsel dönüsümle akali incelemelerde bulunmak üzere havayolu ile Kayseri’den Tokat’a geldi. Bakan Özhaseki’yi havalimaninda Vali Numan Hatipoglu, Belediye Baskani Eyüp Eroglu ve il protokolü karsiladi. Bakan Özhaseki, Vali Numan Hatipoglu’nun ardindan Belediye Baskani Eyüp Eroglu’nu makaminda ziyaret etti. Ziyaretlerin ardindan Erenler Mahallesi’ndeki kentsel dönüsüm alanlarinda inceleme yapan Özhaseki, Belediye Baskani Eroglu’ndan bilgi aldi. Burada gazetecilere açiklama yapan Özhaseki, “Hiç kimse bu ülkede bizimki üçüncü derece, bizimki dördüncü derece bir sey olmaz falan gibi bir hisse kapilmasin. Su anda ülkemizde bes yüze yakin kirilmamis fay hatti var. Bundan ibret almak lazim. Ders çikarmak lazim. Her ne yapiyorsak mutlaka bu deprem gerçegini bilerek hareket etmemiz lazim. Evlerimizi, konutlarimizi, is yerlerimizi affedersiniz bahçe yaptigimiz küçük bir kulübeyi bile, ahiri bile bu deprem riskini bilerek ve görerek ona göre yapmamiz gerekiyor. Nihayetinde bizler akilli insanlariz çok sükür. Her seferinde dizimize vurup ah edecek halimiz yok" dedi.



"Dünyada kentsel dönüsüm harici bir çözüm bulunmadi"

Sifirdan bir araziye kentsel dönüsümün kolay yapildigini hatirlatan Bakan Özhaseki, "Eger sifirdan bos bir araziye siz orada imar plani yapip yeni bir sehir kuruyorsaniz çok kolay. Zemin etütlerini hesaplarsiniz, ona uygun statik hesaplariyla birlikte mühendislik, mimarlik, projelerinde çok titizlenerek güzel evler yaparsiniz. Çok kolay bu. Ama 30 yil, 40 yil, 50 yil, 60 yil geriye dogru gidildiginde rastgele yapilmis. Biraz da basimizi sokabilmek amaciyla elimizde ne varsa onunla yetinerek yaptigimiz evler için ise tek çözüm var arkadaslar. Dünyada baska bir çözüm de bulunamadi bu ise. O da kentsel dönüsüm. Kentsel dönüsümün dogru ve hakkiyla yapilabilmesinin tek sarti su üç grubun bir araya gelmesi. Bir bakanlik iki belediye üç vatandas. Eger bu üç grup bir araya geldiginde uzlasiyla, anlasmayla orada yola bakiyorlarsa, önlerine bakiyorlarsa isimiz çok kolay. Degilse isimiz iyice zorlasiyor" diye konustu.



"Ajanslar beyefendiyi parlatacaklar"

Kendisinin de belediye baskanligi yaptiginin altini çizen Özhaseki, "Ben nihayetinde 20 küsur sene belediye baskanligi yaptim. Ömrüm iste bu hizmetlerle geçti. Yerel yönetimler ve bakanlikta ilk defa 2019’dan itibaren bir belediyecilik anlayisiyla karsilastim. Basini Istanbul çekiyor, diger sehirlerde ayak uyduruyorlar. Ajanslara büyük paralar ayiriyorlar. Istanbul’da ajanslara verilen para, kentsel dönüsüm için ayrilan paranin tam iki kati misli. Ajanslar ne yapacaklar? Beyefendiyi parlatacaklar. Oturacak, alkislayacaklar, kalkacak, alkislayacaklar. Tatile gidecek, is basindaymis gibi gösterecekler. Her taraf kardan tikanmis olacak. Ingiliz büyükelçisi yemek yiyecek. Ama beyefendi is basinda gibi gösterecekler. Parlattikça parlatacaklar. Istanbul bana dar geliyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskanligi istiyor. Orasi da olmaz Cumhurbaskanligi. Bunu kim yapiyor? Kim sisiriyor? Bu sosyal medya fenomenler onlarin tirolleri emin olun" seklinde konustu.



"Seçimden sonra 10 bin hanede kentsel dönüsüme baslariz"

Özhaseki, "Tokat’ta da bakanlik olarak simdiye kadar 26 milyardan fazla para harcadik. Yaptigimiz islerde 1.7 milyarlikta devam eden islerimiz var. TOKI marifetiyle de 5 bin 367 konut yaptik.11 milyara yakin da burada para harcadik. Biraz önce Erenler’deydik. Orada 750 tane konut yikilacak. Herhalde 2 misli civarinda yapilacak. Gij Gij Tepe’si altindaki mahalleler bastan sona yikilacak. 2 bin 725 tane bagimsiz binanin yikilmasi gerekiyor orada. Riskli gözüküyor. Haç Dagi altindaki mahallelerimizde 2 bin 165 adet de yikilacak konutumuz var. Bunlarin her birisinde çalisma basladi.

Kimin de ihale yapildi, müteahhit girmedigi için seçim öncesi müteahhidin isi seçim sonrasina birakildi. Eyüp Bey Erenler Mahallesi’yle ilgili orada ihaleyi seçimden sonra bir daha yapacak. Eger yine giren olmazsa ki istiyoruz ki Tokat’taki yerel müteahhitlerimiz girsin. Giren malzemeleri alsinlar. Disaridan gelenlerden ziyade buranin ekonomisi canlansin. O yüzden biz yerele birakiyoruz. Ama olmazsa TOKI Baskanimiz da burada. Biz iki üç ay sonra geliriz. Erenler Mahallesi’ne insaatlara baslariz arkadaslar. TOKI’de bizim yüz hakkimiz. Simdiye kadar bir milyon üç yüz kirk bin konut yapti. depremde bir tanesi bile yikilmadi. Sükür Allah’a. Oradaki evler bundan sonra biz TOKI’yle de devam ederiz. Tahmin ediyorum ki kentsel dönüsüm yapilacak. Biraz önce ismini verdigim saydigim mahallelerde on bin civarinda ev yapacagiz. Bunlarin birçogunun altyapisi hazirlandi. Insallah seçimlerden sonra da baslariz" dedi.

Bakan Özhaseki ve beraberindeki heyet incelemelerin ardindan kentteki mimar, mühendis, müteahhit ve kentsel dönüsüm planlamasi yapilan mahallelerdeki semt sakinleri ile iftar programinda bir araya geldi.
Kaynak: İHA