Arap Bakanlardan Israil-Gazze Arasindaki 'Tüm Sinir Kapilarinin Açilmasi' Çagrisi

Misir, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birlesik Arap Emirlikleri’nden bakanlar, insani yardimin ulastirilabilmesi için Israil ile Gazze Seridi arasindaki tüm sinir kapilarinin açilmasi yönünde ortak çagrida bulundu.

Arap Bakanlardan Israil-Gazze Arasindaki 'Tüm Sinir Kapilarinin Açilmasi' Çagrisi
Misir Disisleri Bakani Sameh Shoukry, Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faisal bin Farhan, Katar Disisleri Bakani Muhammed bin Abdurrahman Al Thani, Ürdün Disisleri Bakani Ayman Safadi, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararasi Isbirligi Bakani Rim el-Hasim ve Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin es-Seyh’in dün Kahire gerçeklestirdikleri Gazze konulu toplantinin ardindan ortak bildiri yayimlandi. Misir Basin Enformasyon Kurumu tarafindan yapilan açiklamada, “Israil’in Gazze’de devam eden savasini ele almak ve ateskes ile insani yardima erisime olan acil ihtiyaci vurgulamak üzere persembe günü Kahire’de üst düzey bakanlar toplantisi düzenlendi.

Misir, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Birlesik Arap Emirlikleri’nden bakanlar, insani yardimin ulastirilabilmesi için Israil ile Gazze Seridi arasindaki tüm sinir kapilarinin açilmasi yönünde ortak çagrida bulundu. Ortak bildiride, kapsamli ve acil bir ateskes saglanmasinin yani sira insani yardima erisimin artirilmasina yönelik acil ihtiyaç vurgulandi. Bakanlar, Gazze’de kitlikla karsi karsiya olan 2 milyondan fazla Filistinlinin acil ihtiyaçlarinin karsilanmasi amaciyla Israil tarafindan Birlemis Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2720 sayili kararinin tam olarak uygulanmasinin önündeki tüm engellerin kaldirilmasi çagrisinda bulundu. Bakanlar, Filistinlileri topraklarindan çikarmaya ve Filistin davasini tasfiye etmeye yönelik her türlü girisimi reddettiklerini bir kez daha ifade etti” denildi.

Bakanlar ayrica Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi’na (UNRWA) tam destek saglanmasi çagrisinda bulunurken, Israil’in Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsünün yani sira Islam ve Hiristiyan dünyasinin kutsal mekanlarini degistirmeyi amaçlayan yerlesimler ve diger faaliyetler de dahil olmak üzere adil bir baris ihtimalini baltalayan tek tarafli eylemlerden kaçinmasinin önemine dikkat çekti. Bakanlar, iki devletli çözümün uygulanmasinin ve uluslararasi kararlara göre Filistin devleti kurulmasinin gerekliligini yineledi.

Gazze Seridi ile Israil arasinda Erez geçisi de dahil olmak üzere 6 sinir kapisi bulunurken, su anda Gazze Seridi’ne gönderilen yardimlar sadece Misir ile Gazze arasindaki Refah Sinir Kapisi ve Israil’in kontrolü altindaki Kerem Salom Sinir Kapisi üzerinden bölgeye ulastiriliyor.
Kaynak: İHA