Son Bir Haftada 26 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Milli Savunma Bakanligi, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son bir haftada 26 teröristin etkisiz hale getirildigini duyurdu.

Son Bir Haftada 26 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Savunma Bakanligi tarafindan basin bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

Bakanlikta gerçeklestirilen basin toplantisinda konusan Milli Savunma Bakanligi Basin Halkla Iliskiler Müsaviri Tugamiral Zeki Aktürk, “Basta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAS ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karsi mücadelesini artan bir baski ve yogun bir tempoda sürdüren Türk Silahli Kuvvetlerimiz, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son bir haftada 26, 1 Ocak tarihinden bugüne kadar ise 242’si Irak’in, 366’si Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere toplam 608 teröristi etkisiz hâle getirmistir. Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde 19 Mart’ta bir üs bölgemize sizma ve saldiri girisiminde bulunan teröristlerle çikan çatismada bir kahraman silah arkadasimiz sehit olmus, 4 kahraman silah arkadasimiz yaralanmis, ilk belirlemelere göre 6 terörist etkisiz hâle getirilmistir. Menfur saldiri sonrasi 19 ve 20 Mart’ta düzenlenen hava harekâtlari ile Irak’in kuzeyindeki Metina, Zap, Hakurk, Gara ve Kandil bölgelerinde terör örgütü PKK tarafindan kullanildigi tespit edilen ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulundugu degerlendirilen siginak, barinak ve magaralardan olusan toplam 39 hedef basariyla imha edilmistir” ifadelerini kullandi.

Pençe-Kilit Harekati’nda bugüne kadar 854 teröristin etkisiz hale getirildigini belirten Tugamiral Aktürk, harekat bölgesinde bin 916 silah, 803 bin 241 mühimmat ele geçirildigini, 2 bin 650 mayin, EYP’nin imha edildigini ve 900 magara ve siginagin kullanilamaz hale getirildigini kaydetti.



“Irak’in kuzeyindeki 2 PKK’li terörist daha teslim olmustur”

Türkiye ve bölgedeki terör tehditleri bertaraf edilene kadar Türk Silahli Kuvvetleri’nin (TSK) operasyonlarini kararlilikla sürdürecegini aktaran Aktürk, “Bu hafta içerisinde Irak’in kuzeyindeki barinma alanlarindan kaçan 2 PKK’li terörist daha Habur’daki hudut karakolumuza teslim olmustur. Teröristler için tek çikis yol, Türk adaletine teslim olmaktir” dedi.



“Son bir haftada yasa disi yollarla siniri geçmeye çalisan 174 sahis yakalandi”

Tugamiral Aktürk, Suriye’de istikrarin bir an önce tesis edilmesi ve Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüslerinin saglanmasina yönelik çalismalarin da devam ettigini belirtti.

Sinir hattinin cumhuriyet tarihinin en yogun ve etkin tedbirleri ile korundugunu vurgulayan Aktürk, “Son bir haftada yasa disi yollarla siniri geçmeye çalisan 7’si terör örgütü mensubu olmak üzere 174 sahis yakalanmis, 2 bin 393 sahis ise hududu geçemeden engellenmistir. Böylelikle 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarimizdan yasa disi yollarla geçmeye çalisirken yakalananlarin sayisi bin 921’e, hududu geçemeden engellenen kisi sayisi da 36 bin 840’a yükselmistir. Yine son bir hafta içerisinde yapilan operasyonlarda 40 kilogram uyusturucu ele geçirilmistir” diye konustu.

TSK’nin basariyla icra ettigi operasyonlarin yani sira egitim ve tatbikat faaliyetlerini sürdürdügünü dile getiren Aktürk, Agri, Kars, Igdir ve Tatvan’da düzenlenen Kis 2024’ün basariyla icra edildigini söyledi.

Aktürk, “TCG Anafartalar denizaltimiz tarafindan Diraç/Arnavutluk’a, Italya’ya ait Carlo Bergamini firkateyni tarafindan ise İçel’e liman ziyaretleri gerçeklestirilmistir. TCG Gediz firkateynimiz tarafindan da Dubrovnik/Hirvatistan’a liman ziyareti yapilmasi planlanmaktadir. Yine Hava Kuvvetlerimizin tanker uçagi tarafindan Romanya Hava Kuvvetlerine ait 4 adet F-16 uçagina 14 Mart’ta Romanya hava sahasinda havada yakit ikmali yapilmistir” ifadelerine yer verdi.

“NEFER kuleli zirhli muharebe aracinin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmistir”

TSK’nin etkinlik ve caydiriciligini artirmak için yerli ve milli savunma sanayiinin yüksek teknoloji ürünleri ile donatildigini aktaran Aktürk, su ifadelere yer verdi:

“Kara Kuvvetleri Komutanligimizca çesitli miktarda uzun menzilli tanksavar füzesi ve ‘NEFER’ kuleli zirhli muharebe aracinin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmistir. Sonuç olarak Türk Silahli Kuvvetlerimiz, bekamiza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye, ülkemizin ve asil milletimizin güvenlik ve huzuru için gece gündüz demeden çalismaya kararlilikla devam edecektir.”

Irak ile Ortak Harekat Merkezi’nin kurulmasi

Öte yandan Milli Savunma Bakanligi kaynaklari, Irak makamlari ile gerçeklesen son görüsmelerin ardindan Ortak Harekat Merkezi kurulup kurulmayacagina iliskin soruya su cevabi verdi:

“Irak ile belirli seviyelerde görüsmeler devam etmektedir. Aralik ayinda yapilan toplantinin ikincisi geçtigimiz günlerde Bagdat’ta yapilmisti. Iki ülke arasinda imzalanmasi planlanan Stratejik Çerçeve Belgesi için hazirliklar devam etmektedir. Bizim bu belgede olmasini istedigimiz hususlardan biri de Ortak Harekat Merkezi’nin kurulmasidir. Bu harekat merkezinin isletilmesine yönelik teknik detaylar da söz konusu belge imzalandiktan sonra belirlenecektir.“

Irak’tan terörle mücadele isbirligine olumlu yaklasim

Bakanlik kaynaklari, Bagdat’ta gerçeklesen görüsmelerde Irak tarafinin terörle mücadeleye yaklasiminin nasil olduguna dair soru üzerine, “Irak tarafi da terör örgütü PKK’yi tehdit olarak görmektedir. Bizim Ortak Harekat Merkezi ve diger terörle mücadeledeki is birligi tekliflerimize olumlu yaklasmaktadirlar. Önümüzdeki dönemde terörle mücadele ve hudut güvenligi gibi konularda Irak makamlari ile çalismalarimiz artarak devam edecektir” ifadelerini kullandi.

Ilk öncelik terör tehdidini sinir ötesinde karsilamak

Bakanlik kaynaklari, terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarin geçmis yillardaki operasyonlardaki sartlarin ayni olmadigini belirterek, “Önceki dönemde sinirli, süreli ve tahditli operasyonlar yapilirken bugün sürekli operasyonlar icra edilmektedir. Sinirlarimizdan 30-40 kilometre ileriden itibaren ülkemize yönelik tehditler bertaraf edilmektedir. Bu strateji ile birinci önceligimiz; terör tehdidini sinirlarimizdan mümkün oldugu kadar ötede karsilamaktir. Irak ile yapilan görüsmelerde masada sadece terörle mücadele ve hudut güvenligi konulari degil, enerji ve ticaret boyutunu da içine alan konular yer almaktadir. Biz Irak ile çok daha kapsamli bir çalismadan bahsetmekteyiz. Geçmis yillardaki terörle mücadeleyi bugünkü mücadele ile kiyaslamak dogru olmaz. Güvenlik ve refah birbirini destekleyen unsurlardir. Hem bölgedeki refahin hem de güvenligin eszamanli artirilmasi konusunda çalismalar yürütülmektedir. Güvenli bölge olusturarak ülkemize yönelik tehdidi uzaktan karsilamak, ulastirma ve enerji projeleri ile de bölgede ekonominin ve refahin gelistirilmesine katki saglamak hedeflenmektedir” diye konustu.



“Bu saldirilar son çirpinislardir”

Bakanlik kaynaklari, terör örgütü PKK’nin son saldirisina iliskin sorular üzerine su degerlendirmeleri yapti:

“Son dönemde saldirilarin gerçeklestirildigi yerler artik Pençe-Kilit Operasyon bölgesinin en uç, en cephe bölgeleridir. Orada ufak bir bölüm kaldi, orayi da temizleyip kilidi kapattiktan sonra hudutlarimiz daha güvenli hale gelecektir. Terör örgütünün son dönemdeki saldirilarinin amaci da bu kilidin kapatilmasini önlemektir. Terör örgütü için bu saldirilar son çirpinislardir. Bu çirpinislar onlari beklenen sondan kurtaramayacaktir.”
Kaynak: İHA