Macaristan Disisleri Bakani Szijjarto Açiklamasi 'Ukrayna'ya NATO Askeri Gönderilmesi Tehlikeli Bir Eylem Olur'

Macaristan Disisleri Bakani Peter Szijjarto, ülkesinin Ukrayna’ya silah tedarik etmek yerine insani yardim üzerine odaklandigini belirterek, "Ukrayna’ya NATO üyesi ülkeler tarafindan asker gönderilmesi tehlikeli bir eylem olur" dedi.

Macaristan Disisleri Bakani Szijjarto Açiklamasi 'Ukrayna'ya NATO Askeri Gönderilmesi Tehlikeli Bir Eylem Olur'
Visegrad Dörtlüsü’nü olusturan Polonya, Çekya, Slovakya ve Macaristan’in Disisleri Bakanlari Çekya’nin baskenti Prag’da bir araya geldi. Dört bakanin görüsmesi sonrasinda düzenlenen basin toplantisinda konusan Çekya Disisleri Bakani Jan Lipavsky, toplantida Ukrayna’daki son durum, askeri yardimin attirilmasi ve Orta Dogu’daki gelismeleri ele aldiklarini belirtti.

Göç ve enerji konularindaki sorunlarin Visegrad Grubu üyelerini birlestiren sorunlar oldugunu ifade eden Lipavsky, "Ukrayna’ya yardim konusundaki tutumumuz degismedi, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisi uluslararasi hukukun ihlalidir, Ukrayna’nin tüm topraklarini geri almasi gerektigi konusunda Visegrad Dörtlüsü olarak hemfikiriz" dedi.



"Ukrayna’da baris ancak diplomatik yolla elde edilebilir"

Ülkesinin Ukrayna’ya silah tedarik etmedigini belirten Macaristan Disisleri Bakani Peter Szijjarto ise, "Macaristan’a göre NATO üyesi ülkeler araciligiyla Ukrayna’ya asker gönderilmesi tehlikeli bir eylem olur" ifadelerini kullandi. Szijjarto, ülkesinin Ukrayna’ya insani yardim saglamaya odaklandigini aktardi.

Slovakya Disisleri Bakani Juraj Blanar, ülkesinin Ukrayna’da barisin ancak diplomatik yolla elde edilebilecegi görüsünde oldugunu söyledi.



"Saldirinin kurbanini müzakereye çagirmak uygunsuzdur”

Polonya Disisleri Bakani Radoslaw Sikorski ise Slovakya Disisleri Bakani Blanar’in sözlerine, "Saldirinin kurbanini müzakereye çagirmak uygunsuzdur, bu fiili olarak magdura teslim olma çagrisi anlamina gelecektir" seklinde yanit verdi.

Çekya’yi Ukrayna’ya mühimmat tedarik edilmesi inisiyatifinden dolayi tebrik eden Sikorski, söz konusu inisiyatife yalnizca mali degil, mühimmatin etkili sekilde cepheye ulasmasi için lojistik açidan da katki sunabilecek olmaktan memnuniyet duyduklarini dile getirdi.
Kaynak: İHA