Bitlis Eren Üniversitesinde 'Hücre Kültürü' Laboratuvari Kuruldu

Bitlis Eren Üniversitesi’nde (BEÜ) Saglik Meslek Yüksek Okulu bünyesinde ‘Hücre Kültür’ laboratuvari kuruldu.

Bitlis Eren Üniversitesinde 'Hücre Kültürü' Laboratuvari Kuruldu
Türkiye’de birçok üniversitede olmayan bu laboratuvarda, kanser hastalarinin kullandiklari ilaçlarin saglikli hücrelere zarar verip vermediginin arastiriliyor. Bir yil önce laboratuvarin kurulmasina baslanilan laboratuvarin açilisina katina BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, akademisyenlerden laboratuvar hakkinda bilgi aldi. Bölgede birçok üniversitede bulunmayan bu laboratuvarda kanserli hastalarin kemoterapi ilaçlari kullanirken, birçok yan etkiyle karsilastigini, bunlarin saglikli hücrelere ne kadar zarar verdiginin arastirmasi yapilacak.

Laboratuvarla ilgili gazetecilere açiklamalarda bulunan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, TÜBITAK tarafindan kabul edilen proje kapsaminda olusturulan laboratuvarin çalisma alaninin ilerleyen zamanlarda daha da genisletmek istediklerini belirterek, “Yaklasik bir yillik bir emek sonucunda hücre kültürü laboratuvarimizi kurduk. Su anda aktif olarak hizmet vermeye basladi.

Burada biyokimyada, moleküler biyolojide çalisma yapan hocalarimiz var. Özellikle kanser ile ilgili çalismalarda burasi aktif bir sekilde kullanilmaya baslandi. TÜBITAK tarafindan kabul edilen ve baska üniversitelerimizin de ortak oldugu projeler de burada degerlendiriliyor. Bundan sonraki süreçte özellikle hücre kültürü anlaminda burasi hizmet verecek. Bundan sonra da hocalarimiz farkli üniversitelerle ortak projeler yaparak burayi sürekli aktif hale getirmis olacaklar. Tabi bu çalismalarin ilk asamasi burada yapiliyor. Ikinci asamasi ve daha çok hayvanlar üzerinde deneylerin yapilmasini gerektiren bölümü de ilerleyen zamanlarda burada yaparak kanser ile ilgili çalismanin bütün safhalariyla birlikte burada yapma imkanina kavusacagiz. Emegi geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Laboratuvarda çalismalar yapan Saglik Bilimleri Fakültesi Saglik Meslek Yüksekokulunda görevli Doç. Dr. Yusuf Alan, laboratuvarin bölgede birçok üniversitede bulunmadigini belirterek söyle konustu:

“Mevcut laboratuvarimiz birçok üniversitede bulunmayan bir laboratuvar. Yüzyilimizin en büyük hastaliklarindan biri kanser hastaligidir. Laboratuvarimizda da kanser hastaliklarinin ön çalismasi olan invitro dedigimiz çalisma yapilmaktadir. Bu laboratuvar, kontrollü sartlar altinda kanserli ve saglikli hücreler çogaltilarak, sentezlenmis olan kemoterapik maddelerin yada gelistirilmis kemoterapik maddeleri, bunun yaninda proteinler veya tibbi aromatik bitkileri alternatif tipta kullanilan ve tibbi aromatik bitkilerden elde edilen meko sekonder metabolikleri saglikli ve kanser hücreleri üzerindeki etkilerinin ön çalismalarinin yapildigi bir laboratuvardir. Biz de burada çesitli üniversitelerden mevcut üniversitemizden farkli hücre stoklari saglayarak sentezlenmis veya gelistirilmis alternatif ilaçlarin kanser hücreleri üzerindeki etkilerini arastirarak, bir sonraki asama dedigimiz deney hayvanlari üzerinde denenmesi asamasina ön bilgi sunmayi amaçliyoruz. Bu laboratuvarin sayesinde ,ilerleyen dönemlerde bizlerde üniversitemiz bünyesinde yürütücülügünü yürütecegimiz projelerimizi hazirlayarak üniversitemize ve bölgemize katki sunacagiz.”

Saglik Bilimleri Fakültesi Saglik Meslek Yüksekokulunda görevli Dr. Ögretim Görevlisi Ilhan Sabancilar ise, “Hücre kültürü laboratuvarinda yeni sentezlenmis olan ilaç protein ve bitki ekstrakti gibi maddelerin kanser hücreleri üzerindeki etkisine bakiliyor. Sadece kanserli hücrede degil, saglikli hücrede de sitotoksik etki var mi, yo mu? Bununda analizi yapilmaktadir. Mevcut hazirda 1 milyon 650 bin TL degerinde Doç. Dr. Yusuf Alan hocamizin TÜBITAK 3501 projesi ile benim de TÜBITAK 1001 Çaba projemiz TÜBITAK tarafindan kabul edildi. Burada kemoterapi alternatif 1 molekül sentezledik. Bu molekülün meme kanserinde antikanser aktivitesi yani ‘Ne düzeyde meme kanseri hücrelerini öldürüyor?’ Bunun aktivitesine baktik. Sonraki çalismalarimizda da bunun saglikli hücre üzerindeki etkisine bakacagiz” seklinde konustu.

Açilisa, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ferit Izci ve Prof. Dr. Ayhan Yilmaz, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA