AB Yüksek Temsilcisi Borrell, AB Liderlerini Israil'e Güçlü Bir Mesaj Vermeye Çagirdi

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi öncesi yaptigi açiklamada, Gazze Seridi’nde insanlarin açlik çektigine dikkat çekerek, AB liderlerini Israil’e güçlü bir mesaj vermeye davet etti.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, AB Liderlerini Israil'e Güçlü Bir Mesaj Vermeye Çagirdi
AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, Belçika’nin baskenti Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi öncesi açiklamalarda bulundu. Borrell, Gazze Seridi’ndeki durumun vahametine vurgu yaparak, bugün liderlerin Ekim 2023’teki zirvede yaptiklarindan çok daha ileri gidecek olmalarindan memnuniyet duydugunu ifade etti.

Borrell, AB liderlerinin bugün Gazze için sürdürülebilir ateskes çagrisi yapacagini söyleyerek, “Sürdürülebilir ateskes çagrisi yapmak, kesinlikle ayni zamanda rehinelerin serbest birakilmasini da talep etmektir. Fakat bu ayrica, Gazze’deki insanlarin içinde bulundugu kabul edilemez duruma iliskin ciddi endiseyi de ortaya koymaktadir” dedi.

Israil’e Gazze’ye daha fazla yardim ulastigindan emin olma çagrisinda bulunan ve AB liderlerinin de bu çagriya katilacaklarini umut ettigini söyleyen Borrell, “Insanlar açlik çekiyor. Bu nedenle de konseyin Israil’e güçlü bir mesaj gönderecegini ve Gazze’ye gida girisine engel olmaya son verme ve sivillerle ilgilenme çagrisinda bulunacagini umut ediyorum” ifadelerini kullandi.

Borrell, “Israil’in kendini savunma hakki oldugu kuskusuz. Fakat intikam almaya hakki yok” dedi.

Borrell, dün yaptigi bir açiklamada, Gazze’de insan eliyle olusturulan bir kitlik söz konusu oldugunu ve çok sayida yardim kamyonunun sinirda bekletilerek geçisine izin verilmedigini söylemisti.
Kaynak: İHA