Kanada Disisleri Bakanligi Açiklamasi '8 Ocak'tan Bu Yana Hükümet Israil'e Yeni Silah Ihracat Izinlerini Onaylamadi'

Kanada Disisleri Bakanligi tarafindan Kanada’nin Israil’e silah ihracatina iliskin yapilan açiklamada, "8 Ocak’tan bu yana hükümet Israil’e yeni silah ihracat izinlerini onaylamadi” denildi.

Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly’nin dün yaptigi açiklamada, Kanada’nin gelecekte Israil’e silah ihracatini durduracagini belirtmesinin ardindan bir açiklamada Kanada Disisleri Bakanligindan geldi.

Bakanlik tarafindan e-posta ile yapilan açiklamada, Israil’e yönelik 8 Ocak’tan önce onaylanan ihracat izinlerinin yürürlükte kalmaya devam ettigi belirtilerek, "Kanada dünyadaki en siki ihracat izni rejimlerinden birine sahiptir. Israil’e ölümcül silah ihracati için hiçbir açik izin bulunmamaktadir. 8 Ocak’tan bu yana hükümet Israil’e yeni silah ihracat izinlerini onaylamadi ve bu durum ihracat rejimimize tam uyum saglanana kadar devam edecek” denildi.

Kanada yasalari, "uluslararasi insancil hukukun ciddi bir sekilde ihlal edilmesi" ya da "kadin ve çocuklara yönelik ciddi siddet eylemlerinde" kullanilabilecek silahlarin ihracatini yasakliyor. Kanada hükümet, ayrica silahlarin "baris ve güvenlige katkida bulunup bulunmayacagini ya da zarar verip vermeyecegini" de dikkate aliyor.
Kaynak: İHA