'Gara Süleymaniye Arasindaki Bölge Türkiye'nin Yönetiminde Temizlenecek'

Irak ve Suriye’ye muhtemel bahar operasyonu olabilecegine dair konusan Terör Uzmani Dr. Eray Güçlüer; Sincar, Mahmur, Kerkük, Erbil, Süleymaniye hattinda ciddi bir süpürme operasyonu yapilacagini söyledi. Gara-Süleymaniye arasindaki bölgenin tamamen temizlenecegine isaret eden Dr. Güçlüer, “Bu Türkiye’nin yönetiminde, Türkiye’nin kurmus oldugu ortak harekât merkezinin kontrolünde bir süpürme operasyonuyla gerçeklesecek” dedi.

'Gara Süleymaniye Arasindaki Bölge Türkiye'nin Yönetiminde Temizlenecek'
Irak- Suriye siniri bölgesinde terör örgütleriyle yillardir süren mücadele hakkinda çesitli açiklamalarda bulunan Istanbul Altinbas Üniversitesi ögretim üyesi ve Terör Uzmani Dr. Eray Güçlüer, buna dair Irak’ta 25 maddelik bir anlasma olacagini söyledi.

Anlasma hakkinda konusan Dr. Eray Güçlüer, “Türkiye sinirindan itibaren daha derine inilerek kalekollar ve bu kalekollara giden yollar yapilacak. Birlikler takviye edilecek. Su anda zaten operasyonlar yapiliyor. Kahraman ordumuz, derin kar ve siddetli soguklarda muharebe konseptini uyguluyor. Bu baglamda da artik on binlerce magara, tek tek kontrol ediliyor, bunlarin bir bölümü kapatiliyor, bir bölümü ise imha ediliyor ya da teröristin yeniden kullanamayacagi sekle dönüstürülüyor. Bunlarin mümkün olmadigi yerde ise SIHA’larla gözetlenerek istihbarat sistemlerimizle kontrol altina aliniyor. Gara ile Türkiye’nin Irak siniri arasindaki yaklasik 20 bin kilometrekare büyüklügündeki böyle genis bir alani kontrol edebilmek için kapsamli bir sistem tesis ediliyor” açiklamasinda bulundu.

“Türkiye’nin bu konuda sakasi yok”

Ikinci safhada, Gara ile Süleymaniye arasindaki bölgedeki düz alanda PKK’nin sehir merkezlerinde ve kazmis oldugu mevzi ve yeralti siginaklar ile tünellerde yasadiginin altini çizen Dr. Güçlüer, “Iste buranin simdi kontrol altina alinmasi, temizlenmesi lazim. Bunun için bölgedeki dört tane unsur; Barzani, Talabani, Arap güçleri ve Türkmenlerden olusan Kuzey Irak yönetiminin güçlendirilmesi, takviye edilmesi ve böylece Kuzey Irak yönetimi bölgesindeki PKK’nin tamamen yok edilmesine yönelik bir cephe hatti olusturulmasi çalismalari baslatildi. En önemli konulardan bir tanesi bölgedeki Talabani’ni yönetiminin PKK’ya angaje olmasiydi. Bu çok rahatsiz ediciydi. Bunun için Türkiye, Talabani’ye gerekli ayari verdi. Dolayisiyla artik Talabani de bu saydigim dört güçle birlikte Türkiye’nin olusturdugu eksende yer almis oldu. Gerekli ikazlar yapildi. Kisa bir süre önce Milli Istihbarat Teskilati, Süleymaniye kirsalinda çok üst düzey bir teröristi etkisiz hale getirdi. Türkiye’nin Süleymaniye’deki bu operasyonlari ayni zamanda; Iran’a, Amerika’ya ve Talabani’ye mesajdir. Türkiye’nin bu konuda sakasi yok. Her türlü söylem ve eylem yapildi. Gerekirse daha fazla da yapilabilecegi ifade edildi” dedi.



“Sincar, Mahmur, Kerkük, Erbil, Süleymaniye hattinda ciddi bir süpürme operasyonu yapilacak”

Barzani, Talabani, Arap güçleri, Arap asiretleri ve Türkmenlere ait silahli güçlerin de olduguna deginen Dr. Güçlüer sunlari söyledi:

“Simdi bunlardan nitelikli askeri güç olusturulmasi safhasi var. Bunun için hazirliklar yapiliyor. Tam da bu isin merkezinde, ortak harekât merkezi kurulacak. Ayni zamanda bölgede Türk Silahli Kuvvetlerimizin üsleri var. Bunlar anladigimiz kadariyla ates ve manevra gücü yüksek zirhli ve mekanize unsurlarla takviye edilecek. Bazi yeni üs bölgeleri açilacak ve bu sekilde olusturulacak ortak güç desteklenerek PKK’ya karsi; Gara ile Süleymaniye arasindaki bölgede özellikle Sincar, Mahmur, Kerkük, Erbil, Süleymaniye hattinda ciddi bir süpürme operasyonu yapilacak. Zaten son nokta da budur. Hani bir Türk atasözü vardir ya ‘kekligi düz ovada avlarsiniz.’ Evet, dagda avlamak zordur. Bu isi dagda Türk Silahli Kuvvetleri yapacak. Irak’in kuzeyindeki daglik alanda bu temizligi ordumuz yapacak. Bunun için gerekli teçhizat, teknoloji, uzmanlik ve tecrübe birikimi var. Ovada ise olusturulacak ortak operasyon gücü yapacak.”

“Suriye’de teröristlerin lojistiginin kesilmesi anlamina gelir”

“Orta Dogu cografyasinda terörün tutunabilecegi, yasayabilecegi tek dogal alan Irak’in kuzeyidir” diyen Dr. Güçlüer, “Burasi temizlendikten sonra, Türkiye’nin yönetiminde olusturulan cephede bir süpürme operasyonuyla Gara Süleymaniye arasindaki bölge tamamen terörden temizlenecek. Bu çok önemli. Çünkü Irak, Suriye sinirinin da islevsel hale getirilmesiyle teröristlerin Irak’tan Suriye’ye geçisleri ve lojistik destek almalari da önlenecek. Yani Suriye’yle Irak arasinda bir sinir hatti olusturulacak. Irak-Suriye siniri var ama sadece kâgit üzerinde, gerçekte sinir filan yok. Ama bu hattin islevsel hale getirilmesi bu bölgeden terörist geçislerinin önlenmesi, Suriye’de teröristlerin lojistiginin kesilmesi anlamina gelir” dedi.



“Ayn El-Arap, Münbiç ve Tel Rif’at bölgelerindeki operasyonlarinin olusmasi için önünü açar”

Suriye’deki PKK terör örgütünün ve yandaslarinin lojistiginin tamaminin Irak’tan geldigini belirten Dr. Güçlüer sözlerine sunlari ekledi:

“Irak’tan gelen lojistik kesilirse Suriye’de PKK’nin bulundugu alanlarda güç bosluklari ortaya çikar. Bu güç bosluklari da Türkiye’nin tamamlamayi istedigi Kamisli, Ayn El-Arap, Münbiç ve Tel Rif’at bölgelerindeki operasyonlarinin yapilmasinin önünü açar. Bir de merkezi Irak yönetimi konusu var. Zaten Türkiye bu anlattigim faaliyetlerin tamamini merkezi Irak yönetimiyle koordine içerisinde yapiyor. Türkiye, Irak’in toprak bütünlügünün saglanmasi ve Irak’ta güçlü bir Irak devleti kurulmasini istiyor. Böylece bölgede güçlü bir Irak devlet yönetimi olusursa diger terörist artik ve aparatlar yani DEAS’indan tutun PKK gibi bu insanlik düsmani, cani terör örgütlerinin bölgede barinmalari ortadan kalkar. Böylece Türkiye, güneyden itibaren stratejik güvenligini de saglamis olur. Iste o yüzden Irak’in kalkinma yolu projesini de bu sürece eklemliyor. Böylece Türkiye terörle mücadeleyi bu anlattigim çerçevede olustururken ama ayni zamanda; enerji, ulasim, iletisim. Tarim, teknoloji ve daha pek çok konuda Irak’la Türkiye’yi entegre edecek projeleri de hayata geçirmek istiyor. Türkiye pek çok yönden güçlü altyapilar olusturarak artik PKK temizlendikten sonra yeniden Irak’a dönmesini engelleyecek süreçleri de harekete geçirmis durumda.”
Kaynak: İHA