Finlandiya, 7. Kez Dünyanin En Mutlu Ülkesi Oldu

Finlandiya, Birlesmis Milletler destekli yillik Dünya Mutluluk Raporu’nda 7 kere üst üste dünyanin en mutlu ülkesi oldu. ABD ise ilk 20’ye ilk kez giremedi.

Birlesmis Milletler destegiyle hazirlana "2024 Dünyanin En Mutlu Ülkeleri" raporu yayimlandi. 100’den fazla ülkedeki insanlarla yapilan ankette ülkeler mutluluk düzeylerine göre siralandi. Kuzey Avrupa’daki Iskandinav ülkesi Finlandiya, bu yil da zirvedeki yerini koruyarak 7 kez üst üste "en mutlu ülke" oldu. Finlandiya’yi Danimarka, Izlanda, Isveç, Israil, Hollanda, Norveç, Lüksemburg, Isviçre ve Avustralya takip etti. Ilk 10’unda Iskandinav ülkeleri göze çarpti. 11. sirada yer alan Yeni Zelanda’yi Kosta Rika, Kuveyt, Avusturya, Kanada, Belçika, Irlanda, Çekya, Litvanya izledi. En mutlu ülkeler listesinde 20. siraya Ingiltere yerlesirken, listenin 23. sirasinda yer alan ABD ilk kez ilk 20’nin disinda kaldi. 24. siraya ise Almanya ismini yazdirdi. Rusya 72., Ermenistan 82., Türkiye 98. sirada yer alirken, savasin devam ettigi Ukrayna 105. siraya yerlesti. Çatisma ve yoksullukla mücadele eden Afganistan ise 143 ülke arasinda son sirada yer aldi.

En mutlu ülkeler Kuzey Avrupa’da yer alirken, 30 yas altinin en mutlu oldugu ülke Baltik ülkesi Litvanya oldu. 60 yas üstündekilerin en mutlu oldugu ülke ise Danimarka oldu.

Dünya Mutluluk Raporu, BM Genel Kurulunun girisimiyle 2012 yilindan bu yana her yil yayinlaniyor. Arastirmacilar kisi basina düsen gayri safi yurt içi hasila

(GSYIH), ortalama yasam süresi, özgürlük, is güvenligi, yolsuzluk düzeyi gibi göstergeleri dikkate aliyor.
Kaynak: İHA