Stoltenberg Açiklamasi 'Ermenistan Ve Azerbaycan Savasin Ardindan Kalici Bir Barisa Ulasma Firsatina Sahip'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Erivan’da Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda, "Ermenistan ve Azerbaycan’in savasin ardindan kalici bir barisa ulasma firsatina sahip. Bu nedenle her iki ülkeyi de iliskilerin normallesmesinin önünü açacak ve halklariniz için kalici bir katki saglayacak bir anlasmaya varmaya çagiriyorum" dedi. Pasinyan ise, "Ermenistan ile Azerbaycan arasinda bilinen ilkelere dayanan baris sürecinin yani sira baski ve tehditlerin açikça reddedilmesi konusunda NATO dahil uluslararasi toplumdan güçlü destek bekliyoruz" ifadelerini kullandi.

Stoltenberg Açiklamasi 'Ermenistan Ve Azerbaycan Savasin Ardindan Kalici Bir Barisa Ulasma Firsatina Sahip'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, temaslarda bulunmak üzere geldigi Ermenistan’in baskenti Erivan’da Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan ile bir araya geldi. Görüsmede Ermenistan-NATO is birligine iliskin konular ele alinirken, Azerbaycan-Ermenistan baris anlasmasi müzakerelerine iliskin fikir alisverisinde bulunuldu. Stoltenberg ve Pasinyan görüsmenin ardindan basin açiklamasi yapti.

NATO Genel Sekreteri olarak ilk defa Erivan’i ziyaret ettigini belirten Stoltenberg, "Ermenistan uzun süredir NATO’nun ortagidir ve NATO misyon ve operasyonlarina katkilarinizi memnuniyetle karsiliyorum. Ermenistan, yaklasik 20 yildir NATO’nun barisi koruma misyonunda önemli bir ortak olarak Kosova’daki tüm topluluklar için emniyetli ve güvenli bir ortam saglanmasina destek oluyor ve son yillarda artan askeri katkilarinizi memnuniyetle karsiliyorum" dedi.

Ikili görüsmede Güney Kafkasya’da istikrarin önemine de degindiklerini aktaran Stoltenberg, "Bu durum, daha tehlikeli bir dünyayla karsi karsiya oldugumuz su günlerde Avrupa-Atlantik güvenligi açisindan önem arz ediyor" dedi.

Ermenistan ve Azerbaycan baris müzakerelerine deginen Stoltenberg, "Ermenistan ve Azerbaycan’in savasin ardindan kalici bir barisa ulasma firsatina sahip. Bu nedenle her iki ülkeyi de iliskilerin normallesmesinin önünü açacak ve halklariniz için kalici bir katki saglayacak bir anlasmaya varmaya çagiriyorum" ifadelerini kullandi. Stoltenberg, NATO’nun Ermenistan’in egemenligini, toprak bütünlügünü ve baris arzusunu destekledigini söyledi.



Rusya ve Ukrayna savasina da deginen Stoltenberg, "Rusya’nin Ukrayna’daki savasi, barisi hafife alamayacagimizi hatirlatiyor. Ukrayna ile dayanismanizi memnuniyetle karsiliyor ve tüm ortaklari, Putin’in savasi kazanmamasini saglamak için ellerinden geleni yapmaya davet ediyorum. Savas alanindaki durum hala zor. Ancak bu, destegimizi azaltmak için degil adim atmak için bir nedendir. Putin Ukrayna’da basarili olursa, saldirilarinin burada bitmeyecegine dair gerçek bir risk var ve diger otoriter aktörleri de cesaretlenecek" dedi.



Pasinyan: "Bakü’den henüz olumlu bir yanit alamadik"

Stoltenberg ve heyetini birlikte agirlamaktan mutluluk duydugunu bildiren Pasinyan ise, "Ziyaretiniz, Ermeni-NATO ortakliginin yani sira bölgesel ve küresel istikrar ve güvenlik konularinda fikir alisverisinde bulunmak için iyi bir firsat oldu" dedi.

Pasinyan, Ermenistan-NATO ortakliginin yeni formati olan "Bireysel Ortaklik" programinin yakin zamanda onaylanmasini umdugunu belirtti.

Ermenistan’in barisi koruma çabalarinin uluslararasi baris ve güvenlige önemli bir katki sagladigini belirten Pasinyan, "Ermeni barisi koruma birimi katki saglamaya devam ediyor ve bildiginiz gibi Temmuz 2023’te Kosova’da istikrarsiz bir durum yasandiginda, Ermenistan barisi koruma birimi personeline 17 asker daha ekledi" diye konustu.

Pasinyan, "Azerbaycan’la iliskileri, defalarca dile getirdigim, en üst düzeyde mutabakata varilan üç prensip temelinde çözmeye hazir oldugumu bir kez daha teyit ediyorum. Bu, Alma-Ata Deklarasyonu temelinde, birbirlerinin toprak bütünlügünün taninmasi, 1991 yilinda SSCB’nin çöküsü sirasinda iki cumhuriyet arasindaki mevcut sinirin restorasyonu, Ermenistan-Azerbaycan devletlerarasi sinirinin 1991’e uygun olarak çizilmesidir. Alma-Ata Deklarasyonu’na göre bölgesel altyapilarin gelistirilmesinin yani sira ablukanin kaldirilmasi da ülkelerin egemenlik ve yargi yetkisine saygi gösterilerek esitlik ve karsiliklilik ilkeleri temelinde gerçeklestirilmelidir" ifadelerini kullandi.

Pasinyan, açiklamasini su sekilde sürdürdü:

"Ikincisiyle ilgili olarak bu konudaki anlayisimizi tamamlayan ‘Barisin Kesisimi’ projesini sundum. Ermenistan ile Azerbaycan arasinda bilinen ilkelere dayanan baris sürecinin yani sira baski ve tehditlerin açikça reddedilmesi konusunda NATO dahil uluslararasi toplumdan güçlü destek bekliyoruz. Ayrica 1991 yilinda askerlerin Ermenistan-Azerbaycan sinirindan ‘ayna’ ilkesine göre çekilmesi ve karsilikli silahlarin kontrolü ve saldirmama anlasmasinin imzalanmasi yönündeki önerileri de Genel Sekretere sundum. Ancak bu tekliflere iliskin resmi Bakü’den henüz olumlu bir yanit alamadik."

"Türkiye ile iliskilerin normallestirilmesi gündemine de bagliyiz"

Pasinyan, Türkiye ile iliskilerin normallestirilmesi gündemine de bagli olduklarini ifade ederek, "Türkiye ile 2022 yilinda varilan ve daha sonra tekrarlanan anlasmalarin uygulanmasinin Güney Kafkasya bölgesinde barisa ulasma sürecini olumlu yönde etkileyebilecegine inaniyoruz" açiklamasini yapti. Stoltenberg ile yaptigi görüsmede Ermenistan Silahli Kuvvetlerinin reform gündemini de ele aldigini belirten Pasinyan, "Bu sürecin herhangi bir ülkeyi hedef almadigini, Ermenistan Silahli Kuvvetlerinin savunma yeteneklerini gelistirmeyi hedefleyerek Ermenistan’in toprak bütünlügünü güvence altina almayi amaçladiginin altini çizmistim" dedi.

Kaynak: İHA