Moldova, Rus Büyükelçiligi Diplomatini Sinir Disi Etti

Moldova yönetimi, ayrilikçi bölge Transdinyester’de Rusya’daki baskanlik seçimi için sandik kurulmasi nedeniyle Rusya’nin Kisinev Büyükelçiliginin bir diplomatini sinir disi etti.

Moldova’nin Rus yanlisi ayrilikçi Transdinyester bölgesinde Rusya’daki baskanlik seçimi için sandik kurulmasi krize yol açti. Moldova Disisleri Bakani Mihai Popsoi yaptigi açiklamada, konuyla ilgili Rusya Büyükelçisi Oleg Vasnetov’un Disisleri Bakanligina çagrildigini duyurdu. Bakan Popsoi, Büyükelçi Vasnetov’a Transdinyester bölgesinde sandik kurulmasina iliskin protesto notasi iletildigini ifade etti.

Popsoi ayrica Rusya’nin Kisinev Büyükelçiliginden bir diplomatin “istenmeyen kisi” ilan edildigini vurguladi. Moldova Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada da adi açiklanmayan Rus diplomatin istenmeyen kisi ilan edildigi ve sinir disi edildigi aktarildi.

Rusya Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada ise Kisinev’in sinir disi kararina karsilik verilecegi belirtildi.

Ne olmustu

Moldova yönetimi, Rusya’da düzenlenen devlet baskanligi seçimi için Rusya’nin Kisinev Büyükelçiligi disinda herhangi bir noktada sandik kurulmasina izin vermemisti. Ancak 250 binden fazla Rus vatandasinin yasadigi ayrilikçi Transdinyester bölgesinde 6 oy verme merkezi açilmisti.

Transdinyester, Moldova’nin 1991’de Sovyetler Birligi’nden ayrilmasinin ardindan Rusya’nin destegiyle tek tarafli bagimsizligini ilan etmisti.
Kaynak: İHA